Plus

The Founder

The Founder vertelt de tragische geschiedenis van een wereldberoemd familiebedrijf.

Mike Peek
The Founder Beeld -
The FounderBeeld -

Pioniers zijn het, de broers Richard en Maurice McDonald. Eind jaren veertig bouwen ze hun ouderwetse eettentje om tot een van de eerste fastfoodrestaurants. Het menu is beperkt: hamburgers, cheeseburgers, patat, koffie, frisdrank en milkshakes. Allemaal voor een prikkie. Dankzij de slim ingerichte keuken worden bestellingen binnen 30 seconden bereid. McDonald's groeit uit tot een begrip in San Bernardino, Californië.

The Founder benadrukt dat het eten in die begindagen misschien simpel, maar zeker niet slecht is. Het vlees komt bij een goede slager vandaan. De kwaliteit van de friet wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

Dertig milkshakes tegelijk
Verkoper Ray Kroc (Michael Keaton) gaat bij Richard en Maurice op bezoek. Niemand wil zijn vijfkoppige milkshakemachines hebben, maar zij bestelden er zés. Welk restaurant heeft de behoefte om dertig milkshakes tegelijk te maken? Kroc is zo onder de indruk van McDonald's dat hij de broers overhaalt om hun bedrijf uit te breiden. Onder zijn toezicht verschijnen er op steeds meer plekken identieke restaurants met een identiek menu. En dan gaat het fout.

De geschiedenis van McDonald's loopt parallel met de economische ontwikkeling na de Tweede Wereldoorlog. Menig familiebedrijf werd een megaconcern en dat was vaak funest voor de kwaliteit. Het duurt niet lang voordat Kroc voorstelt om de verse milkshakes te vervangen door poeder. Dat is goedkoper in aanschaf én je hebt geen energieslurpende vriezers meer nodig.

Voldoende ingrediënten om een bijtende satire mee te bakken, maar dat lukt niet helemaal. The Founder twijfelt of het Kroc echt wil afkraken of toch ook een beetje wil verheerlijken.

Meedogenloze man
Hij is een meedogenloze man die de broers McDonald langzaamaan hun eigen bedrijf uitwerkt, ja. Een man die het ideaal achter hun concept verkwanselt met onbezonnen schaalvergroting. Maar door Keatons enorme charme is het vooral een gezellige boef. Iemand met wie je meeleeft als het tegenzit en wiens glimlach je zijn streken doet vergeven. Een poster boy voor het kapitalisme.

Er zit bovendien weinig diepte in Keatons personage: Kroc is uit op succes, basta. Maar het kan nog erger. Laura Dern speelt een van haar sufste rollen als Krocs vrouw Ethel, die alleen maar thuis zit te wachten tot ze wordt ingeruild voor een jonger en mooier exemplaar.

Interessanter zijn de broers McDonald zelf. Het zijn wat naïeve jongens die min of meer bij toeval een gat in de markt ontdekken en dat heel goed weten te vullen. Ze zijn tevreden met hun restaurant, maar te nieuwsgierig, en misschien ook te trots, om 'nee' te zeggen tegen een gewiekste zakenman met een vlotte babbel.

Het is tragisch om te zien hoe ze de controle over hun zaak langzaamaan verliezen. McDonald's werd een instituut. De restaurants de 'nieuwe kathedralen van Amerika'. Maar volgens de geschiedenisboeken heet de oprichter Ray Kroc.

The Founder

Regie John Lee Hancock
Met Michael Keaton, Laura Dern, Nick Offerman
Te zien in FC Hyena, The Movies, Studio/K, Arena, City, De Munt, Tuschinski

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden