PlusFilmrecensie

The Florida Project is een kleurrijk portret van een uitzichtloos leven in motel

The Florida Project speelt zich af in een motel met de veelbelovende naam Futureland. De dialogen zijn levensecht en de kleuren spatten van het scherm.

Jan Pieter Ekker
null Beeld The Florida Project
Beeld The Florida Project

Vrolijk stemmende pasteltinten, beloften als 'schoon', 'rustig' en 'free wifi' en een naam waarbij je fantasie op hol slaat, doen het beste vermoeden voor motel ­Futureland, gelegen op een steenworp van het Walt Disney World Resort in ­Florida.

Maar schijn bedriegt: de lift stinkt naar pis, de matrassen zitten vol ongedierte. Toeristen rijden direct verder, de enige ­reden dat mensen er blijven ­hangen is de prijs: 35 euro per nacht.

Een van de huurders is Halley, een pas ontslagen stripper met blauwe plukken in haar haar en een lijf vol tatoeages en piercings, die de godganse dag blowend voor de televisie hangt.

Kattenkwaad
Haar zesjarige dochter Moonee struint van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat buiten rond; samen met andere kinderen haalt ze kattenkwaad uit. Hoewel, kattenkwaad; de kinderen zijn eerder onhandelbaar dan ondeugend.

Ze spugen vanaf de galerij op auto's, schelden andere bewoners uit en troggelen toeristen bij luxe­hotels geld af voor een ijsje. De enige die af en toe naar ze omkijkt, is Bobby, de brave, conflictvermijdende conciërge van het complex.

De Amerikaanse regisseur Sean Baker, die eerder indruk maakte met het even geëngageerde transgenderprostitutie-drama Tangerine, beziet de dagelijks routine aan de zelfkant door de ogen van de hondsbrutale kinderen - met mededogen, maar zonder betutteling of neerbuigendheid.

Terwijl de situatie van Halley alleen maar nijpender en uitzichtlozer wordt, hebben de wildebrassen eigenlijk best een leuke zomervakantie.

Geslaagde kunstgreep
The Florida Project ziet er prachtig uit; de kleuren spatten van het scherm. De dialogen zijn levensecht, Baker vertelt niet meer dan strikt noodzakelijk. Brooklynn Prince, die pas 6 was tijdens de ­opnamen, maakt grote indruk als de zelfredzame Moonee, Bria Vinaite (door ­Baker gevonden op Instagram) is overdonderend als kindmoeder, Willem Dafoe is prettig ingetogen als Bobby.

Hoop op een beter leven is er niet of nauwelijks, maar als het leven steeds verder ontwricht raakt, haalt Baker een even ­gewaagde als geslaagde kunstgreep uit, die doet denken aan het kinderdrama ­Nobody Knows van Hirokazu Kore-eda, en verandert het sociale drama alsnog in een sprookje. Voor even dan.

The Florida Project

Regie Sean Baker
Met Brooklynn Prince, Bria Vinaite, Willem Dafoe
Te zien in Cinecenter, City, FC Hyena, Filmhallen, The Movies, Kriterion

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden