The fabulous life of miss Van Loon

Monique van Loon (24) is hoofdredacteur van Culy.nl. Morgen komt The culy way of life uit: een foodie-handboek vol leuks en lekkers.

Monique van Loon Beeld Joris Bruring
Monique van LoonBeeld Joris Bruring

Wie verlangt er niet naar pure, onversneden feelgood? Er ligt plofkip in de winkels en er zit poep aan het vlees, chocolade wordt gemaakt door slaven, suiker is de nieuwe heroïne en nou ja, de landbouwsubsidies en alles: het is allemaal zó ingewikkeld dat je jezelf uiteindelijk mokkend op de bank terugvindt, met op je schoot een magnetronlasagne die van binnen nog een beetje koud is.

Genieten van het leven
Dan is het fijn dat er een Monique van Loon bestaat, die met brede glimlach laat zien waar zij hooggehakt haar boodschappen haalt, hoe ze de tafel dekt voor een dinner party, wat ze kookt als ze haar vriend wil verrassen, hoe ze de mooiste Instagram-foto's maakt in restaurants. Met haar boek The culy way of life wil Van Loon mensen inspireren om meer te genieten van het leven en van eten in het bijzonder. Ze geeft uiteenlopende tips en een kleinere hoeveelheid recepten.

Glamour
Met een brede grijns zegt ze: 'Go big or go home!' Dus staat het boek vol glamoureuze, sfeervolle foto's van de schrijfster: Monique in Bilder & de Clerq, Monique op de Noordermarkt, Monique zit in een restaurant, Monique eet een ijsje. Monique lijkt zich louter te bewegen in een wereld van etentjes met vrienden en romantische diners, vol lekkere dingen als gepocheerde eitjes, truffelolie en gezouten karamel, en zonder overrijpe of keiharde avocado's (tip van Monique: spiek onder het pitje). Hadden wij maar zo'n leven. Waren wij ook maar een béétje zoals Monique van Loon.

Omgekeerd kookboek
Wie Van Loon ontmoet, ziet dat we hier te maken hebben met een jonge ondernemer die precies weet wat ze wil en hoe. Ze zit aan een tafeltje bij Vinnie's Deli, het frisse lunchtentje in de Haarlemmerstraat.'Ik kom hier héél vaak,' lacht ze. Dat weten we; het zaakje komt tweemaal in haar boek voor. Een omgekeerd kookboek, zo noemt ze The culy way of life, omdat ze eigenlijk ook altijd liever de introotjes bij recepten leest dan de recepten zelf. Dus dat is dit geworden: heel veel intro, en hier en daar een recept, vaak hartverscheurend simpel. Zo raadt ze haar lezers aan 'steak tartare' te serveren door op een schijfje ossenworst een plakje parmezaanse kaas en wat truffeltapenade te leggen.

Schouderophalend: 'Nou ja, ik ben geen chef, ik ben ook niet iemand die een half jaar allerlei recepten gaat testen. That's just not me! Ik houd gewoon van lekker eten en wil graag inspireren om iets nieuws te doen. Het lijkt me te gek als mensen in Brabant straks zeggen: 'Hee, ik ga ook eens op zoek naar quinoa, of zelf macarons maken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden