PlusFilmrecensie

The Death of Stalin: komedie van Monty Python-proporties

Armando Iannucci richt zijn satire dit keer niet op westerse politici maar op de Sovjet-Unie van 1953. Daarmee verliest hij hoe dan ook aan relevantie en actuele spanning. We lachen om het verleden en om De Ander, die lelijke Russen met hun malle fratsen.

Mike Peek
Armando Iannucci richt zijn satire dit keer niet op westerse politici maar op de Sovjet-Unie van 1953 Beeld -
Armando Iannucci richt zijn satire dit keer niet op westerse politici maar op de Sovjet-Unie van 1953Beeld -

Dat heeft Iannucci echter prima ­ondervangen door The Death of Stalin 'gewoon' met Britse en Amerikaanse acteurs te draaien. Wat doorgaans wordt gezien als commerciële knieval is hier juist een kracht. De mix van stoffige geschiedschrijving met messcherpe Engelse dialogen geeft de film een diffuus, tijdloos karakter. Hij zou over dertig jaar nog net zo genietbaar kunnen zijn als nu.

Blinde paniek
De eerste minuten laten geestig zien hoe totaal Stalins macht was. Ondergeschikten houden lijstjes bij met grappen waar hij om grinnikte. Een concert wordt herhaald omdat de grote leider er een plaat van wil.

Nog leuker wordt het als Stalin neervalt. Na de verplichte ontkenningsfase (verklaar een gewetenloze dictator niet te vroeg dood) volgen blinde paniek én blinde ambitie. De sullige Georgy Malenkov (Jeffrey Tambor) is Stalins wettige opvolger, maar al snel blijkt de echte machtsstrijd te gaan tussen de nerveuze Chroestsjov (Steve Buscemi) en de gluiperige Beria (Simon Russell Beale). Ze laten politieke gevangenen vrij om goodwill te creëren. En ze poetsen hun eigen straatje zo goed mogelijk schoon.

The Death of Stalin is een komedie van Monty Python-proporties. Een combinatie van slapstick, silly ­humor en scherpe politieke observaties, ­gedragen door een formidabele cast.

The Death of Stalin

Regie Armando Iannucci
Met Steve Buscemi, Simon Russell Beale, Jeffrey Tambor
Te zien in City, FC Hyena, Filmhallen, Kriterion, The Movies, De Uitkijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden