Review

The boy in the striped pyjamas ****

null Beeld

Regie: Mark Herman
Met: Asa Butterfield, Jack Scanlon, David Thewliss, Vera Farmiga

De Amerikaanse productiemaatschappij Miramax was in het verleden verantwoordelijk voor films als Chocolat, Malena en Captain Corelli's mandolin: zorgvuldig opgepoetste ansichtkaartversies van pittoreske Europese locaties in een geromantiseerd verleden.

De gladde Miramaxesthetiek blijkt wonderwel te passen bij de verfilming van John Boynes bestseller De jongen in de gestreepte pyjama. De Ierse schrijver zette zich aan de heikele taak de gruwelen van de Holocaust te vertellen door de ogen van een kind, wiens vader als hoge nazi is gepromoveerd tot kampcommandant van Auschwitz.

Voor de achtjarige Bruno is de officier een liefhebbende vader. De jongen heeft geen benul van de wandaden in zijn achtertuin. Verwonderd kijkt hij vanuit zijn slaapkamerraam naar 'arbeiders' die allemaal gestreepte pyjama's dragen. Als Bruno op onderzoek uitgaat, stuit hij op Shmuel, een jongetje dat precies even oud is als hij. Alleen woont hij aan de andere kant van een prikkeldraadhek.

De opbloeiende vriendschap tussen nazizoon Bruno en de Joodse Schmuel is uitgewerkt als een fabel. Juist bij het afdekken van de daarbij horende onwaarschijnlijkheden - want zitten alle kampbewakers soms de hele dag te slapen? - bewijst de omfloerste Miramaxstijl goede diensten.

Zonder de Holocaust te trivialiseren, volgt de film het pijnlijke bewustwordingsproces van Bruno, handig gebruikmakend van het verschil tussen zijn kinderlijke blik en onze wijsheid achteraf. Een spelle-tje van de jeugdige vrienden loopt hartverscheurend uit de hand. Minstens zo schrijnend is het moment waarop Bruno's moeder inziet waarom de schoorsteen in het kamp zo stinkt en wat voor werk haar man eigenlijk doet.

Tegen die tijd kan het je niks meer schelen dat dit fraaie acteursensemble Britser dan Britse volzinnen uitspreekt, in plaats van het Duitse geblaf dat je zou verwachten. (FRITZ DE JONG)

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden