PlusFilmrecensie

The Bookshop voelt als een romcom, zonder romantiek of komedie

In The Bookshop simplificeert regisseur Isabel Coixet het conflict tussen protagonist en antagnoist. We zien een gezapige botsing in een sprookjesachtig Brits dorp.

null Beeld The Bookshop
Beeld The Bookshop

Het kan niet makkelijk zijn om een film te maken over wat onuitgesproken blijft. Over wat zich tussen de ­regels afspeelt. Toch lukte het Isabel Coixet al een paar keer. Met The Secret Life of Words. Met My Life Without Me.

Maar in The Bookshop, naar de gelijknamige roman van Penelope Fitzgerald, gaat het mis. Coixet simplificeert het conflict tussen protagonist en antagonist.

Sprookjesachtig
Emily Mortimer speelt de oorlogsweduwe Florence Green, die eind ­jaren vijftig een boekwinkel wil openen in het fictieve Britse kustplaatsje Hardborough. Ze kiest voor het al ­jaren leegstaande 'Old House'.

Dat is tegen het zere been van de welgestelde Violet Gamart (Patricia Clarkson), die andere plannen met het pand had en er alles aan doet om buitenstaander Florence weg te ­jagen. Die krijgt gelukkig hulp van haar ­beste klant: de mysterieuze kluizenaar Mr. Brundish (Bill Nighy).

Deze film staat in de catalogus als drama, maar maakt dat nauwelijks waar. Coixet heeft een sprookjesachtige wereld gecreëerd, waarin Florence een schattig, vroeg volwassen meisje aanneemt als winkelhulpje en ze een haat-liefdeverhouding ontwikkelt met de charmante, doch leeg-hoofdige Milo North.

Door dat soort personages voelt The Bookshop eerder aan als een luchtige Britse romcom. Maar dan wel een romcom waarin de romantiek ontbreekt. En de komedie trouwens ook.

Gewichtloos
Daarnaast gaat er veel mis in de ­gezapige botsing tussen Florence en Violet. Dat is een botsing tussen verschillende klassen: de rijke burgerij die alles bij hetzelfde wil houden en progressievelingen die nieuwe ideeën willen omarmen.

Coixet richt zich begrijpelijkerwijs op de menselijke kant van het conflict, maar ­besteedt zó weinig aandacht aan de achtergrond dat het verhaal gewichtloos voortkabbelt. Je krijgt nooit het idee dat hier een ideologische oorlog woedt.

De film hinkt bovendien op twee ­gedachten. We moeten ons identificeren met Florences kalme revolutie (ze durft Lolita in de schappen te leggen!), maar ook met de warme nostalgie van zo'n Brits dorpje.

Alleen tussen Mortimer en Nighy borrelt iets fraais. Een gedeelde ­afkeer van De Mens en een voorkeur voor de fantasie, waarin praktische bezwaren niet bestaan. Hadden ze maar meer scènes gehad samen.

The Bookshop

Regie Isabel Coixet
Met Emily Mortimer, Bill Nighy, Patricia Clarkson
Te zien in Cinecenter, Filmhallen, Cinema Amstelveen, Tuschinski

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden