Lijstje

The Big Five van Amsterdam: deze 5 dieren kun je zomaar tegenkomen

Vier stadsecologen maakten Het Amsterdamse beestenboek, een geïllustreerde gids met ruim zestig dieren die in de stad voorkomen. Wie vormen de Amsterdamse big five?

Kees van Unen
Ringslang Beeld Shutterstock
RingslangBeeld Shutterstock

Zojuist verschenen: Het Amsterdamse Beestenboek, een naslagwerk dat gaat van grauwe gans tot paardenkastanjemineermot, van roodwangschildpad tot kleine modderkruiper: wilde dieren die gewoon om ons heen leven. Maar je moet het wel even zien.

'Een kwart van alle dieren die in Nederland voorkomen, is ook in de stad. Voor een klein gebied is de biodiversiteit enorm,' zegt stadsecoloog Anneke Blokker.

Collega Auke Brouwer: 'Dat heeft met de ligging te maken, tussen duingebied en weides. Maar ook groot water - het IJ - en klein: de plassen, de grachten. En dan is er nog de overgang van brak naar zoet water door de verbinding met de zee. Daarom zit er bijvoorbeeld ook haring in het IJ.'

De ogen openen voor het dierenrijk van Amsterdam, dat is de missie van Het Amsterdamse beestenboek. Want weet ervan en je ziet ze. De één (konijn) wat makkelijker dan de ander (zeehond), maar alle zestig komen ze hier voor. Vandaag noemen we er vijf. The Big Five. Niet per se de grootste, maar wel de opmerkelijkste.

undefined

Het Amsterdamse beestenboek Beeld Bas Lubberhuizen
Het Amsterdamse beestenboekBeeld Bas Lubberhuizen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden