PlusTheater

The Beauty Queen vindt evenwicht tussen grotesk en grimmig

The Beauty Queen of Leenane.Beeld Sanne peper

Het is koud en nat op de heuvel waar Maureen met haar moeder woont. En binnen de muren van het huis is het niet veel beter. Met The Beauty Queen of Leenane ensceneert Maren Bjørseth de inktzwarte komedie van de Engels-Ierse toneelauteur en filmmaker Martin McDonagh, over de giftige relatie tussen een moeder en dochter.

Maureen, in de dertig, woont nog altijd bij haar moeder. Ze roert de klonters uit haar custard, maakt kabeljauw in botersaus. De ‘huisdweil’ noemt ze zichzelf. Andersom klampt Mag zich aan Maureen vast, zorgbehoevend, maar vooral bang alleen te zijn. Ze zitten vast in een houdgreep van afhankelijkheid en verwijten dat elkaar in een steekspel van beledigingen.

Het decor voor dit strijdtoneel is een kale, kartonnen kijkdoos waarbinnen alle nadruk ligt op het verbale gevecht. Zo nu en dan gaat een rolluik omhoog voor een muzikaal intermezzo. Maar de vreemdsoortige balans tussen moeder en dochter wordt pas echt verstoord wanneer Maureen wordt uitgenodigd op een feest en buurjongen Pato haar een ander leven voorhoudt.

Jacqueline Blom en Keja Klaasje Kwestro leggen zowel venijn als kwetsbaarheid in hun rollen als moeder en dochter. Opvallend liefdevol fantaseren ze hardop over elkaars dood, alsof ze in die lugubere fantasieën elkaar eventjes vinden. Het maakt van The Beauty Queen meer dan twee vrouwen die elkaar naar het leven staan. Zoals ook de als monoloog gebrachte brief die Pato Maureen stuurt. Een prachtig uitgelichte scène, gespeeld met de juiste balans tussen humor en tragiek door een ontwapenende Chris Peters.

Voor het grootste deel vindt Bjørseth dat evenwicht tussen het groteske en grimmige, maar ze verliest het een beetje in de laatste scènes. Daarin krijgt de toeschouwer net te veel de kans de wanhoop weg te lachen.

Theater
The Beauty Queen of Leenane
Door Toneelschuur Producties/Maren E. Bjørseth
Gezien 14/11, Toneelschuur Haarlem
Te zien 17 t/m 21/12, Theater Bellevue

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden