The adventures of Tintin: the secret of the Unicorn ****

Bart van der Put
null Beeld

Regie: Steven Spielberg
Met: Jamie Bell, Andy Serkis, Daniel Craig, Simon Pegg, Nick Frost
NL stemmen: Levi van Kempen, Frans Limburg, Sander de Heer, Richard Kemper, Remco Veldhuis

Toen Steven Spielberg dertig jaar geleden een Franse recensie van Raiders of the lost ark onder ogen kreeg, stuitte hij herhaaldelijk op een woord dat hij niet kende. De criticus legde een verband tussen Spielberg's Indiana Jones en een zekere Tintin. De regisseur verdiepte zich in de kwestie, ontdekte de strips van Hergé, en onderkende het filmisch potentieel van de avonturen rond de jonge journalist, die wij als Kuifje kennen.

Hergé gaf toestemming voor een verfilming, de scenarioschrijfster van E.T. voltooide een blauwdruk, maar in 1983 krabbelde Spielberg terug. Tintin is overal ter wereld een begrip, behalve in de Verenigde Staten, waar gespierde superhelden de dienst uitmaken. Een slecht in de materie ingevoerde Amerikaan zou de laatste moeten zijn om met zo'n immens populaire held aan de haal te gaan.

Met The adventures of Tintin: the secret of the Unicorn is Spielberg er alsnog in geslaagd om Kuifje naar de bioscoop te brengen, en als het meezit kan Hergé daardoor eindelijk bij een groot Amerikaans publiek doorbreken. De filmmaatschappij is er niet zeker van: de 3D-film komt pas met kerstmis in Amerikaanse bioscopen, waarbij recordopbrengsten overzee ongetwijfeld als verkoopargument moeten dienen.

Spielberg staat er bij Operatie Kuifje niet alleen voor: zijn producent en regisseur van het geplande vervolg is Peter Jackson, die de strips in zijn Nieuw-Zeelandse jongenskamer verslond. De geanimeerde speelfilm is gemaakt met de motion capture techniek van Avatar, waarbij acteurs een virtueel personage in een digitale omgeving aansturen. Het oogt aanvankelijk vervreemdend, maar niet voor lang, want Spielberg en Jackson hebben Kuifje tot een onweerstaanbare amusementsmachine bewerkt.

Het scenario is gebaseerd op drie albums, waarbij Kuifjes speurtocht naar de schat van piraat Scharlaken Rackham gekoppeld wordt aan diens eerste kennismaking met Kapitein Haddock. Het avontuur begint op een Brusselse rommelmarkt, waar Hergé zelf in een leuk bijrolletje opduikt, en brengt de helden via Marokko naar een daverende ontknoping op Belgische bodem.

De schier onbeperkte mogelijkheden van 3D animatie worden door Spielberg aangegrepen voor buitengewoon enerverende actiescènes, met als hoogtepunt een krankzinnig uitgesponnen achtervolging door een fictieve Marokkaanse stad. Dat doet meer aan Indiana Jones dan Hergé denken, maar de schrijvers en acteurs zijn er goed in geslaagd om de essentie van Kuifje, Bobbie, Jansen en Janssen en Haddock te behouden. Net als in de strips spreekt de heetgebakerde Kapitein het meest tot de verbeelding, waarbij Andy Serkis na Rise of the planet of the apes opnieuw zijn meesterschap in het motion capture acteren toont.

Voor een Amerikaanse familiefilm is het verrassend dat de drankzucht van Haddock inzet van talloze grappen blijft, en dat er geen poging is gedaan om vrouwen aan Hergé's jongenswereld toe te voegen. De makers zijn er niet in geslaagd om de esthetische meerwaarde van diens fameuze Klare Lijn naar film te vertalen, maar puristen hebben verder weinig te klagen. Met hun daverende avonturenfilm lanceren Spielberg en Jackson Kuifje met succes als filmheld voor de 21ste eeuw.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden