The A-team ***

null Beeld

Regie: Joe Carnahan
Met: Liam Neeson, Bradley Cooper, Sharlto Copley, Quinton Rampage Jackson, Jessica Biel
Na een moeizame aanloop is Hollywood er eindelijk in geslaagd de kijkcijferkanonnen van The A-team in de bioscoop te laten bulderen. De gelijknamige Amerikaanse tv-serie rond vier vindingrijke huurlingen stamt uit het midden van de jaren tachtig, en groeide destijds in 98 afleveringen uit tot een wereldwijd fenomeen. Na filmversies van oude tv-successen als Mission: impossible, Charlie's angels en Starsky & Hutch kon een film rond The A-team niet uitblijven, want met een gevestigd sterk merk boert Hollywood doorgaans uitstekend.

The A-team kwam tot stand met behulp van negen producenten, waaronder de broers Ridley en Tony Scott, en de eerste scenarioversie dateert naar verluidt nog van voor de eeuwwisseling. Betrokkenen herleiden de lange aanloop naar de gewaagde toonzetting van de oorspronkelijke serie, waarin zwaar militair geschut op kindvriendelijke wijze aan de kolderieke wisselwerking tussen de vier teamleden werd gekoppeld.

Of regisseur en co-scenarioschrijver Joe Carnahan er in geslaagd is het kernprobleem op te lossen is de vraag. De oorsponkelijke teamleden waren veteranen uit de destijds reeds beeindigde Vietnam oorlog, het nieuwe team lijkt betrokken te zijn geweest bij de eerste Golfoorlog, en mag in het huidige Baghdad een operatie tegen 'Saddam-getrouwe' valsemunters uitvoeren. Verraad brengt de vier voor de krijgsraad en in de bajes, waaruit ze ontsnappen om in Duitsland en Los Angeles achter de echte boeven aan te gaan en hun naam te zuiveren.

Of een actueel oorlogsgebied een geschikte speeltuin is voor een kwartet olijke ijzervreters valt te betwijfelen. Carnahan is geen man van subtiliteiten, zoals eerder bleek uit zijn voortreffelijke politiethriller Narc en het naar Tarantino verwijzende huurmoordfestijn Smokin' aces. In The A-team pakt hij ook explosief uit, en dat levert enerverende en soms absurde actiescènes op, die sterk contrasteren met het grote pluspunt van de film, dat veel nadrukkelijker naar de oorspronkelijke formule verwijst.

Met Liam Neeson als teamleider Hannibal Smith, Bradley Cooper (The hangover) als charmeur Templeton 'Face' Peck, vechtsporter Quinton 'Rampage' Jackson als mannetjesputter B.A. Baracus en Sharlto Copley (District 9) als piloot H.M. 'Howlin' Mad' Murdock, beschikt de film voor een komedie over een geslaagde rolbezetting. Wanneer de humor centraal staat zorgen de vier botsende personages en hun vertolkers voor een hoge amusementswaarde, die doet vermoeden dat een mogelijk vervolg in handen van een komediespecialist beter kan uitpakken. Zolang de heren maar uit Baghdad, of pakweg Afghanistan wegblijven kan er tenminste onbekommerd om hun strapatsen gelachen worden. (BART VAN DER PUT)

www.ateamthemovie.nl

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden