Plus

The 1000 Eyes of Dr. Maddin is te veel los zand

De Franse documentairemaker Yves Montmayeur volgde de Canadese regisseur Guy Maddin tijdens de opnames van diens project Seances. Dat resulteerde in een film met vervlogen flarden inspiratie.

null Beeld The 1000 eyes of dr. Meddin
Beeld The 1000 eyes of dr. Meddin

De Franse documentairemaker Yves Montmayeur volgde de Canadese regisseur Guy Maddin tijdens de opnames van diens project Seances, waar ook de speelfilm The Forbidden Room uit voortkwam.

Montmayeur was aanwezig tijdens de openbare opnames in het Centre Pompidou in Parijs. Hij toont Maddin aan het werk en spreekt met de regisseur en zijn acteurs, onder wie Udo Kier en Isabella Rossellini.

Hink-stap-sprong
Maar de documentaire The 1000 Eyes of Dr. Maddin heeft grotere ambities dan een simpele making-of: het wil een volledig beeld geven van Maddins bizarre en uiterst idiosyncratische werk. Montmayeur gaat met hink-stap-sprongen door Maddins complete carrière en duikt bovendien in zijn filmhelden en inspiratiebronnen.

Maddin komt aan het woord over Georges Méliès, de oervader van de tovenaarscinema die Maddin nog altijd maakt. En collega's als Kenneth Anger, de gebroeders Quay en John Waters spreken over de verwantschappen die zij voelen met Maddin. Die interviews verhelderen telkens een stukje van Maddins eigenzinnige stijl, al is het meestal via een flinke omweg. Verrassend afwezig is David Lynch, met wiens droomlogica Maddins werk nauw verwant is.

Absurditeiten

Maddin zelf blijkt intussen in interviews even ongrijpbaar als het werk dat hij maakt. De absurditeiten die in zijn films centraal staan, vinden ook hun weg naar de anekdotes die hij vertelt. Wat te denken van de collectie glazen ogen die Maddin van al zijn overleden familieleden zou hebben overgenomen? Of zijn stelling dat hij zich tijdens het draaien van ­Seances heeft laten sturen door pijnscheutjes die hij constant in zijn hele lijf voelt door een lichte hersenbeschadiging?

Zo stroomt de film over van kleine flarden inzicht en inspiratie, die echter frustrerend snel weer vervliegen. Dat sluit wellicht aan op het werk van Maddin zelf, maar voor de ­documentaire is het funest. Voor wie al bekend is met het werk van Maddin, is - buiten de al te vluchtige making-of-beelden van Seances - weinig nieuws te ontdekken. En voor wie Maddin nog niet kende, veronderstelt Montmayeur te veel voorkennis. Als film op zich is The 1000 Eyes of Dr. Maddin te veel los zand.

The 1000 eyes of dr. Maddin

Regie Yves Montmayeur
Met Guy Maddin
Te zien in De Balie, Eye

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden