'Thatcher zat verkeerd met oordeel over Mandela'

Margaret Thatcher was een 'monumentale en unieke figuur' in de Britse politiek, maar ze zat verkeerd met haar oordeel over Nelson Mandela en de apartheid in Zuid-Afrika. Dat zei oppositieleider Ed Miliband van oppositiepartij Labour woensdagmiddag in het Britse parlement. Dat onderbrak het paasreces om oud-premier Thatcher te herdenken.

Bewerkt door Redactie
null Beeld epa
Beeld epa

Van Thatcher is bekend dat zij het Zuid-Afrikaanse ANC van Mandela beschouwde als communisten. En als zij ergens een hekel aan had, dan was het wel het communisme.

Miliband herinnerde ook aan de harde wijze waarop Thatcher de mijnbouw saneerde, maar hij zei met haar de overtuiging te delen dat de economie moest worden hervormd. Ook was hij het met haar eens dat Groot-Brittannië een krachtig buitenlands beleid moet voeren.

Conservatief premier David Cameron, politiek erfgenaam van Thatcher, zei dat Thatcher Groot-Brittannië weer groot heeft gemaakt. Het is terecht dat zij een standbeeld heeft in de lobby van het Britse Lagerhuis, naast haar grote voorgangers David Lloyd George, Clement Attlee en Winston Churchill.

Thatcher kwam in 1979 aan de macht toen de Britse economie grotendeels onder staatscontrole stond en 'de lucht dik was van defaitisme', aldus Cameron. Thatcher bracht daar verandering in als een politicus die werd gedreven door overtuiging.

De eerste en tot op heden enige Britse vrouwelijke premier brak door ,,een dik glazen plafond heen', aldus Cameron. Thatcher was 'een buitengewone vrouw'.

Cameron verdedigde het onderbreken van het paasreces en de uitvaart met militaire eer die Thatcher krijgt. De overledene verdient het dat haar op deze wijze respect wordt betuigd, vindt de premier.

Sommige Labour-parlementariërs ontbraken op de herdenkingsbijeenkomst omdat ze het verspilling van geld vonden.

Voormalige tegenstanders van Thatcher vinden ook dat de belastingbetaler niet zou moeten opdraaien voor de kosten van de uitvaart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden