Thatcher blijft voor heftige discussies zorgen

Ook nu ze dood is, blijft oud-premier Margaret Thatcher zorgen voor heftige discussies. Critici verwijten de Conservatieve leider met terugwerkende kracht dat zij met haar sociale 'kaalslagbeleid' de Britse natie heeft gespleten. Zij zou daarom geen door de staat gefinancierde uitvaart met militaire eer verdienen.

Bewerkt door Redactie
Een graffiti met 'Rot in hell Maggie' in Belfast. Beeld afp
Een graffiti met 'Rot in hell Maggie' in Belfast.Beeld afp

De krant Daily Telegraph schakelde de commentaarknop van zijn website uit, omdat de haatreacties al te heftig werden.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, verdedigde woensdag de besteding van belastinggeld aan de uitvaart van barones Thatcher. Het is een juiste zaak om een 'historische' leider te herdenken en het Verenigd Koninkrijk kan het zich veroorloven, zei hij.

Hague wees erop dat Thatcher in 1984 een korting bedong op de Britse bijdrage aan Europa, die tot nu toe 75 miljard pond (circa 88 miljard euro) aan besparingen opleverde. 'Ik meen dat dit de uitgaven in perspectief zet', aldus de bewindsman.

Het is onduidelijk wat de uitvaart van de 'Iron Lady' de Britse belastingbetaler kost, maar in Britse media worden bedragen genoemd tot 10 miljoen pond.

De ceremoniële uitvaart met militaire eer is woensdag 17 april. De kist wordt in een rouwstoet van het parlementsgebouw in Westminster door de binnenstad van Londen naar St. Paul's Cathedral gereden. Daar vindt de herdenkingsdienst plaats. Daarna volgt de crematie in besloten kring.

Het Britse parlement komt woensdagmiddag (vandaag) bijeen om Thatcher te herdenken. De parlementariërs onderbreken daar het paasreces voor. Sommige volksvertegenwoordigers van oppositiepartij Labour komen niet opdraven, omdat ze het zonde van het geld vinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden