Thaksin wil snel terug naar Thailand

HONGKONG - De voormalige Thaise premier Thaksin Shinawatra heeft dinsdag gezegd dat hij tussen februari en april wil terugkeren naar Thailand, maar dat hij zich niet met de politiek zal inlaten.Thaksin werd in september 2006 door het leger aan de kant gezet, maar zijn aanhangers wonnen in het weekeinde de verkiezingen.

Hij zei mogelijk al medio februari terug te keren, maar ''op z'n laatst in april''. Hij verklaarde op een persconferentie in Hongkong als ''een gewoon burger'' terug te willen gaan naar zijn vaderland en zich daar omwille van zijn familie niet te zullen bemoeien met de politiek.

Bij de eerste parlementsverkiezingen sinds de coup kwam de partij die Thaksin steunt zondag als grootste uit de bus. De Partij van de Volksmacht (PPP) haalde net geen absolute meerderheid. Thaksin prees de terugkeer van de democratie en riep alle partijen op tot verzoening.

De oud-premier zei wel bereid te zijn als politiek adviseur te willen dienen van de PPP als de partij hem hiervoor zou vragen. ''Als ze mijn mening en ideeën willen, dan zal ik ze die geven'', zei hij. ''Maar ik zal geen enkele politieke post gaan bezetten.''

Vermeende fraudegevallen

De PPP beloofde tijdens de verkiezingscampagne Thaksin terug te brengen naar Thailand. De partij claimt het premierschap, maar moet een coalitie vormen. Naar verwachting zullen andere partijen pas reageren nadat de door het leger benoemde kiescommissie begin februari de officiële uitslag van de verkiezingen bekend heeft gemaakt.

De kiescommissie onderzoekt nu een reeks van vermeende fraudegevallen tijdens de verkiezingsdag. De PPP komt negen zetels tekort om alleen te regeren, maar politieke analisten sluiten niet uit dat de kiescommissie onder druk van de militairen juist PPP-winnaars zal diskwalificeren om de partij zo te verzwakken.

De PPP won 232 van de 430 zetels in het parlement, volgens voorlopige uitslagen. De Democratische Partij kreeg 165 zetels en is de favoriet van het leger en de royalistische establishment. Sinds de coup regeert een door de strijdkrachten benoemde interim-regering. In mei verbood een rechter Thaksins partij Thai Rak Thai. Ook mag Thaksin vijf jaar niet deelnemen aan de politiek. Veel leden van de Thai Rak Thai gingen verder in de PPP. Onduidelijk is hoe het leger zal reageren als de PPP aan de macht komt. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden