Thaise premier moet opstappen

BANGKOK - Het Thaise Constitutionele Hof heeft dinsochtend de regering van premier Somchai Wongsawat onwettig verklaard wegens verkiezingsfraude. Drie coalitiepartijen moeten worden ontbonden, de premier zelf mag tijdelijk geen enkele politieke functie uitoefenen.

Het vonnis van het hof, dat kwam na slechts één dag van beraadslagingen, werd door de demonstranten tegen Somchai's regering gevierd als een overwinning. Maar het riep ook direct de angst op voor een gewelddadige reactie van pro-regeringsdemonstranten, die toch al op voet van oorlog stonden met hun tegenstanders, die de afgelopen week de twee vliegvelden van Bangkok bezet hielden.

Maandag viel een dode onder de anti-Somchaidemonstranten van de People's Alliance for Democracy (PAD) toen onbekenden een granaat op hen afvuurden bij het Don Muang-vliegveld. Meer dan twintig mensen raakten gewond.

De PAD handhaafde de bezetting vanochtend nog en zou later vandaag beslissen over het vervolg van hun acties. Wel werd vrachtverkeer weer toegestaan te vertrekken vanaf de internationale luchthaven. De demonstranten reageerden opgetogen op het vonnis. ''Dit is een overwinning voor de hele natie, een overwinning op een corrupt en dictatoriaal regime,'' aldus een PAD-activist.

'Ik deed dit werk niet voor mijzelf'
Premier Somchai, die door de protesten steeds meer geïsoleerd was geraakt en de afgelopen week regeerde vanuit de noordelijke stad Chiang Mai, respecteert het vonnis van het hof. ''Geen enkel probleem. Ik deed dit werk niet voor mijzelf. Nu ben ik weer fulltime burger,'' zei hij.

Vicepremier Chaowarat Chandeerakul neemt de taken van Somchai over, totdat het parlement een nieuwe regeringsleider heeft gekozen. Dat moet binnen dertig dagen gebeuren.

Somchais partij, de People's Power Party (PPP), werd door het hof schuldig bevonden aan fraude bij de verkiezingen van december 2007. Hetzelfde gold voor de Machima Thipatai en de Chart Thai-partij, coalitiegenoten van de PPP. Deze drie partijen moeten ontbonden worden 'om de politieke normen' te eerbiedigen, aldus de voorzitter van het hof. ''Oneerlijke partijen ondermijnen het democratische systeem van Thailand.''
Somchai en 59 andere medewerkers van de ontbonden partijen mogen vijf jaar lang geen politieke functies meer uitoefenen.

Honderden aanhangers van Somchai verzamelden zich bij het gerechtsgebouw om te protesteren tegen het vonnis. Ze sneden de stroomvoorziening van het gebouw af, maar die werd met behulp van generatoren hersteld. (AP, AFP)

Premier Somchai, die door de protesten steeds meer geïsoleerd was geraakt en de afgelopen week regeerde vanuit de noordelijke stad Chiang Mai, respecteert het vonnis van het hof. Foto EPA/Chiang Mai Beeld
Premier Somchai, die door de protesten steeds meer geïsoleerd was geraakt en de afgelopen week regeerde vanuit de noordelijke stad Chiang Mai, respecteert het vonnis van het hof. Foto EPA/Chiang Mai
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden