Update

Thaise oppositie grijpt ruim helft zetels; Abhisit stapt op als partijleider

De populistische oppositiepartij Puea Thai heeft bij de Thaise parlementsverkiezingen van gisteren 265 van de 500 zetels gewonnen. Dat heeft de kiescommissie vandaag bekendgemaakt na het tellen van alle stemmen. Reden voor de premier Abhisit Vejjajiva om zijn functie als leider van de Democratische Partij neer te leggen.

Partijleidster Yinluck Shinawatra gisteren na bekendmaking van de voorlopige uitslag. Beeld afp
Partijleidster Yinluck Shinawatra gisteren na bekendmaking van de voorlopige uitslag.Beeld afp

In de verkiezingen kreeg de partij van Abhisit (46) 159 van de 500 zetels. De Democratische Partij werd weggevaagd door de populistische oppositiepartij Puea Thai, die op 265 zetels uitkwam.
Puea Thai is de partij van de in 2006 door het leger afgezette oud-premier Thaksin Shinawatra. Nu staat zijn jongere zus Yinluck Shinawatra (44) aan het roer.

Inmiddels heeft het in Thailand invloedrijke leger te kennen gegeven de winst van Puea Thai te accepteren. Dat zei minister van Defensie, generaal Prawit Wongsuwon vandaag. 'Ik heb met de militaire leiders gesproken', verklaarde Prawit. 'De mensen hebben zich zo duidelijk uitgesproken dat het leger niets kan doen.'

Aardverschuiving

De uitslag betekent een politieke aardverschuiving in Thailand, maar is wellicht niet het einde van de onrust die het land al jaren teistert. Vorig jaar nog vielen bijna 100 doden door hevig geweld tussen aanhangers van Thaksin, de zogenoemde roodhemden, en die van de zondag weggestemde premier Abhisit Vejjajiva, die te herkennen zijn aan hun gele shirts.

Gevestigde orde

Kortgezegd vertegenwoordigen de geelhemden de gevestigde orde in Thailand, terwijl de roodhemden zich tot 'het volk' rekenen. Het verwijt van de de roden aan de gelen was de afgelopen jaren dat zij niet genoeg deden voor de arme bevolking van Thailand.

Abhisit erkende vandaag dat zijn Democratische Partij de verkiezingen heeft verloren en feliciteerde de oppositie. Hij kondigde aan zich constructief te zullen opstellen. Waarnemers hadden eerder de vrees geuit dat de verkiezingsuitslagen niet alleen in het nieuwe parlement, maar ook daarbuiten tot heftige botsingen leiden. En de vorst die de eenheid van het land symboliseert, koning Bhumibol (83), is heel erg oud en heel erg ziek.

Goede moment

Op de achtergrond trekt Thaksin nog altijd aan de touwtjes in zijn partij. Hij verklaarde zondag dat hij naar Thailand terugkeert, maar dat hij wel wacht 'op het goede moment'. De voormalige telefonietycoon leeft in ballingschap in Dubai om een straf wegens corruptie te ontlopen.

Yinluck wordt waarschijnlijk de nieuwe premier van het land. De zakenvrouw wordt gezien als een gevolmachtigde van haar oudere broer, die premier van 2001 tot 2006 was voordat hij door het leger werd verdreven. Hij noemde zijn zus ooit zijn kloon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden