Thaise ex-premier Shinawatra aangeklaagd wegens nalatigheid

Een dag nadat het constitutioneel hof Yingluck Shinawatra als premier van Thailand had afgezet, heeft een anticorruptiecommissie haar van nalatigheid beschuldigd. Zij stelt dat Shinawatra moet worden vervolgd voor de manier waarop ze subsidies voor rijstboeren heeft behandeld.

De Thaise ex-premier Yingluck Shinawatra. Beeld getty
De Thaise ex-premier Yingluck Shinawatra.Beeld getty

De zaak zou uiteindelijk kunnen leiden tot een verbod voor 5 jaar om zich met politiek bezig te houden en mogelijk ook tot een celstraf.

Staatsgreep
Aanhangers van Shinawatra noemen haar ontslag een staatsgreep gepleegd door magistraten. De chaotische strijd tussen de Thaise elites beleeft tal van hoogte- en dieptepunten sinds 2006, toen Yinglucks broer Thaksin Shinawatra als premier door het leger werd afgezet. Het land heeft sindsdien 7 premiers gekend, inclusief de huidige interim-premier Niwatthamrong Boonsongpaisan.

De Shinawatra's zijn rijke zakenlieden met een grote steun onder de armere plattelandsbevolking, vooral in het noorden. Hun tegenstanders worden aangevoerd door het establishment van Bangkok dat steun krijgt van de middenstand in de hoofdstad, fanatieke monarchisten en groepen uit het zuiden van het land. De rivaliserende kampen trommelen vaak menigtes op om langdurig in Bangkok te betogen. Dat heeft de stad de laatste jaren een erg slecht imago bezorgd. Aangenomen wordt dat Shinawatra's aanhang het ongenoegen over haar afzetting snel in Bangkok komt uiten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden