Thailand kiest vandaag een nieuw parlement

Thailand kiest vandaag een nieuw parlement. De strijd gaat vooral tussen de Democratische Partij van premier Abhisit Vejjajiva, die de gevestigde orde in het Aziatische land vertegenwoordigt, en de populistische partij Puea Thai van de in 2006 door het leger verdreven oud-premier Thaksin Shinawatra.

Een stembureau in de provinvie Narathiwat, in het zuiden van Thailand. Beeld afp
Een stembureau in de provinvie Narathiwat, in het zuiden van Thailand.Beeld afp

Puea Thai lijkt op basis van de jongste opiniepeilingen op een grote overwinning af te stevenen. De partij wordt geleid door de jongere zus van Thaksin, Yinluck Shinawatra (44). De oud-premier zelf leeft in ballingschap, omdat hij in eigen land verdacht wordt van grootschalige fraude, maar hintte onlangs op een terugkeer. Bij een deel van de bevolking is de steenrijke zakenman nog altijd populair.

De vervroegde stembusgang moet een einde maken aan jaren van politieke onrust, in een land dat een geschiedenis heeft van staatsgrepen. Maar de verkiezingen kunnen net zo goed de strijd tussen de arme bevolking en de heersende elite verder doen oplaaien. Vorig jaar vielen bijna 100 doden door hevig geweld tussen aanhangers van de oppositie, de zogenoemde roodhemden, en die van premier Abhisit, die te herkennen zijn aan hun gele shirts.

Voorzichtigheid

Meer dan 170.000 politiemensen zijn op de been om de stemlokalen te beveiligen. Verscheidene landen, waaronder Nederland, hebben toeristen opgeroepen tot voorzichtigheid. Buitenlanders wordt aangeraden demonstraties en andere samenscholing te mijden.

De verkiezingsuitslagen zullen mogelijk niet alleen in het nieuwe parlement, maar ook daarbuiten tot heftige botsingen leiden. Een winst van de Democratische Partij zal ongetwijfeld de roodhemden tot razernij brengen. Ook Abhisits bondgenoten, onder wie veel militairen, ambtenaren en royalisten, reageren mogelijk niet gelaten op een winst voor Yinluck.

En de vorst die de eenheid van het land symboliseert, koning Bhumibol (83), is heel erg oud en heel erg ziek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden