Update

Texas executeert Mexicaanse burger ondanks protesten

De Amerikaanse staat Texas heeft woensdagavond de executie van Edgar Tamayo, een Mexicaanse staatsburger, voltrokken. Eerder op de dag was die uitgesteld omdat er beroep was aangetekend bij het Hooggerechtshof. Het hof heeft dat beroep verworpen, waardoor de man alsnog ter dood kon worden gebracht.

Tegenstanders van de doodstraf bij de gevangenis waarin Edgar Tamayo woensdagavond zou worden geëxecuteerd. Beeld ap
Tegenstanders van de doodstraf bij de gevangenis waarin Edgar Tamayo woensdagavond zou worden geëxecuteerd.Beeld ap

Tamayo (46) kreeg in de gevangenis van Huntsville een dodelijke injectie toegediend. Het is nog niet bekend hoeveel later het vonnis uiteindelijk is voltrokken. Tamayo zou aanvankelijk woensdagavond om 6 uur (lokale tijd) ter dood worden gebracht.

Tamayo was ter dood veroordeeld voor het doodschieten van de politieagent Guy Gaddis in 1994. De agent had Tamayo gearresteerd omdat hij iemand in de buurt van een nachtclub in Houston zou hebben overvallen. Hij deed hem de handboeien om en nam hem mee achter in de politiewagen. Eenmaal onderweg haalde Tamayo een pistool te voorschijn en schoot hij de agent drie keer door het hoofd.

De zaak heeft in Texas en de rest van de VS veel aandacht gekregen. Mexicaanse autoriteiten hebben geprotesteerd tegen het ter dood brengen van de Mexicaanse staatsburger. Ook John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft de Texaanse gouverneur Rick Perry verzocht het vonnis te herroepen. Altijd vergeefs.

Zondag nog kwam het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken met een verklaring: daarin staat dat Mexico tegen de doodstraf is 'en dat de regering alle mogelijk middelen zal aanwenden om te voorkomen dat haar burgers een dergelijke straf zouden moeten ondergaan'. Mexico meende dat de VS niet aan haar internationale verplichtingen zou voldoen als Tamayo zou worden geëxecuteerd.

De 32 staten met de doodstraf in de wet, hadden tot dusver in totaal 28 buitenlanders geëxecuteerd sinds 1976, zo blijkt uit Death Penalty Information Center in Washington. Dat centrum is tegenstander van de doodstraf. Dat aantal staat sinds woensdag op 29.

Geen diplomatieke bijstand
Tamayo, een arbeider uit Morelos, Mexico, was illegaal in de VS op het moment van zijn arrestatie. Tegenstanders van zijn executie menen dat de man niet is gewezen op zijn rechten op diplomatieke bijstand.

Tien jaar geleden heeft het Internationale Gerechtshof de VS opgeroepen de veroordelingen van 51 Mexicanen te herzien, inclusief die van Tamayo. Ook het hof wees erop dat hij in de dodencel was beland zonder dat hij van al zijn rechten wist. Twee van de 51 zijn inmiddels ter dood gebracht, beiden in Texas.

De Mexicaan José E. Medellín werd in 1993 geëxecuteerd voor het verkrachten en vermoorden van twee meisjes in Houston. Vlak voor de executie had president George W. Bush de toenmalige gouverneur Ted Cruz gevraagd de vonnissen opnieuw te bekijken. Deze heeft toen het Hooggerechtshof ervan overtuigd dat Bush in deze zaak geen autoriteit had. De doodstraf werd vervolgens voltrokken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden