PlusMijn Amsterdam

Tex de Wit: 'Ik zou wel een huis willen kopen in Amsterdam'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Tex de Wit.

Misha Melita
Tex de Wit Beeld Lin Woldendorp
Tex de WitBeeld Lin Woldendorp

Eerste keer in Amsterdam
"Ik ben geboren in de Staatsliedenbuurt, in een huis op de De Wittenkade. Als kind dacht ik dat ik daarom 'De Wit' heette, dat leek me logisch."

Mooiste herinnering
"Ik heb veel mooie herinneringen aan de stad. Een daarvan is dat ik met mijn vader naar de sneakpreview ging bij Pathé City. Dat was altijd op woensdagavond, voor vijf gulden. Vaak was het niet een film waar je zin in had, maar als het de film was waar je op hoopte, ging de hele zaal juichen."

Restaurant
"Ik heb een keer bij het Okura gegeten in het teppanyakirestaurant. Dan heb je zo'n plaat voor je neus waar ze het eten voor je klaarmaken. Dat was lekker en een spektakel, daar droom ik nog steeds van. Nu kom ik vaker bij Café-Restaurant Amsterdam. Ook leuk. En kindvriendelijker."

Amsterdam voor kinderen
"Met mijn dochters van 1 en 3 bezoek ik alle kinderboerderijen en speeltuinen. Laatst zijn we naar De Krakeling geweest, naar de voorstelling Dikkie Dik is jarig. Mijn dochters zaten er helemaal in, en ik ook. Ik vind het te gek dat theater voor die jongsten ook al zo goed en leuk kan zijn."

Theater De Krakeling Beeld Lin Woldendorp
Theater De KrakelingBeeld Lin Woldendorp

Theater
"Als ik een mooiste theater moet noemen, zeg ik Toomler, het comedycafé onder het Hilton. De thuishaven van Comedytrain, waarvan ik ook lid ben. Je kunt daar ­fantastische stand-upcomedy zien en ook buitenlandse comedians zeggen dat het een van de fijnste clubs is om op te ­treden."

Mijn buurt
"Ik woon nu alweer vier jaar in Bos en Lommer. Ik heb op veel plekken gewoond en elke keer raak ik gehecht aan mijn buurt. Bos en Lommer is ook leuk, het is in beweging. Ik woon buiten de Ring, maar wel binnen de metroring. Ik pleit ervoor dat we die als grens aannemen, dan woon ik weer binnen de Ring."

Café
"De Laurierboom in de Jordaan. Ik ben een schaker en dat is de thuisbasis van de Amsterdamse schaakscene. Als op zaterdag iedereen zijn competitie heeft gespeeld, trekken ze daarnaartoe om wat te drinken en de schaakpartijen met elkaar door te nemen. Ik kom er nu te weinig, maar het is echt een fijne plek."

De Laurierboom Beeld Lin Woldendorp
De LaurierboomBeeld Lin Woldendorp

Mooi lied over Amsterdam
"Bijna elke dag zing ik Aan de Amsterdamse grachten met de dochters. Maar het mooiste lied vind ik Zondagmiddag Buitenveldert van Frans Halsema. Van mijn twaalfde tot mijn achttiende woonde ik in Buitenveldert en dat lied gaat over hoe saai het daar is en hoeveel vliegtuigoverlast je daar hebt, en dat klopt allemaal."

Rijp voor de sloop
"Tja. Dat wordt een ingrijpende maatregel, maar ik zeg toch de Stopera. Als je daar je paspoort gaat ophalen, heb je het gevoel dat je in een ziekenhuis bent."

De Stopera Beeld Lin Woldendorp
De StoperaBeeld Lin Woldendorp

Mijn kapper
"Liesbeth. De moeder van mijn goede vriend Patriek, en daar ga ik al zo'n twintig jaar heen. Dan hoor ik ook meteen alle roddels over mijn goede vriend Patriek."

Met pek en veren de stad uit
"Scooters. Met pek en veren hoeft niet eens, als ze maar de stad uit rijden en nooit meer terugkomen. Ik ben een fietser en op het fietspad gaan ze veel te hard. Ik snap dat op de weg ook niet ideaal is, dus dan maar weg."

Geheim adresje
"Wilde Westen, dat is een café aan het Bos en Lommerplantsoen waar mensen niet snel komen omdat het niet aan de doorgaande weg ligt. Als ik daar met mensen afspreek, kunnen ze het bijna nooit vinden, zo goed is het verstopt. Maar je hebt er heerlijke tosti's en pizza's. Ik zou wel met de lezers willen afspreken dat ze er niet allemaal tegelijk heengaan; een paar mag wel, maar ik moet er ook nog gewoon mijn tosti kunnen eten."

De tosti's bij het Wilde Westen Beeld Lin Woldendorp
De tosti's bij het Wilde WestenBeeld Lin Woldendorp

Favoriete Amsterdammer
"Mustapha El Jarmouni. Hij heeft heel veel kinderen in de Indische Buurt aan het schaken gekregen. Goede trainers, speel­locaties, materiaal, hij regelt het allemaal, omdat hij vindt dat schaken een goede invloed heeft op kinderen. En dat is ook zo denk ik. Je leert vooruit denken, je leert je concentreren, je wordt er rustig van. Schaken is heel leuk voor kinderen. En hij maakt zich daar hard voor. Ik vind het echt waanzinnig wat hij gedaan krijgt."

Wil altijd nog
"Ik heb nog nooit een huis gekocht in Amsterdam. Dat zou ik wel willen. Puur uit eigenbelang hoop ik dan ook dat de woningmarkt instort. Excuses aan de ­huizenbezitters."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden