Teun van de Keuken schrijft zich in op adres Plasterk

Het is journalist Teun van de Keuken gelukt om zich in te schrijven op het Amsterdamse adres van minister ­Ronald Plasterk.

Teun van de Keuken Beeld KRO-NCRV
Teun van de KeukenBeeld KRO-NCRV

Dat meldt de KRO-NCRV vrijdagochtend. Voor het programma De Monitor houdt Van de Keuken zich al langer bezig met de problematiek rond de Basisregistratie Personen (BRP), het registratiesysteem van gemeenten, waarin de woonadressen en andere persoonlijke gegevens van burgers worden bijgehouden.

Veel burgers komen in de problemen omdat onbekenden zich ­inschrijven op hun huisadres. Ze lopen toeslagen mis, doordat de Belastingdienst hen koppelt aan de spookbewoners en hun inkomens bij elkaar optelt.

Om te bewijzen dat het kinderspel is om je op een adres in te schrijven zonder dat je er woont, probeerde journalist Van de Keuken zich in te schrijven op het Amsterdamse woonadres van minister Plasterk, die verantwoordelijk is voor het BRP.

Geen huurcontract
Het lukte, zonder aanlevering van bewijsstukken zoals een huur­contract.
De gemeente Amsterdam liet in een reactie aan De Monitor weten dat er geen toestemmingsverklaring nodig is omdat Van de Keuken in de verhuisaangifte online heeft verklaard in het bezit te zijn van een huurcontract. Er zou geen directe aanleiding zijn geweest om het huurcontract op te vragen.

De gemeente stelt dat het beleid is om zo min mogelijk belemmeringen op te werpen om je in te schrijven op een adres. Minister Plasterk stelt in een schriftelijke reactie dat 97 procent van de gegevens in de BRP klopt. Slechts een klein percentage zou fraude willen plegen.

Aanfluiting
Plasterk zegt tegen het ANP de actie 'ongepast' te vinden. Inhoudelijk wilde hij niet op de zaak ingaan, 'omdat ik het een aanfluiting vind'. De bewindsman doet echter geen aangifte. Volgens een woordvoerster van het ministerie kan Van der Keuken waarschijnlijk wel rekenen op een bestuurlijke boete van de gemeente Amsterdam van 350 euro. Volgens haar is het strafbaar om je met frauduleuze bedoelingen in te schrijven op het adres van een ander.

In het geval van Van der Keuken kwam de inschrijving snel aan het licht, doordat de gemeente ter controle een brief had gestuurd aan de bewoners van het adres. "Hij heeft er welgeteld één dag ingeschreven gestaan", aldus de woordvoerster van Binnenlandse Zaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden