Teulings stopt bij CPB na termijn van 7 jaar

Coen Teulings moet per 1 mei zijn functie als directeur van het Centraal Planbureau (CPB) overdragen aan een opvolger. Op die dag verloopt zijn benoemingsperiode van 7 jaar, meldt het CPB via een persbericht. De reglementen van de Algemene Bestuursdienst van het Rijk, waarvan Teulings deel uitmaakt, schrijven een aanstelling van één termijn voor. De sollicitatieprocedure voor een opvolger moet overigens nog beginnen.

Redactie
Portret van Centraal Planbureau-directeur Coen Teulings. Beeld ANP
Portret van Centraal Planbureau-directeur Coen Teulings.Beeld ANP

De rekenmeester heeft in zeven jaar veel bekendheid verworven door zijn vele publieke optredens. Als hoofd van het CPB presenteerde Teulings onder meer de periodieke economische verwachtingen en de doorrekeningen van partijprogramma's in verkiezingstijd. Geregeld schoof hij aan in actualiteitenprogramma's om rapporten van het instituut toe te lichten.

Zijn gevraagde en ongevraagde adviezen werden hem niet altijd in dank afgenomen. Ten tijde van het eerste kabinet-Rutte werd hem verweten te politiek gekleurd advies te geven. Teulings, zelf lid van de PvdA, riep argwaan op bij regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV. Twee jaar geleden werd hij door PVV-leider Wilders uitgemaakt voor 'linkse gast' die met een 'socialistische bril politiek bedrijft'.

In 2011 bracht het CPB een rapport uit over de zorgplannen van Rutte I op verzoek van een aantal Tweede Kamerfracties. De hoogste ambtenaar van Economische Zaken stuurde Teulings vervolgens een boze brief omdat het instituut geen wederhoor zou hebben gevraagd bij het Rijk. Teulings ontkende dat echter.

Maar ook de nieuwe coalitie van VVD en PvdA streek hij onlangs tegen de haren in. Vorige maand presenteerde het CPB nieuwe negatieve verwachtingen voor de economie. Teulings adviseerde toen tegen mogelijke nieuwe bezuinigingen. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem noemde dat advies een 'politiek oordeel'.

Teulings schreef in 2004 nog mee aan het beginselprogramma van de PvdA. Hij begon in 2006 als directeur bij het CPB. Per 1 mei van dit jaar stapt hij op als leidinggevende, wel blijft hij nog een half jaar betrokken bij een aantal lopende onderzoeksprojecten. Een opvolger voor Teulings moet nog worden gezocht. Geïnteresseerden kunnen binnenkort een advertentie in de media verwachten. De directeur van het CPB wordt uiteindelijk aangesteld door het kabinet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden