Testplek voor varende drones in Amsterdamse haven

De Amsterdamse haven krijgt een testzone voor varende en duikende drones. In de Moezelhaven, direct langs de Westrandweg, mogen innovatieve bedrijven hun van afstandbestuurbare of zelfsturende vaartuigen uitproberen.

De Rotterdamse start-up AquasmartXL heeft zijn drones ook al eens gebruikt voor een inspectie van de steigers van Vopak in de Rotterdamse haven. Beeld AquasmartXL
De Rotterdamse start-up AquasmartXL heeft zijn drones ook al eens gebruikt voor een inspectie van de steigers van Vopak in de Rotterdamse haven.Beeld AquasmartXL

Het Havenbedrijf wil daarmee de innovatie aanjagen en jonge, vernieuwende bedrijven naar de haven en deze regio trekken. Niet voor niets grenst het testgebied aan Prodock, de havenloods waar start-ups onbeperkt herrie kunnen maken en de ruimte hebben om te sleutelen aan hun prototypes.

De testzone is ongeveer één voetbalveld groot. Daarbinnen kan bijvoorbeeld onderzocht worden hoe de drones andere boten uit de weg gaan. Vliegende drones zijn in de haven niet toegestaan door de nabijheid van Schiphol.

De haven heeft hoge verwachtingen van drones. Die kunnen het havenbedrijf bijvoorbeeld helpen bij de surveillance op het water of als extra ogen bij incidenten. Ook denkt de haven aan metingen die varend verricht kunnen worden door de drones uit te rusten met sensoren.

Inspectie van steigers
Duikende drones kunnen in de toekomst wellicht helpen bij inspecties onder de waterlijn. De Rotterdamse start-up AquasmartXL heeft zijn drones ook al eens gebruikt voor een inspectie van de steigers van Vopak in de Rotterdamse haven.

Om onveilige situaties te voorkomen wordt bij elke test van tevoren bekeken of er ander scheepvaartverkeer wordt verwacht in de Moezelhaven. Daarom moeten tests tenminste 24 uur vooruit worden aangemeld bij Prodock. 's Nachts en op andere momenten met verminderd zicht kan de test niet doorgaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden