Testevent geeft Wammes dubbel gevoel

Wil Jeffrey Wammes zondag bij de WK turnen kans maken op een medaille en een daaraan gekoppeld olympisch ticket dan moet hij risico nemen. De sprongfinale is de kortste weg naar de Spelen, maar tegelijkertijd weet de Amsterdammer dat zijn grootste kansen liggen op de meerkamp bij het zogenoemde testevent in Londen.

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

'Dat olympisch ticket is nu een extra dingetje', zei hij nadat hij zich ternauwernood voor de finale op sprong had geplaatst. 'Het zou natuurlijk heerlijk zijn als ik het hier al voor mekaar krijg. Maar het is een risico.'

Waar Epke Zonderland (rek) en Yuri van Gelder (ringen) serieuze medaillekandidaten zijn is Wammes niet meer dan een outsider. 'Jef moet in januari fit zijn', meende zijn coach Bram van Bokhoven. 'Het belangrijkste is dat hij nu met een plaats in de top 12 aan de eis van NOCNSF heeft voldaan. Hij zal zijn moeilijke sprong echt alleen doen als het goed voelt in de training.' De landing is met name belastend voor de enkels die Wammes in 2006 allebei brak.

Als team mogen de mannen, in tegenstelling tot de vrouwen, niet naar het olympisch kwalificatietoernooi in januari in Londen. Nederland mag twee meerkampers afvaardigen: een plaats bij de beste 17 levert deelname aan de Spelen op. Wammes lijkt de eerst aangewezen persoon op basis van zijn prestaties de afgelopen jaren.

Anthony van Assche, de beste meerkamper in Tokio, is een andere kandidaat, net als de nu nog geblesseerde Bart Deurloo. 'Er is een aantal scenario's over hoe we gaan selecteren', zei Ad Roskam, interim-topsportmanager van gymnastiekbond KNGU. 'Het is een korte periode naar dat toernooi, maar enkele turners zullen toch nog moeten laten zien wat ze waard zijn.'

Tot slot is er nog het rampscenario dat Epke Zonderland geen medaille pakt op rek en alleen nog als meerkamper zich kan plaatsen voor Londen 2012. 'Daar moet ik echt niet aan denken', zei de Fries die al jaren niet meer op zes toestellen uitkomt. Hij heeft, in tegenstelling tot Wammes, eigenlijk maar één keuze: vol erin vliegen in Tokio.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld ANP
Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden