Terwijl Jeb Bush draait over Irak wordt tirade van studente online hit

De aankomend presidentskandidaat Jeb Bush heeft een nieuwe felle tegenstander, een 19-jarige studente die met haar betoog een online sensatie is geworden. 'Uw broer heeft IS gecreëerd', zo verwijt ze Bush, verwijzend naar zijn broer George W. Bush onder wiens presidentschap Amerika Irak binnenviel.

Studente Ivy Ziedrich en Jeb Bush Beeld Screenshot YouTube
Studente Ivy Ziedrich en Jeb BushBeeld Screenshot YouTube

Bush hield deze week een bijeenkomst voor Republikeinen. Hij besprak er onder andere het buitenlands beleid van de huidige Amerikaanse president Barack Obama. Hij zei daarbij dat de terugtrekking van het Amerikaanse leger uit Irak volgens hem heeft bijgedragen aan de opkomst van terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Na afloop van de bijeenkomst confronteerde de 19-jarige studente politicologie Ivy Ziedrich hem. Volgens haar had Bush het fout en is het de schuld van zijn broer George W., president van 2000 tot 2008, dat IS vandaag zo sterk staat. Volgens Ziedrich maakte Bush in zijn buitenlands beleid de kapitale fout het Iraakse leger na de inval en oorlog in 2003 te ontmantelen.

Een video met haar opmerkingen en de uitspraak 'Your brother created ISIS' werd online veel bekeken en besproken, zo meldt The New York Times.

Broer

De oud-gouverneur van Florida had al een lastige Irak-week. Gisteren trok hij een uitspraak die hij eerder in de week deed weer terug. De invasie van Irak in 2003 was een vergissing, concludeerde hij uiteindelijk. Bush maakt daarmee een einde aan dagen van verwarring, nadat hij eerder had gezegd dat hij dezelfde beslissing zou hebben genomen als zijn broer.

Bush werd eerder gevraagd of hij Irak ook zou zijn binnengevallen, wetend wat hij nu weet. In eerste instantie zei hij ja, maar later kwam hij hierop terug en zei hij dat hij de vraag verkeerd begrepen had. Toen hem nogmaals naar zijn mening werd gevraagd zei hij er niet op in te willen gaan, omdat hij daarmee de militairen die hun leven verloren in Irak te schande zou maken.

De rechtvaardiging voor de invasie van de toenmalige regering was dat Irak zou beschikken over massavernietigingswapens. Dat bleek later niet waar te zijn. Jeb Bush doet naar alle waarschijnlijkheid mee aan de voorverkiezingen van de Republikeinen voor het presidentschap. Hij heeft zich echter nog niet officieel kandidaat gesteld.

null Beeld ap
Beeld ap

Pedant

De studente liet het niet bij de opmerking dat Bush' broer de oorzaak is van het IS-kwaad. 'Is dat een vraag?', antwoordde Bush, waarna Ziedrich antwoordde: 'U moet niet zo pedant tegen me doen, meneer.' Uiteindelijk antwoordde Bush wel. Volgens hem was de veiligheid in Irak wel degelijk voorzien toen de Amerikaanse troepen zich terugtrokken. Bovendien was Al Qaida uitgeschakeld en stond er een fragiel systeem op poten dat het sektarisch geweld had kunnen stoppen.

Maar volgens Bush had Obama nooit alle troepen mogen terugtrekken en hadden 10.000 soldaten de stabiliteit kunnen bewaren. 'Kijk, je kunt de geschiedenis herschrijven zoveel je wilt. Maar het is een simpel feit dat we nu in een veel onstabielere wereld leven omdat Amerika zich heeft teruggetrokken', zo beëindigde Bush de confrontatie, waarna hij zich omdraaide en wegwandelde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden