Column

Terwijl de oude garde praat, staat de nieuwe lichting trainers klaar

Dick Sintenie en Jop van Kempen zijn de Ajaxverslaggevers van Het Parool. Zij schrijven om beurten deze column, die op woensdag verschijnt. Vandaag: Dick Sintenie over het gepraat van oude trainers en de nieuwe lichting die met de poten in het bluswater staat.

Dick Sintenie
Dick Sintenie Beeld Floris Lok
Dick SintenieBeeld Floris Lok

Maandag komt de top van de Nederlandse voetbalwereld in het Utrechtse stadion Galgenwaard bijeen om te praten over de toekomst van hun sport.

In de aanloop naar het door de KNVB georganiseerde congres worden de stellingen alweer betrokken door de oude garde. Zo vindt Willem van Hanegem (70) het bespottelijk dat Johan Cruijff (67) de dag mag openen met een betoog, waarna de rest van de aanwezigen zich in kleinere groepen over diens stellingen mag buigen.

Guus Hiddink (68) is 'ceremoniemeester' van de dag. Hij is er niet in geslaagd de beste - en de aansprekendste - Nederlandse trainer van 2014 te strikken: Louis van Gaal (63) heeft het te druk bij Manchester United. Het is de vraag of Van Gaal überhaupt zin zou hebben gehad in een bijrol naast Cruijff.

Leo Beenhakker (72) is er wel; hij staat te popelen om zijn zegje te doen. Zelfs de mediaschuwe Wim Jansen (68) schuift aan.

Zestigers en zeventigers domineren de nationale voetbaldiscussie. Zolang zij hun eigen belangen en politieke motieven achterwege laten en zich louter bemoeien met speltechnische zaken, is dat prima.

Over organisatiestructuren, talentontwikkeling en het inrichten van (jeugd)competities moeten anderen zich buigen. Vrij naar Co Adriaanse: een goede ruiter kan nog geen manege runnen.

Daarbij is het oneindig veel interessanter wat de nieuwe lichting trainers te zeggen heeft. Frank de Boer, Giovanni van Bronckhorst, Jaap Stam, Phillip Cocu en Ruud van Nistelrooij hebben feeling met de huidige generatie spelers. De laatste drie kennen ook het bestaan aan de onderkant van het profvoetbal: de eerste divisie.

Ze weten hoe Europese topclubs zijn ingericht en staan inmiddels al enige tijd op alle niveaus, van jeugd tot eerste elftal, als trainer-coach met hun poten in het bluswater.

Laat de oude garde daarom maandag ook af en toe zwijgen.

d.sintenie@parool. nl

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden