'Terugnemen van gevangenen uit buitenland zou makkelijker moeten gaan'

Nederland moet zich veel soepeler opstellen in het terugnemen van zijn onderdanen die in het buitenland, vaak in erbarmelijke omstandigheden, gevangenzitten. De zogenoemde Wots-verdragen die Nederland over terugkeer van deze mensen met andere landen heeft getekend, missen nu vaak hun doel, omdat het proces veel te lang duurt; als gevangenen überhaupt al kunnen terugkeren.

Dat stelt Peter Middelkoop van Stichting Epafras, dat jaarlijks circa 1800 bezoeken aflegt bij gevangenen in het buitenland. De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer kondigde onlangs een onderzoek aan, omdat het er volgens hem op lijkt dat Nederland 'stelselmatig'' verzoeken afwijst van Nederlandse veroordeelden. Hij ontving daarover klachten van zes gedetineerden uit Venezuela, Panama, Bolivia en Peru.

Middelkoop bevestigt dat het een probleem is dat in meer landen speelt, maar vooral in Latijns-Amerika. Het probleem is niet alleen dat de aanvraag lang duurt, maar dat als die al wordt goedgekeurd, er vaak sprake is van te weinig overgebleven straftijd in Nederland. De overplaatsing is bedoeld om goed te kunnen resocialiseren. Het ministerie van Veiligheid en Justitie vindt dat er daarom nog minimaal 4 maanden straf moet overblijven. Is dat restant er niet, dan vindt er geen overplaatsing plaats.

Re-integratie
Epafras vindt het juist belangrijk dat gevangenen die vastzitten in het buitenland hun laatste maanden in Nederland uitzitten. 'In de meeste gevallen keren ze toch terug naar Nederland. En dan is het juist goed dat ze hier kunnen re-integreren in de samenleving', aldus Middelkoop. Wat het restant aan straf ook is, Epafras vindt dat je die dan altijd beter in Nederland kunt uitzitten.

En zelfs als er geen restant is, moeten teruggekeerde ex-gedetineerden worden geholpen. 'Nederland moet veel creatiever omgaan met dat nazorgtraject'', vindt Middelkoop. 'We willen heel graag dat er een project komt voor mensen die terugkeren zonder strafrestant. Zelfs mensen die gewoon 4 of 5 jaar in het buitenland hebben gewoond en gewerkt, hebben moeite weer in Nederland te wennen. Laat staan mensen die jaren hebben vastgezeten.''

Soms hebben ze alleen geld voor een ticket naar Nederland. Zonder bezittingen komen ze hier aan en belanden ze in de nachtopvang. 'Het is maar de vraag of ze hier een leven kunnen opbouwen of dat ze in hun oude patroon terugvallen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden