'Terugloop toerisme dreigt voor Egypte'

Door de oplopende politieke spanningen in Egypte dreigt de toerismesector van het Noord-Afrikaanse land opnieuw een klap te krijgen. Het aantal vakantiegangers was juist weer aan het opkrabbelen na de Arabische Lente in 2011.

redactie
Aanhangers van president Morsi Beeld ap
Aanhangers van president MorsiBeeld ap

'We volgen de ontwikkelingen op de voet en we maken ons zorgen, omdat door de onrust het toerisme negatief wordt beïnvloed', stelt Frank Oostdam, directeur van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR). 'Consumenten hebben tegenwoordig zo veel keus, dus als er problemen zijn in Egypte dan gaan ze net zo lief ergens anders heen.'

Met name in de Nijldelta, waar ook de protesten plaatsvinden, loopt het aantal bezoekers terug, constateert Raymond Hoevenaar van Isropa, een reisorganisatie gespecialiseerd in het Midden-Oosten. 'Bij de pyramiden en de opgravingen in Sakkara is het toerisme nu tot een historisch dieptepunt gedaald. En van de 300 Nijlcruiseboten die er in Egypte zijn, varen er momenteel nog maar zo'n 40.'

Isropa biedt normaal gesproken onder meer stedenreizen naar Caïro aan, maar daar is op het moment even geen vraag naar. Ook Thomas Cook laat weten dat zij tijdelijk geen excursies in de hoofdstad organiseert. Er worden bij beide touroperators nog wel reizen naar de verderop gelegen strandbestemmingen aan de Rode Zee geboekt.

Voor de val van het regime van president Hosni Mubarak was Egypte nog een sterk in opkomst zijnde vakantiebestemming voor veel Nederlanders. Door de politieke onlusten daalde het aantal boekingen in 2011 echter sterk. Nadat de rust weer een beetje was teruggekeerd, was er vorig jaar weer een bescheiden groei waar te nemen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft geen negatief reisadvies, maar waarschuwt wel dat toeristen in Egypte nu vaker opdringerig aangesproken worden. Er is sprake van een beperkte toename van kleine criminaliteit en van ongewenste intimiteiten. Ook worden er meer conflicten waargenomen tussen toeristen en lokale taxichauffeurs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden