Teruglezen: zomerse temperaturen in Amsterdam

De komende dagen worden zomerse tot tropische temperaturen verwacht. Hoe gaat Amsterdam om met de warmte? Lees hieronder het liveverslag terug van de eerste echte zomerse dag in Amsterdam.

Een persoon zoekt verkoeling op de Amstel door een stukje te varen in een rubberen opblaasboot. Beeld Bien Borren
Een persoon zoekt verkoeling op de Amstel door een stukje te varen in een rubberen opblaasboot.Beeld Bien Borren

Vanaf morgen is er kans op smog door ozon. De hoge ozonconcentraties komen morgen vermoedelijk vooral in het zuiden van het land voor. De dagen daarna krijgt heel Nederland ermee te maken, zo verwacht het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Uit gegevens in de app van het RIVM blijkt dat de luchtkwaliteit in Amsterdam morgen over het algemeen nog prima is.

Smog kan klachten veroorzaken bij mensen met luchtwegaandoeningen, en bij mensen die zich inspannen in de buitenlucht. Mensen met die klachten wordt geadviseerd om 's middags en ook het begin van de avond binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te vermijden.

Spelen met de fontein op het Haarlemmerplein Beeld Bien Borren
Spelen met de fontein op het HaarlemmerpleinBeeld Bien Borren
null Beeld Bien Borren
Beeld Bien Borren

De terrassen in de stad zijn op dit moment goed gevuld, maar zeker buiten het centrum nog niet afgeladen.

Terras van Brouwerij het IJ Beeld Bien Borren
Terras van Brouwerij het IJBeeld Bien Borren
Terras van de Biertuin in Oost Beeld Bien Borren
Terras van de Biertuin in OostBeeld Bien Borren

Morgen geldt in het centrum een zogenaamd tropisch scenario voor de terrassen. Verwacht geen kokosnoten en palmbomen, maar wel een soepelere houding van het stadsdeel. Horecagelegenheden met een terrasvergunning mogen hun terras laten uitwaaieren (ruimer opstellen), zolang dat het verkeer niet belemmert en het ook geen ander gevaar oplevert. Nooduitgangen moeten bijvoorbeeld vrijgehouden worden. Ook horecazaken zonder vergunning mogen morgen een klein terras neerzetten, door een of twee tafeltjes aan de gevel te plaatsen bijvoorbeeld. Ook daar geldt: het mag alleen als er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Overigens is het tropisch scenario niet van toepassing op alle straten.

null Beeld anp
Beeld anp
Na schooltijd springen kinderen van de duikplank in het water bij de Levantkade op het KNSM-eiland Beeld Bien Borren
Na schooltijd springen kinderen van de duikplank in het water bij de Levantkade op het KNSM-eilandBeeld Bien Borren

Jeff (27), Kate (23), Joel (31) en Torry (25) staan al 2uur in de rij voor het museum. Toen ze in de schaduw stonden viel het nog wel mee, maar nu in de brandende zon begint het enigszins onaangenaam te worden. Vooral de Britse Kate heeft t zwaar. 'Ik zweet me rot.' Joel snapt haar ongenoegen niet. 'Ik kom van de Caribische eilanden, het moet nog zeker 20 graden warmer worden voordat ik ga zweten. Ik zou makkelijk een trui kunnen aantrekken.' Jeff wil vooral zo snel mogelijk naar binnen. 'Als je in Amsterdam bent moet je het Anne Frankhuis hebben gezien. Hierna gaan we het rustiger aan doen. Naar het park bijvoorbeeld.'

null Beeld Bien Borren
Beeld Bien Borren

Het KNMI meldt dat het weer vandaag omslaat van warm naar tropisch. De komende dagen zal de temperatuur bij zonnig weer oplopen tot tropische hoogtes van bovende 30 graden. Donderdag en zaterdag worden de warmste dagen van de week met temperaturen van meer dan 36 graden. Door de hitte is er lokaal een kleine kans op onweer.

De waterfontein bij het Anne Frankhuis vindt gretig aftrek Beeld Bien Borren
De waterfontein bij het Anne Frankhuis vindt gretig aftrekBeeld Bien Borren

Het tropische weer dat voor de komende dagen is voorspeld, zorgt ervoor dat Nederland meer elektriciteit verbruikt dan normaal. Dat komt vooral omdat de airconditioning en ventilatoren dan op volle toeren draaien, aldus energiebedrijf Essent. Het centrum van Amsterdam heeft op dit moment last van een stroomstoring, maar of dat ook te maken heeft met een overbelast energienetwerk is niet bekend.

Ook parfurmeriewinkel Douglas heeft last van de storing Beeld Bien Borren
Ook parfurmeriewinkel Douglas heeft last van de storingBeeld Bien Borren

Zaterdag, als het weerbericht temperaturen tot 36 graden belooft, kan de hitte op de Dam oplopen tot bijna 40 graden.

Buiten de stad koelt het 's nachts nog wat af, maar door het harde oppervlak in Amsterdam blijft de warmte hier langer hangen, waardoor de minima tot 7 of 8 graden hoger uitvallen. Dat wordt het urban heat island effect genoemd. Bekijk wat de warmste plekken van Amsterdam zijn.

null Beeld Bien Borren
Beeld Bien Borren

Dit is Be Tjoen Swan (70), postbezorger. Hij snapt wel dat veel mensen vandaag jaloers zijn op zijn baan. 'Ik ben de hele dag buiten en ik beweeg. Daar heb ik dit beroep expliciet op uitgezocht.' Hoewel Be Tjoen eigenlijk al 7 jaar met pensioen is, bezorgt hij vijf dagen in de week post. 'Anders zit ik maar thuis en ga ik drinken.' In oktober loopt de 70-jarige een Amsterdamse marathon. 'Dat wordt m'n 250e.' Voor hete dagen als deze draagt Be Tjoen een hoedje en een zonnebril. 'Ik heb ook een flesje water, zodat ik niet uitdroog. '

Lise (24) en Reinier (27) liggen in het Sarphatipark en gaan, zo zeggen ze zelf, erg goed om met de hitte. 'We liggen hier al een tijdje. Goed insmeren, dat is het geheim,' aldus Lise.

De twee wonen om de hoek op de Albert Cuyp. Hoewel ze vaak overdag moeten werken, zijn ze vandaag toevallig allebei vrij. 'Dus zijn we op de bonnefooi naar 't park gegaan. Nee, we gaan niet in de schaduw liggen, ook niet als het straks op z'n heetst is.' Reinier: 'Veel water drinken. En straks als de vijf in de klok is aan de alcoholische versnapering.'

null Beeld Bien Borren
Beeld Bien Borren

Er zijn graspollen voor de ingang van het Sarphatipark neergelegd. De persoon die dit heeft gedaan is geen voorstander van barbecues in het park en vraagt bezoekers om het gras te mijden.

null Beeld Bien Borren
Beeld Bien Borren

Het is met het warme weer ongetwijfeld verleidelijk om te gaan zwemmen in rivieren en kanalen, maar Rijkswaterstaat raadt het, zoals elk jaar weer, af. Het kan erg gevaarlijk zijn, stelt de organisatie, die er op wijst dat er jaarlijks gewonden en doden te betreuren zijn.

Omdat de temperatuur van het water onverwacht kan wisselen door stroming en plotselinge diepte, kunnen zwemmers kramp krijgen en onderkoeld raken. 'Soms is het dan lastig of zelfs onmogelijk om nog verder te zwemmen', stelt Rijkswaterstaat.

Gespot op de Amstel: een persoon in een rubberen opblaasboot.

null Beeld Bien Borren
Beeld Bien Borren

De groene ligweides in het Oosterpark zijn voorlopig nog onbereikbaar.

null Beeld Bien Borren
Beeld Bien Borren

Deze achtstegroepers hebben vandaag hun allerlaatste dag op de basisschool, de WSV in Watergraafsmeer. Ze hebben verhitte koppen van het repeteren voor hun eindtoneel. 'Heel spannend. Vanmiddag is de première,' zegt Noor.

Tegen de warmte vandaag weten de meisjes zich goed te wapenen. 'Weinig kleren aantrekken,' zegt Sophie. 'Genoeg blijven drinken', weet Jackie. 'We gaan met de overblijf naar Frankendael zodat we buiten kunnen lunchen. En na school zwemmen we met z'n allen in het Flevoparkbad.'

Na de zomer wacht de middelbare school. Hoewel ze allemaal wel tevreden zijn met de schoolkeuze, vinden Bente en Madelief het maar spannend. Bovendien heeft Bente sinds gisteren verkering. 'Ik weet niet hoe we dat straks, als we allebei naar andere scholen gaan, moeten regelen.'

V.l.n.r. Geertje (12), Jackie (11), Bente (12), Madelief (12) en Hannah (12) Beeld Bien Borren
V.l.n.r. Geertje (12), Jackie (11), Bente (12), Madelief (12) en Hannah (12)Beeld Bien Borren
V.l.n.r. Sophie (11), Bo (12), Isis (11) en Noor (11) Beeld Bien Borren
V.l.n.r. Sophie (11), Bo (12), Isis (11) en Noor (11)Beeld Bien Borren

Om te voorkomen dat het ijzer van de bruggen in Amsterdam door de warmte vervormt, wordt er met water gekoeld.

IJscodame Soesja (18) heeft geen zin in vandaag. Ze is vanmorgen opgezadeld met de taak om het IJscuypje-filiaal aan de Middenweg te bevoorraden voor de komende dagen. 'Met dit soort dagen lig ik liever thuis op de bank, met de gordijnen dicht. Of zit ik met m'n vrienden in het park. Ik wil in ieder geval geen ijs scheppen', verzucht ze.

Als je bij de ijswinkel werkt, mag je zoveel ijs eten als je op kunt. Maar ook dat ziet Soesja niet zitten. 'Ik hang al de hele dag boven dat ijs; ik kan het echt niet meer zien.'

IJscuypje maakt op hete dagen niet meer ijs dan gebruikelijk. 'Vanaf drie uur loopt het hier storm. Dan zijn de scholen uit. Daarvoor komen er misschien vier mensen.'

null Beeld Bien Borren
Beeld Bien Borren

Uit de oude doos:

Livia Ataide (31) loopt over het Science Park van de UvA, ze gaat vandaag het lab in voor haar onderzoek naar pesticiden op tomaten. 'Omdat we de ramen niet kunnen openen zal het warm worden.' Livia komt uit Brazilië en weet dus wel hoe ze om moet gaat met hoge temperaturen. 'Altijd voldoende blijven drinken. Ik zorg ervoor dat ik goed hydrateer. Eigenlijk valt het wel mee met hoe warm het hier wordt. In Brazilië is de hitte veel verstikkender. Dat is wel andere koek.'

null Beeld Bien Borren
Beeld Bien Borren

In verband met de hitte voert stadsdeel Centrum een 'tropenrooster' in voor de uitvoerende diensten, zoals de vuilnisophaaldienst en de reinigingsdienst. Dit betekent dat de ochtenddiensten twee uur eerder dan normaal beginnen, om 06.00 uur. Daardoor wordt ook het huisvuil in de binnenstad mogelijk vroeger dan normaal opgehaald.

Stratenmaker Umit (29) is vanmorgen extra vroeg begonnen. 'Dit is veel te heet joh. 14 graden, dat is een fijne temperatuur om buiten te werken. Het wordt nog afzien de komende dagen. Deze hitte is zwaar. In Turkije is de warmte niet zo drukkend. Ik hou het vol door veel te drinken en m'n rust te pakken.'

Stratenmaker Umit. Beeld Bien Borren
Stratenmaker Umit.Beeld Bien Borren
null Beeld Bien Borren
Beeld Bien Borren

Meneer Hoffman (79), die in de buurt van de Nieuwe Oosterbegraafplaats woont, blijft vandaag met de hitte vooral binnen. 'We hebben net een nieuw huis en dat komt goed uit, 't is op het noorden. Lekker koud. Vandaag doe ik rustig aan, dat is één ding dat zeker is.' Meneer Hoffman draagt een gieter bij zich. 'Vanmiddag als de zon weg is hebben de bloemen zo'n dorst.'

Meneer Hoffman. Beeld Bien Borren
Meneer Hoffman.Beeld Bien Borren

De weerbureaus voorspellen voor de komende dagen zomerse temperaturen. Vandaag wordt het maximaal 26 graden in Amsterdam, morgen gaat het richting de 32 graden. Hoe gaan Amsterdammers om met de warmte? Volg hier alle ontwikkelingen.

Het Nationaal Hitteplan treedt vandaag in werking, zo maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gisteren bekend. Het is bedoeld om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken.

Ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn extra kwetsbaar bij hoge temperaturen. Vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn kunnen het gevolg zijn van aanhoudende hoge temperaturen.

Koude douche bij Artis
Het RIVM zegt dat het belangrijk is om voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, lichamelijke inspanning 's middag te beperken en veel in de schaduw te blijven. Ook moet iedereen er voor zorgen dat het in huis niet te warm wordt: airconditioning , zonwering en ventilatoren kunnen daarbij van pas komen.

Artis komt woensdag pas in actie, dan worden temperaturen boven de 30 graden celsius verwacht. De dieren worden morgen gewekt met een koude douche en krijgen hun eten toegediend als ijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden