Blog

Teruglezen: Dit was het grote studentendebat

Donderdagavond vond het UvA-Parool Lijsttrekkersdebat plaats op de Roetsereilandcampus. Lees hier terug hoe dat verliep.

Beeld Jorien van der Keijl

Presentatrice Petra Grijzen rondt het debat af. Op de vraag of mensen in de zaal inmiddels al wel weten op wie ze stemmen gaan maar weinig handen omhoog. Gelukkig is er in aanloop naar 21 maart nog een aantal debatten, merkt ze optimistisch op.

In de zaal zijn de meningen ongeveer verdeeld over de stelling.

Een studente vraagt hoe er rolmodellen kunnen zijn zonder quota. "Ik wil op de Zuidas liever een vrouw voor me hebben dan twee witte mannen."

Nanninga (FvD): "Waarom kun je niet tegenover een man zitten in een rokje. We moeten kijken naar onze weerbaarheid. Wat gaat daar mis?"

Nanninga krijgt op dit onderwerp overduidelijk de meeste vragen uit de zaal. "Vooroordelen naar bepaalde groepen worden gevoed. Mede door media waarin u te zien bent. Voelt u zich niet verantwoordelijk?"

Nanninga: "Ik ben op eigen kracht lijsttrekker van Forum geworden. Een quotum brengt geloofwaardigheid in discrediet."

Taimounti (Denk): "Het zal u verbazen, maar ik ben niet voor quota, ik vind dat het vanuit bedrijven zelf moet komen."

Groot Wassink (GroenLinks): "Laten we diversiteit afdwingen bij deelnemingen, bijvoorbeeld het GVB of Schiphol. Het is 'fokking' 2018."

Taimounti (Denk): "De gemeente zegt het goede voorbeeld te geven, maar de top is volledig wit. Wij zijn voor een keurmerk."

Van Lammeren (PvdD): "Onbekend maakt onbemind. Ik geloof niet in uitsluiten. Als je mensen een kans geeft gaan ze presteren."

Taimounti (Denk): "Draai het om. Bedrijven die het goed doen moet je belonen. Bedrijven die het slecht doen moet je bestraffen."

Nanninga (FvD) : "Kijk nou gewoon naar de kwaliteit van mensen. Waarom wil je gedefinieerd worden op basis van je geslacht of afkomst. Met quota stuur je potentieel goede mensen weg."

Taimounti (Denk): "De praktijk is dat mensen met kwaliteit nu ook al buiten gesloten worden."

Nanninga (FvD): "Oneens. De gemeente moet sowieso niet een moraal opleggen waarmee bedrijven moeten opereren. Ik geloof absoluut niet in quota."

Van Lammeren (PvdD): "Wij zijn een multiculturele samenleving. Die mensen zijn hier, we moeten ze een kans geven. Daarvoor zou een quota goed zijn."

Nanninga (FvD): "Ik ben ervan overtuigd dat het ook opgelost zou kunnen worden met anoniem solliciteren. Ik zou niet als vrouw ergens willen werken omdat ik een vrouw ben."

Van Lammeren (PvdD): "We hebben een inkoopbeleid waarin we allemaal eisen opleggen aan hoe een bedrijf moet werken. Waarom doen we dat niet zelf?"

Nanninga (FvD): "Als jij als gemeente naar een stratenmaker gaat geef ik je op een blaadje dat je daar ook niet 50/50 mannelijke en vrouwelijke stratenmakers vindt."

De laatste stelling van vanavond: Amsterdam werkt alleen samen met instellingen die quota gebruiken om sneller divers te worden.

De eersten die hun zegje doen zijn Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren) en Annabel Nanninga (Forum voor Democratie).

Een student geeft aan nog helemaal niet te weten of hij voor of tegen 30 dagen is. Hoe ziet dat er concreet uit?

Van Dantzig (D66): "We hebben een meldplicht ingevoerd. Daardoor weet je wat verhuurd wordt en wat niet. Meld je het niet, dan is het een illegaal hotel. Daar kunnen we op handhaven. Maar als je het dan helemaal verbiedt kun je afspraken met Airbnb in de prullenbak gooien."

Van der Burg (VVD): "We hadden Amsterdammers graag langer hun huis laten verhuren, maar er zijn er simpelweg teveel die het verkloten."

Moorman (PvdA): "Ik ben niet verbaasd door rapport van ombudsman Zuurmond. Ik heb vorig jaar een week op de Lange Niezel gebivakkeerd. Ik heb respect voor bewoners daar. Dit stukje stad is van ons allemaal, terwijl Britse toeristen tegen onze zestiende eeuwse gevels pissen."

Van der Burg (VVD): "Een van de maatregelen tegen die drukte is beperking Airbnb. Verder willen we meer geld voor handhavers en reinigers."

Moorman (PvdA): "Ik ben het eens met de stelling."

Van Dantzig (D66): "Ik vind het goed als je dertig dagen je huis mag verhuren. Vastgoedhufters moeten we aanpakken."

Moorman (PvdA): "Twintig procent van de Amsterdammers mag hun huis verhuren. Dat mag alleen als je een koophuis hebt. Maar ondertussen betalen alle Amsterdammers de prijs."

"Ik vond Airbnb bij de opkomst in 2013 nog sympathiek. Maar ik ben gedraaid. Het effect is zo groot. Huizen worden verdienmodellen."

Van Dantzig (D66): "Ik vind helemaal verbieden een slecht idee. Als je iets belooft moet je het kunnen waarmaken. Een verbod kún je niet waarmaken."

Moorman (PvdA): "Je moet politieke keuzes maken. Nul dagen Airbnb in plaats van dertig is juíst veel makkelijker te handhaven. De kosten van handhaving en reiniging zijn zó groot dat je harde keuzes voor de stad moet maken."

Laurens Ivens (SP) en Eric van der Burg (VVD) komen erbij.

Ivens (SP): "In sommige delen van de stad zijn écht teveel toeristen. Ik wil met name op de plekken waar het echt tot overlast lijdt airbnb verbieden."

Van der Burg: "VVD en D66 hebben een verbod de afgelopen jaren tegengehouden. Ik ben echter ook gedraaid. Ik vind principieel dat je een koopwoning mag verhuren, maar het levert nu téveel problemen op. Nu ben ik het eens met de 30-dagen lijn."

Ivens (SP): "Ik ben heel blij dat we raadsbreed hebben besloten dat Airbnb raadsbreed beperkt is tot 30 dagen."

Stelling drie is vrij ondubbelzinnig en in eerdere debatten voorbij gekomen: Amsterdam moet Airbnb verbieden.

Daarover krijgen Marjolein Moorman van de PvdA en Reinier van Dantzig (D66) als eerst het woord.

Toch liever bewegend beeld? Dat kan! Via de stream.

Ook de laatste vier lijsttrekkers stellen zichzelf voor met een echte en een valse stelling.

Rutger Groot Wassink (GroenLinks) geeft toe een Star Wars-nerd te zijn. Dat hij nog nooit een joint heeft gerookt gelooft niemand in de zaal van een GroenLinkser.

Annabel Nanninga (Forum voor Democratie) laat de zaal stil vallen met de bekentenis dat ze op haar negentiende haar eerste dochter kreeg. Nanninga junior is inmiddels 21 en studeert Arabische cultuur, zegt ze.

Mourad Taimounti (Denk), mogelijk nieuwkomer in de gemeenteraad, had vroeger een paardenstaart. Die heeft z'n vader ooit geprobeerd heimelijk af te knippen.

Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren) is enorm trots op de bokaal die hij ooit kreeg voor de smerigste studentenkeuken van Amsterdam. "Is nog terug te zien via AT5"

Een student uit de zaal daagt de debaters uit: "Er zitten hier veel internationale studenten. Waarom doen we dit niet in het Engels?"

Daar geven mevrouw Nanninga en meneer Van Dantzig keurig gehoor aan.

Wanneer is Amsterdam überhaupt vol, vraagt een student. En waar komt het geld vandaan?

Groot Wassink (GroenLinks): "Het geld is om met de VVD-wethouder geen enkel probleem. Ik ben voor tijdelijke oplossingen. Waar het om gaat is dat we heel erg in moeten zetten op betaalbare huurwoningen."

Van Dantzig (D66): "Ik vind dat we op grasvelden best een flatgebouw kunnen zetten. Het is geen beschermd oerwoudgebied ofzo."

Eerste vraag uit de zaal: Gaat het wel werken als studentenhuisvesting aan de ring zit en de universiteit in het centrum?

Groot Wassink (GroenLinks): "Twintig minuten fietsen, dat kan toch wel. We hebben woningnood, het grote geld is de baas."

Nanninga: "Als je kijkt naar numerus fixus-studies vind ik voorrang voor Nederlandse studenten verantwoordbaar."

Van Dantzig: "D66 is niet de partij voor onderscheid op basis van afkomst. Maar we zijn wel een onderwijspartij en ik maak me zorgen over de balans op de universiteit."

Groot Wassink (GroenLinks): "We moeten stoppen met groepen tegen elkaar uitspelen. We hebben als stad te weinig betaalbare huizen."

Ivens (SP): "Het probleem is dat er een disbalans ontstaat. Als we echt willen internationaliseren moeten we meer doen dan alleen reclame maken in het buiitenland."

Nanninga (FVD): "Nederlands recht wordt in het Engels gegeven, vind ik niet zo nodig."

Van Dantzig (D66): "SP vindt alles van buiten een beetje eng en geeft daar op af. Het programma van de SP is Amsterdam voor de Amsterdammers. Dat vind ik eng. Het vluchtelingen niet welkom-beleid van Forum al helemaal."

Groot Wassink (GroenLinks): "Waar het om gaat is dat er te weinig betaalbare woningen zijn. Amsterdam voor Amsterdammers vind ik kwalijk."

Ivens (SP): "De mensen die hier gaan studeren willen daarna toch een woning. Wij zijn voor een zekere voorrang."

Annabel Nanninga (Forum voor Democratie) en Reinier van Dantzig (D66) schuiven aan.

Ivens (SP): "Buitenlandse studenten zijn welkom, maar daar moeten we wel de kamers voor hebben dan. Reclame voor onze universiteiten is in ieder geval niet meer nodig."

Groot Wassink (GroenLinks): "Het gaat om wonen, dat moeten we doen. De SP wil voorrang voor geboren Amsterdammers, maar laten we dat niet doen."

Beide lijsttrekkers komen overigens uit het Gelderse Doetinchem. Groot Wassink spreekt Ivens daarop aan.

We gaan verder met stelling twee: In Amsterdam zijn buitenlandse studenten net zo welkom als Nederlandse studenten.

De eersten die hier hun zegje over mogen doen zijn Ruger Groot Wassink (GroenLinks) en Laurens Ivens (SP)

Presentatrice Petra Grijzen merkt op dat de microfoon een 'machtsmiddel' wordt, en neemt het exemplaar van Eric van der Burg (VVD) in.

Wat gaat de PvdA met scheefwoners doen, wil een student weten.

Moorman (PvdA): "Er zijn in Amsterdam vooral mensen die teveel verdienen voor hun sociale huurwoning. Daarom moet er meer middenhuur komen. Alle nieuwbouw: 40 procent sociaal, 40 procent middensegment."

Er mogen nu vragen gesteld worden uit de zaal. De eerste studente wil van alle partijen weten waar ze van plan zijn te bouwen. "500 euro voor een woning op IJburg is te duur."

Moorman (PvdA): "Ik vind het heel belangrijk dat het overal gemengd blijft maar als je vraagt 'waar kun je bouwen'?', dat kan niet zomaar in een stedelijk gebied."

Taimounti (Denk): "Wij zijn ook enorme voorstander van de ontwikkeling van mooie grote campussen aan de rand van de stad. Ik denk dat het handig is om daar nieuwe ideeën weg te zetten."

Wat doe je met mensen die geen binding met de stad hebben maar toch willen komen? vraagt iemand.

Van Lammeren (PvdD): "Heel eerlijk, ik heb daar nog geen pasklaar antwoord op. De richting is wel helder, we moeten daar wel naar toe. We kunnen niet met zijn allen in Amsterdam wonen."

Taimounti (Denk): "Ik vind dat de gemeente moet stoppen met verkoop van panden. Veel studenten komen hier naar toe, ook internationale studenten. Daar moet je woningen voor hebben. We hebben leegstaande panden."

Van der Burg (VVD): "De meeste panden in bezit zijn niet geschikt om om te bouwen. Komende jaren moeten we 2000 woningen bijhouden. Daarnaast moeten we kijken naar het realiseren van tijdelijke huisvesting."

"Het scheelt veel meer op als we snel containers plaatsen."

Taimounti (Denk): "We hebben honderdduizenden vierkante meters kantorengebouwen. Daar moet iets mee kunnen gebeuren."

Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren) en Marjolein Moorman (PvdA) voegen zich bij het debat.

Moorman (PvdA): "Je moet sowieso heel veel huisvesting bijbouwen. Zelfs de VVD vindt dat. De PvdA wil héél veel bouwen. Als ik kijk naar de vraag, gemeentelijk vastgoed moeten we in eigen hand houden. Het Bungehuis wordt een hotel en daar zijn meer voorbeelden van. Dat moeten we niet willen."

Van Lammeren (PvdD): "Het is heel makkelijk om vandaag te zeggen dat je voor studenten bouwt en morgen voor ouderen. Elke groep moet aan de beurt komen. Als er meer vraag dan aanbod is moet je reguleren. Als we de stad eerlijk willen verdelen moet dat. Concreet: sociaal maatschappelijke verbintenis terug. Dat betekent: als je gaat studeren, mag je op de lijst. kom je voor je plezier, dan niet."

Taimounti (Denk): "De keuze voor studenten is niet een keuze voor andere groepen niet. Ik denk dat je een duidelijke keuze kunt maken tussen studenten en eengezinswoningen."

We gaan beginnen. Stelling een waarover de lijsttrekkers praten is als volgt: Gebruik leegstaande gemeentelijke gebouwen voor studentenhuisvesting en verkoop ze niet aan de hoogste bieder. Mourad Taimounti van Denk en Eric van der Burg (VVD) trappen af.

De lijsttrekkers stellen zichzelf voor door middel van twee stellingen over zichzelf. Eén is waar, de ander niet. Zo leren we dat Eric van der Burg (VVD) lid is geweest van de Nederlandse operettevereniging. Zijn stelling dat hij ooit op D66 stemde is niet waar.

Marjolein Moorman (PvdA) is ooit betaald model geweest in een spotje van de SP, biecht ze goudeerlijk op. Handmodel, let wel.

Laurens Ivens van de SP geeft als opties: ik riep ooit op te stemmen op de VVD en het directeurschap van het GVB. Het eerste is waar. Hij schreef het stukje in een schoolkrant.

Reinier van Dantzig (D66) heeft ooit gevoetbald met Ruud Gullit en Johan Cruijff. Zijn andere bewering, namelijk dat hij had getennist met Roger Federer was niet waar.

De demonstranten gooien voorafgaand aan het debat flyers vanaf het balkon en roepen leuzen. 'FVD weg ermee' en 'racisme, toen niet. nu niet, nooit meer.'

Petra Grijzen laat ze even stampij maken en hervat dan de opening.

In de zaal vanavond veel rode en groene t-shirtjes van deelnemende partijen. Grijzen drukt ze op het hart niet té hard te joelen. 'We houden het tempo er wel een beetje in vanavond'.

De lijsttrekkers zijn inmiddels binnen.

Voor de deur van het UvA-gebouw op Roeterseiland hebben zich ongeveer twintig demonstranten verzameld. Het gezelschap wil anoniem blijven maar staat er met zorgen over de deelname van het volgens hen racistische Forum voor Democratie aan het debat en aan de verkiezingen. 'We begrijpen heel goed dat Sylvana Simons heeft afgezegd. Met het Forum kun je niet waardig in debat.'

Beeld Lorianne van Gelder

Elk van de vier stellingen wordt telkens eerst door twee lijsttrekkers besproken. Na drie minuten debat voegen zich daar dan nog twee collega's bij. Daarna mogen studenten in de zaal vragen stellen.

Beeld Jorien van der Keijl

Goedenavond en welkom bij het UvA-verkiezingsdebat, live vanaf Roeterseiland. Acht lokale lijsttrekkers gaan vanavond met elkaar in debat over drie stellingen.

1. Gebruik leegstaande gemeentelijke gebouwen voor studentenhuisvesting en verkoop ze niet aan de hoogste bieder.
2. In Amsterdam zijn buitenlandse studenten net zo welkom als Nederlandse studenten.
3. Amsterdam moet Airbnb verbieden.
4. Amsterdam werkt alleen samen met instellingen die quota gebruiken om sneller divers te worden.

Acht Amsterdamse lijsttrekkers gaan met elkaar in debat over onderwpen en stellingen die studenten aangaan. Studenten kunnen op hun beurt na elk van die stellingen vragen stellen aan de lijsttrekkers.

De lijsttrekkers
Reinier van Dantzig (D66), Eric van der Burg (VVD), Laurens Ivens (SP), Marjolein Moorman (PvdA), Rutger Groen Wassink (GroenLinks), Mourad Taimounti (Denk), Annabel Nanninga (FvD) en Johnas van Lammeren (PvvD) doen mee.

Van Lammeren vervangt Sylvana Simons (BIJ1) die besloot niet meer te komen. Ze wilde niet in debat met Nanninga, omdat Forum voor Democratie zich schuldig zou maken aan 'de normalisering van etnonationalisme'.

Vier thema's
Onder leiding van Paroolverslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops gaan de lijsttrekkers aan de hand van vier thema's met elkaar in discussie. Onderwerpen die aanbod komen zijn huisvesting, internationalisering, drukte, toerisme en identiteit.

Tussen de bedrijven door worden de lijsttrekkers door de 'Kiesmannen' aan een quiz onderworpen. Die drie Amsterdamse vrienden vinden dat meer jongeren (geïnformeerd ) moeten stemmen en organiseren als 'De Kiesmannen' een verkiezingsshow.

Ook de 'Kiesmannen' komen langs om jongeren voor hun verkiezingsshow in Paradiso te enthousiasmeren. De drie heren leggen de lijsttrekkers een quiz voor.

Het debat begint om 19.30 uur op Roeterseilandcampus, zaal A.001 (REC A). Studenten kunnen naar binnen op vertoon van hun studentenkaart. Aanmelden is niet nodig, maar het is aan te raden om op tijd te komen, want vol is vol.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden