Teruglezen: Canal Parade was nog nooit zo druk

Voor de twintigste keer voer vandaag tijdens de Canal Parade een bonte stoet van LGBT'ers door de Amsterdamse grachten. Volgens een woordvoerder van de gemeente was het drukker dan ooit. Lees in ons liveblog terug hoe de parade van 80 boten verliep

Beeld anp

De politie geeft aan erg tevreden te zijn over de Canal Parade, die zonder noemenswaardige incidenten is verlopen. Gisteren werden vijf aanhoudingen verricht wegens zakkenrollerij, een van de betreffende personen kon worden gearresteerd met behulp van de Find My Phone app.

Over eventuele aanhoudingen vandaag heeft de politie nu nog geen gegevens beschikbaar. Aanstaande maandag verschijnt rond het middaguur een verklaring met alle data van de afgelopen Gay Pride-week.

De evenementen op de Zeedijk, het Rembrandtplein, de Amstel en het Amstelveld zitten momenteel allemaal vol. Of dat ook de rest van de avond zo blijft is nog niet duidelijk.

Zelf nog even doorfeesten in stijl? Alle gaykroegen in Amsterdam vind je in dit handige kaartje.

Boot 68, de koninkrijksboot, heeft het thema van de Amsterdam Gay Pride het best verbeeld. Dat heeft de jury van het homo-evenementbekendgemaakt. De boten moesten werk maken van het thema 'Share' (Delen). Van de tachtig deelnemende boten aan de Canal Parade sprong deze boot eruit, niet zozeer om hoe de opvarenden eruit zagen maar vooral om de boodschap die de boot uitdroeg, aldus een woordvoerder.

De koninkrijksboot was een initiatief van belangenorganisaties uit Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Nederland. De initiatiefnemers wilden erop wijzen dat de wetten en regelingen voor de LHBT-gemeenschap niet overal gelijk zijn in het koninkrijk. 'Je kunt wel het belerende vingertje opsteken dat er gelijkheid binnen Europa moet zijn, maar laten we beginnen met gelijkheid binnen het Koninkrijk der Nederlanden', zegt de woordvoerder.

In de drie aparte landen binnen het koninkrijk, Aruba, Curaçao en Sint Maarten, mogen mensen van hetzelfde geslacht geen geregistreerd partnerschap met elkaar aangaan.

Deze drie dames stonden vandaag op de boot van Monuta Vogelzang Uitvaartzorg. Ze gaan nu door op de Zeedijk, voor het feest en natuurlijk ook voor de talloze fotomomentjes.

Beeld Liza van Lonkhuyzen

Matrixborden geven aan dat het Gay Pride-evenement op de Zeedijk vol is en dat mensen via de Geldersekade om moeten lopen. Desalniettemin lopen veel mensen, voornamelijk toeristen, toch de Zeedijk op.

Beeld Liza van Lonkhuyzen

Björn (34) uit Emmen heeft dit jaar extra genoten. Hij is al voor de derde keer bij de Gay Pride, maar voor het eerst sinds hij driekwart jaar geleden uit de kast is gekomen. Het is de eerste keer dat hij zich zo verkleed heeft.

Beeld Liza van Lonkhuyzen

Misschien niet heel verrassend, maar het is druk op de Reguliersdwarsstraat.

De boot van het Aidsfonds is al binnen en ook de rest van de Canal Parade loopt langzaam op zijn eind. Voor de boten die langs de route lagen aangemeerd is het nu achteraan sluiten en een voor een de Amstel weer op varen.

Beeld Liza van Lonkhuyzen
Nu de schrik van elke booteigenaar: alle boten die langs de kant lagen banen zich een weg naar de Amstel, over de Prinsengracht.Beeld Maarten van Dun

De roze in blauwe boot van de Amsterdamse politie krijgt een warm onthaal op de Prinsengracht.

Beeld Maarten van Dun
Beeld Maarten van Dun

De Caribische boot brengt de sfeer van het dit jaar afgelaste Rotterdamse Carnaval naar Amsterdam.

Beeld Maarten van Dun
Beeld Maarten van Dun

De mannen van leershop Mister B zijn uiteraard ook weer van de partij, zij het bescheidener dan in voorgaande jaren.

Beeld Maarten van Dun

Zoals ieder jaar trekt de pride bezoekers van over de hele wereld naar Amsterdam.

Deze toeristen uit Los Angeles waren vorig jaar naar de Gay Pride in madrid en doen dit jaar Amsterdam aan. Ze vinden de stad fantastisch: 'We staan al de hele dag te dansen'Beeld Liza van Lonkhuyzen
Sergio en Maurizio zijn helemala uit Italië gekomen om hier de Gay Pride te vierenBeeld Liza van Lonkhuyzen
De boot van Mysteryland en Milkshake FestivalBeeld Maarten van Dun
Het gevecht voor een aanlegplek op de Prinsengracht werd gisteren al in alle hevigheid gevoerd: sommigen schuwden het gebruik van een slijptol niet om bootjes aan de kant te krijgen. Inmiddels ligt het op sommige plekken drie rijen dik.Beeld Maarten van Dun
Ieder plekje op de Prinsengracht is gewild vandaag: op het plaskruis bij de Leidsestraat zijn mensen geklommen. De penetrante geur is blijkbaar geen bezwaar.Beeld Maarten van Dun
Beeld Maxime Smit

In 1996 trok er voor het eerst een Parade vol roze boten door Amsterdam. De collega's van AT5 doken in het archief en kwamen met deze beelden uit de oude doos op de proppen.

Boot 60 is die van omroep BNNVARA. Met 3FM-dj Frank van der Lende als bendeleider en optredens van de band Rondé en zanger Douwe Bob.

Beeld Frank van der Lende
Beeld Frank van der Lende

Plek zat bij de Oudeschans, minder bij de Magerebrug

Dave (36) uit Engeland gaat bijna trouwen en moest dit pak van z'n vrienden aan. 'Het zit wel lekker, misschien doe ik het thuis stiekem ook aan.'

Beeld Liza van Lonkhuyzen

'De Canal Parade is het mooiste, grootste, meest zichtbare feest waarin de diversiteit van de hele LHBTI-community zichtbaar wordt', zegt organisator van de Gay Pride, Irene Hemelaar, vandaag in Het Parool. Ze benadrukt hoe belangrijk de Amsterdam Pride is, zeker nadat een orthodoxe jood bij de Pride in Jeruzalem zes homo's neerstak. Het hele interview lees je in de zaterdagkrant.

De heren van het flyboardteam doen net als vorig jaar hun trucje. 

Beeld Maarten van Dun

Minister Ronald Plasterk (met hoed) van Binnenlandse Zaken vaart ook mee.

Beeld anp

De technieken om iets te kunnen zien van de parade lopen uiteen van paalklimmen naar het meenemen van ladders.

Beeld Liza van Lonkhuyzen

Ludwich (26) is Brazilliaans en heeft een Nederlandse man. Het is zijn tweede keer op de Gay Pride en hij besloot dit jaar flink uit te pakken met een Malificient-kostuum. Hij krijgt veel aandacht, maar zijn man vindt het alleen maar leuk.

Beeld Liza van Lonkhuyzen

Misschien wel het meest begerenswaardige terrasje vandaag: de tafeltjes van café Pieper op de hoek van de Leidsegracht en de Prinsengracht. Uitzicht op de parade, mét service.

Beeld Maarten van Dun

De boot van Roze in Blauw, het speciale politieteam voor LHBT'ers, vaart over het IJ met luid gebonk van het nummer Gettin' Jiggy With It.

Beeld Lorianne van Gelder

Dzifa en Annelotte zijn onderweg naar hun boot met als thema 'fluorescerend'. Ze komen alleen nauwelijk vooruit, want het duo wordt continu op de foto gezet.

Beeld Liza van Lonkhuyzen

Dit viertal uit Den Haag is voor het eerst bij de Gay Pride en heeft flink de best gedaan op de outfits. Ze kunnen het alleen nauwelijk zien, zoals veel van de mensen die rijendik langs de kade staan.

Beeld Liza van Lonkhuyzen

De clientèle van Café Spijker in de Kerkstraat, één van Amsterdams bekendste homokroegen, vindt momenteel zijn vertier ergens anders. Het zal de eigenaren geen zorgen baren: zeker tijdens de Gay Pride-week is Spijker een vaste pleisterplaats voor roze kroegtijgers.

Op zoek naar een plek voor de afterparty? Op deze kaart is handig te zien waar de homokroegen in de stad te vinden zijn.

Beeld Maarten van Dun

Met livemuziek en een drankje in de hand vermaakt het publiek aan de Prinsengracht zich kostelijk.

Beeld Patrick Meershoek

Naast de gebruikelijke uitzinnige, bont uitgedoste en schaarsgeklede opvarenden, is er ook weer aandacht voor serieuze boodschappen. Zo vaart er voor het eerst een boot mee met vluchtelingen, van wie een deel gemaskerd gaat, en is er een vaartuig met zwerfjongeren. Ook is er dit jaar een Koninkrijksboot, waarop het draait om de boodschap dat alle LHBT'ers binnen ons koninkrijk dezelfde rechten moeten hebben.

De eerste deelnemende boten van de Canal Parade zijn vertrokken vanaf het Westerdok. De tachtig boten trekken de komende uren aan de honderdduizenden toeschouwers op de kades voorbij.

Paradijsvogel René is er al bij vanaf de allereerste Amsterdamse Gay Pride. Hij komt altijd volledig uitgedost. 'Ik krijg de hele dag door reacties, heel veel mensen spreken mij aan.'

Bij een groepje langslopende tienermeiden zorgt René's verschijning vooral voor een hoop gegiechel.

Beeld Maarten van Dun

Langs de bruggen ter hoogte van de Westerstraat is het afgeladen, als de eerste boten langskomen. De muziek staat hard en de sfeer is goed.

Aan de Amstel ter hoogte van de Stopera is het niet minder druk. En opblaasbaar, als hoed of in het haar, heel veel mensen hebben iets met piemels, constateert verslaggever Patrick Meershoek.

Beeld Patrick Meershoek
Beeld Patrick Meershoek

Op de Prinsengracht is het ondertussen een kakofonie van muziek, omdat iedereen zijn eigen speakerinstallatie heeft meegenomen. De boten liggen inmiddels twee rijen dik te wachten op wat komen gaat. Ook de kruising Prinsengracht-Leidsegracht is een geliefde plek: op de bruggen zitten mensen met klapstoeltjes te wachten op de parade.

Beeld Maarten van Dun
Beeld Maarten van Dun

Het thema is dit jaar 'Share', onder het motto 'deel de liefde, houd van de verschillen'. Daar valt ook de speciale Pridestream-boot onder. Hierop staat een 360 graden camera waarop mensen van heel de wereld mee kunnen kijken. Zo wordt volgens de initiatiefnemers de vrijheid die we in Amsterdam kennen gedeeld met de hele wereld. De stream is te bekijken op pridestream.org.

Voorop in de parade vaart de boot van de Stichting Amsterdam Gay Pride, met daarop de 'ambassadeurs' onder wie zangeres Emmaly Brown. Zij zal het Gay Pride-lied This Is Us zingen. Op deze boot vaart ook zangeres Willeke Alberti mee, zij is een 'vriendin' van de stichting. De boot wordt gevolgd door die van de gemeente Amsterdam.

Yvon Cornelisse (52) is groot fan en er vanaf het begin bij, al heeft ze een paar edities moeten missen door vakanties. Ze baalt van haar plek dit jaar op de Korte Prinsengracht. Ze zat er pas om 12 uur en nu moet ze staan om iets te kunnen zien. Ondanks dat het elk jaar drukker wordt, wordt het wel elk jaar tammer vindt ze. 'Nu heb je de GVB-boot, politieboot etc.. Die mensen zijn niet zo leuk verkleed.'

Voor het eerst dit jaar vaart een speciale bloemenboot mee in de Canal Parade. De boot is naast een opvallende verschijning, ook om aandacht te trekken voor de bloemensector. Aan de kant wordt de laatste hand gelegd aan de fleurige boot.

Voor de veiligheid varen reddingsbrigades van diverse regio's mee vandaag. Zo wordt de Amsterdamse ploeg onder meer bijgestaan door vrijwilligers uit Culemborg en Den Bosch. Die laatste zegt op Twitter helemaal klaar te zijn voor de parade.

Het is dringen voor een plekje langs de route ondertussen. De grachten liggen vol met kleine bootjes, uiteraard voorzien van roze ballonnen, slingers of andere versiering. Vooral op de Prinsengracht, waar de boten straks van start zullen gaan, is een vrij plekje langs het water moeilijk te vinden.

Beeld Rob Berkhout
Beeld Liza van Lonkhuyzen

Dit viertal is in de stijl van Alice in Wonderland verkleed en aan het wachten bij de Waterkant. Ze worden straks opgehaald om mee te varen met feestelijke boottocht. Ze hopen dat de boot het houdt. 'Het is nog net geen oud vlot. Maar er is wijn, dus het komt allemaal goed.'

Beeld Liza van Lonkhuyzen

Gay-studievereniging Pann is vast aan het inkomen met foute top 40 hits bij de Waterkant. Ze gaan straks meevaren met de parade en hebben er zin in.

Beeld Liza van Lonkhuyzen

Bezoekers van de Amsterdam Gay Pride moeten ook deze editie weer op hun hoede zijn voor zakkenrollers. Vorig jaar sloegen de criminelen toe bij zo'n driehonderd mensen en hoewel dat de helft minder was dan het jaar ervoor, is de politie toch weer extra alert. Er is daarom een grote waarschuwingscampagne vandaag in de stad.

De matrixborden die zijn neergezet met de tekst 'Zakkenrollers houden van pikken' zorgt voor de nodige hilariteit. Vorig jaar had de Amsterdamse politie ook al de lachers op haar hand nadat deze zin als hashtag op Twitter werd gebruikt. Dat leverde haar zelfs een Social Media Award op.

Langs de Amsterdamse grachten begint het vol te lopen met bezoekers voor de parade, die om 14.00 uur vertrekt vanaf Prinsengracht. Veel bezoekers van de botenparade zoeken al een plek om niks van het bonte schouwspel te hoeven missen.

Veel mensen langs de zes kilometer lange route hebben zich uitbundig en vooral roze uitgedost. In de Prinsengracht schalt al harde muziek van kleine bootjes die klaar liggen om met de parade mee te varen. Het belooft een zonnige middag te worden.

Goedemiddag en welkom in het liveblog van de jaarlijkse Canal Parade! Tachtig boten met bontgekleurde, veelal schaarsgeklede en dansende opvarenden trekken vandaag weer door de stad.

Na de kleddernatte editie van vorig jaar wijst alles erop dat de Canal Parade vandaag droog én zonnig z'n route door Amsterdam af kan leggen. Verschillende weerbureaus voorspellen vandaag een temperatuur van ongeveer 23 graden. Ideaal vaarweer dus. De eerste boot vaart straks rond 14.00 uur de Prinsengracht op, de laatste sluit om 18.00 uur de parade af.

Publiek
De deelnemende tachtig boten worden naar verwachting weer door zo'n 300.000 tot 400.000 mensen langs de kant bekeken. Mocht u een van hen zijn lees dan het volgende nog even: gisteren zetten we de vijf beste plekken langs de route op een rijtje.

Onder de tachtig boten zijn dit jaar onder meer een van vervoersbedrijf GVB, Caribisch Nederlandse LGBT'ers, Gay Expats in Amsterdam en het ASKV Steunpunt Vluchtelingen. Ook verschillende politieke partijen varen mee en ook de ministeries van Defensie en Veiligheid en Justitie sturen boten.

Verkeershinder
Al het feestgedruis betekent wel dat de verkeerssituatie in de stad anders is dan normaal. Zo is de Amstel vandaag tussen de Munt en de Blauwbrug alleen open voor verkeer dat de stad in gaat. De Zeedijk tussen de Stormsteeg en de Sint Olofssteeg is na 13.00 uur afgesloten. Fietsen op het Rembrandtplein worden verwijderd.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden