Teruglezen: Ajax walst met gemak over ADO heen

Met speels gemak heeft Ajax de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag tot een goed einde gebracht. De nummer twee van de eredivisie mocht de achtste competitiezege op rij vieren (5-1). 

Matthijs de Ligt Beeld anp
Matthijs de LigtBeeld anp

Met speels gemak heeft Ajax de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag tot een goed einde gebracht. De nummer twee van de eredivisie benutte vijf van de vele kansen en mocht de achtste competitiezege op rij vieren (5-1).

Ook met vijf verdedigers kon ADO Den Haag niet voorkomen dat Ajax heel veel kansen kreeg in de Johan Cruijff ArenA. Trainer Alfons Groenendijk besloot zijn spelers afgelopen week te prikkelen door tot vervelens toe beelden van tegentreffers te laten zien. Het hielp allemaal weinig, want bij rust stonden de bezoekers al voor een bijna onmogelijke opgave (3-1).

Snelle en gevarieerde aanvallen
Ajax liet zien hoe je een tegenstander met vooral verdedigende bedoelingen het beste kan bespelen. De thuisploeg viel snel en gevarieerd aan en leidde na 21 minuten al met 2-0.

David Neres, de vervanger van de geblesseerde Hakim Ziyech, opende de score. Nicolás Tagliafico verdubbelde de marge. Hij kopte raak op aangeven van Zakaria Labyad, die Lasse Schöne op het laatste moment moest vervangen. De routinier uit Denemarken voelden zich tijdens de warming-up toch niet fit.

Niet tevreden
Kasper Dolberg hield een lichte heupblessure over aan de uitwedstrijd van dinsdag tegen AEK Athene in de Champions League. Dat was niet de enige reden dat hij voor het duel met ADO Den Haag moest plaatsmaken voor Klaas-Jan Huntelaar.

Trainer Erik ten Hag was de afgelopen duels niet tevreden over de spits die maar op zoek blijft naar zijn vorm van twee jaar geleden onder trainer Peter Bosz. Huntelaar werkte hard maar kwam niet tot scoren en ging na ruim een uur naar de kant voor Dolberg.

Invalbeurt Daley Sinkgraven
Zonder de geblesseerde Abdenasser El Khayati kreeg ADO nauwelijks kansen. Toch kwamen de bezoekers in de 38e minuut op 2-1. Aaron Meijers mocht in de 38e minuut een vrij trap nemen en verraste doelman André Onana (2-1). Nog voor rust tekende Matthijs de Ligt voor 3-1. Na de 4-1 van Donny van de Beek na 48 minuten moest ADO even vrezen voor een grote nederlaag. Uiteindelijk kwam alleen Dolberg nog tot scoren.

Leuk voor Daley Sinkgraven was dat hij in de slotfase nog mocht invallen, na een lange periode van blessureleed. Hij kreeg vorig jaar november tijdens een uitwedstrijd tegen NAC Breda voor het laatst speeltijd.

Een zeer eenzijdige editie van Ajax tegen ADO eindigt in 5-1. Toch zijn het belangrijke punten, want vorig seizoen bleef het nog 0-0.

Oud-Ajacied etaleert zijn sprintkracht en snelt langs linksback Tagliafico. Een op een is Onana echter nog scherp en redt met zijn voet.

Bij de linksback schiet het in de hamstring. Het is de vraag hoe hij er nu aan toe is. Hij loopt wat moeilijk.

Daar is David Neres alweer. Wederom gevonden door Dusan Tadic. Behendig gaat de Braziliaan om de verdediger heen. Maar zijn schot is te wijd, langs het doel, en vindt dus niet de kruising.

Ja, de Deense spits is het die de vijfde goal op zijn naam zet. Na hard werken van David Neres krijgt hij de bal in de zestien. Dolberg is alert. En maakt het fantastisch af met een stiftje over doelman Zwinkels heen.

Tadic loopt voorzichtig naar voren en ziet David Neres diepgaan. De Braziliaan kan zo tegen de dieptepass aanlopen, maar zo makkelijk is het ook weer niet. Hij moet de bal volleyen en schiet over.

Hij was bijna vergeten. Liefst een jaar en 14 dagen speelde hij niet voor Ajax. Nu is hij eindelijk terug na een slepende blessure. Daley Sinkgraven komt in het veld voor Zakaria Labyad.

David Neres loopt diep en creëert daarmee diepte voor Dusan Tadic. Zijn schot wordt knap gered door Zwinkels. Even daarna krijgt David Neres nog een kans, maar hij wil het te mooi doen met een hakje, maar de Braziliaanse rechtsbuiten raakt de bal amper.

Dat alles onder het toeziend oog van oud-aanvoerder Tomás Galásek.

Ajax is ietwat slordig en heeft het tempo wat bijgesteld.

Ondertussen wordt Klaas-Jan Huntelaar gewisseld voor Kasper Dolberg. De spits kreeg twee enorme kansen, maar liet deze liggen. Hij loopt dan ook met enig chagrijn naar de bank.

Van de Beek heeft gescoord en wordt gewisseld door trainer Erik ten Hag. Zijn vervanger is de verdediger Maximilian Wöber.

Ajax lijkt een beetje laconiek te worden na de 4-1. Al meerdere spelers hebben het na de goal van Donny van de Beek weer geprobeerd. Van de Beek zelf, Frenkie de Jong, Huntelaar, David Neres, maar ze schieten niet met scherp. Wie maakt de vijfde van deze zondag?

Bijna was daar weer Donny van de Beek. Tagliafico gaf de voorzet vanaf links, maar de middenvelder kan deze keer zijn voet net goed tegen de bal zetten. Kans verkeken.

Even daarna draait Huntelaar op prachtige wijze weg bij zijn tegenstander, maar doelman Zwinkels reageert goed, komt zijn doel uit en redt.

Daley Blind brengt de bal in het zestienmetergebied. Donny van de Beek is alert, Zwinkels staat op het verkeerde ben en de middenvelder schuift de bal zo in de hoek: 4-1.

Ajax en ADO zijn begonnen aan de tweede helft. Aan de kant van Den Haag is Tomas Necid in het veld gekomen voor Melvyn Lorenzen.

Oud-Ajacied John Goossens probeert het ook eens met een uithaal. De middenvelder met een goede trap in de benen wordt echter niet erg gevaarlijk.

Even daarna breekt David Neres nog uit, maar hij krijgt zijn voet net niet tegen de bal, waardoor Zwinkels gemakkelijk kan oprapen.

Daarmee is het ook rust in de Johan Cruijff Arena. Ajax gaat aan de leiding met 3-1.

Daar is De Ligt nog eens met een droge knal. Van pakweg 25 meter schiet de verdediger zuiver en hard in de rechter hoek. 3-1 voor Ajax.

Wat heet: ADO Den Haag kan geen vuist maken? Aaron Meijers legt aan voor de vrije trap vanaf rechts. De bal draait naar de rechter kruising en Onana kan het schot net niet meer keren.

Matthijs de Ligt denkt: ik probeer het eens van afstand. Zijn poeier stuit op de vuisten van Zwinkels. De hoekschop wordt daarna niet gevaarlijk.

Ondertussen kakt de wedstrijd ietwat in. Ajax speelt rond en heeft ruim 70 procent balbezit. ADO Den Haag kan nauwelijks een vuist maken zonder de topscorer Abdenasser El Khayati. De middenvelder stond dit seizoen aan de basis van liefst 82 procent van de doelpunten van de club uit Den Haag.

Toeschouwers kijken op hun telefoon naar de tegenstanders van het Nederlands elftal tijdens de EK-kwalificatie. Wederom stuit Oranje op Duitsland. Daarnaast treft de ploeg van bondscoach Ronald Koeman Noord-Ierland, Estland en Wit-Rusland.

Klaas-Jan Huntelaar wordt aangespeeld in de zestien, maar wordt door Bakker onderuit getrokken. De verdediger gaat zeker niet vrijuit, maar scheidsrechter Pol van Boekel ziet er geen strafschop in.

Het gaat hard. Tagliafico scoort op aangeven van Zakaria Labyad. Hij komt voor zijn man en kopt raak.

Nu probeert de meegekomen Daley Blind het eens zelf. Hij produceert een flinke zwabberbal, maar doelman Zwinkels houdt zijn lichaam achter de bal. De Ajacieden kunnen net niet bij de rebound.

Het is David Neres die de openingstreffer op zijn naam schrijft. Weer is het Dusan Tadic met de voorzet. Eerst raakt de Braziliaan nog zijn tegenspeler Meijers op de arm, maar dan mag hij nogmaals afdrukken en faalt hij niet. Hij schiet beheerst in de verre hoek.

Daley Blind geeft met veel gevoel diep op Klaas-Jan Huntelaar. Zijn loopactie en controle zijn uitstekend, maar hij faalt in de afronding. De spits wil het te mooi doen door de bal over Zwinkels te tikken. Nog altijd 0-0.

Een afgemeten, strakke voorzet van Dusan Tadic. En een fijne snoekduik van David Neres. De bal vliegt naar de kruising, maar het is doelman Robert Zwinkels die ADO in de beginfase op de been houdt met een spectaculaire redding.

Een prachtige pass met de buitenkant van middenvelder John Goossens, oud-jeugdspeler van Ajax. Sheraldo Becker, eveneens een speler met een Ajax-verleden, wordt diep gestuurd. De hoek is echter te klein. Linksback Tagliafico dwingt de rechtsbuiten te veel naar buiten waardoor doelman Onana gemakkelijk kan ingrijpen.

Het eerste schot van de wedstrijd is voor Ajax. Dusan Tadic stuit echter op een verdediger. Uit de hoekschop wordt vervolgens geen gevaar gesticht.

Zakaria Labyad heeft zojuist afgetrapt voor Ajax tegen ADO Den Haag.

Op het allerlaatste moment is er nog een wijziging aangebracht in de opstelling van Ajax. Lasse Schöne is geblesseerd afgehaakt tijdens de warming-up. Hij wordt vervangen door Zakaria Labyad. Schöne had vrijdag na de training al last van een bovenbeen.

Dolberg zit dus op de bank. Trainer Erik ten Hag heeft gekozen voor Klaas-Jan Huntelaar in de spits.

Klaas-Jan Huntelaar krijgt de voorkeur boven Kasper Dolberg, die op de bank moet plaatsnemen.

Trainer Erik ten Hag liet afgelopen week al weten dat hij niet helemaal tevreden was over Dolberg. De spits uit Denemarken liep dinsdag tegen AEK Athene ook een lichte heupblessure op.

De basisformatie van Ajax kent verder geen verrassingen. David Neres vervangt opnieuw de geblesseerde Hakim Ziyech. Daley Sinkgraven maakt na lang blessureleed ook weer deel uit van de selectie van Ajax. Hij start op de bank.

Bij ADO Den Haag ontbreekt de geblesseerde clubtopscorer Nasser El Khayati.

Relaxed
Zondag staat Klaas-Jan Huntelaar (35) dus in de basis. Hij is gedeeld topscorer van Ajax, dat zondag tegen ADO aantreedt, en vaak de ideale troef achter Kasper Dolberg. "Ik sta er relaxed in omdat ik wist waar ik aan toe was."

Het was voor Klaas-Jan Huntelaar al duidelijk vanaf het moment dat hij anderhalf jaar geleden bij terugkeerde. Hij was de tweede spits achter Kasper Dolberg.

"Het blijft voor de buitenwereld misschien prikkelend om over te praten, maar voor ons is het een duidelijke situatie hoor. Maar ik ben een topsporter: dan moet je nooit een rol aan de zijlijn accepteren, je moet altijd doelen stellen om het maximale eruit te halen in de speelminuten die je krijgt. De trainer bepaalt, ik probeer het hem uiteraard zo lastig mogelijk te maken. Ik weet waar ik voor gekozen heb. Dus moet je daar ook niet flauw over doen.''

Een compleet andere mindset dan hij heel zijn loopbaan, bij verder Real Madrid, AC Milan en Schalke 04, gewend was. "Ik zie het ook als een soort voorzichtig begin van het afscheid van mijn carrière. Want dat komt nu eenmaal elk jaar dichter bij.''

Ga je stoppen?
"Ik voel me nog zo fit dat ik niet aan stoppen denk. Ik sla eigenlijk nooit een training over. Soms doe ik het bij een training vlak voor een wedstrijd ietsjes rustiger aan, omdat ik weet dat ik de kracht nodig kan hebben voor de wedstrijden. Maar het belangrijkste: ik heb er nog altijd veel plezier in en ik ben nog van waarde. Dat kan ik ook nog wel een tijdje zijn.''

Oude vorm
Sinds Dolberg weer fit is, staat hij bijna altijd als eerste spits op het wedstrijdformulier. Maar de Deen worstelt nog steeds met het terugvinden van zijn oude vorm. Tegen AEK Athene was hij onzichtbaar. Toen Huntelaar er in kwam, ging Ajax beter draaien al hadden de Grieken intussen een man minder. Het kan zomaar dat trainer Erik ten Hag hem morgen een basisplaats geeft. Huntelaar zegt er zelf niet vanuit te gaan.

"Ik snap ook wel dat Kasper de laatste weken veel heeft gespeeld. Een spits moet ook de tijd en het vertrouwen krijgen. Steeds afwisselen is voor geen enkele spits prettig. En met het oog op de toekomst is het ook helemaal geen gekke keuze.''

Huh, de beste speelt toch gewoon?
"We hebben een selectie vol goede spelers. De verschillen zijn op veel posities miniem."

Ten Hag betrekt Huntelaar als een van de leiders van dit elftal sowieso nauw bij de plannen en overwegingen. Het bevalt de 76-voudige Oranje-international die geniet van de 'honger' binnen deze selectie.

Biertjes en watertjes
Hij dronk dinsdagnacht na de plaatsing voor de tweede ronde van de Champions League twee biertjes om de overwinning op AEK te vieren.

"Daarna watertjes. Toen we ons in Kiev plaatsten voor de Champions League was de ontlading groter. Nu willen we de poule nog heel graag winnen.''

Oftewel: Ajax is nog niet klaar. "Je voelt dat iedereen vertrouwen in elkaar heeft. Het is mooi om onderdeel van deze groep uit te maken. Met open en leergierige jongens. Iedereen wil beter worden en daar help ik zoveel mogelijk bij.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden