Inhuldiging

Teruglezen: 30 april van minuut tot minuut

Beatrix deed afstand van de troon, Willem-Alexander werd ingehuldigd: Amsterdam stond dinsdag in het teken van de troonswisseling. Honderdduizenden toeschouwers waren getuige van de Koningsvaart op het IJ, het Koningsbal op het Oranjeplein (Museumplein) en tal van evenementen door de hele stad. De NS vervoerde 239.000 mensen naar Amsterdam. Wanklanken waren er bijna niet: van de zes legale demonstratieplekken werd er maar één gebruikt, en buiten twee steekpartijen bij het Centraal Station en de Lijnbaansgracht waren er nauwelijks geweldsincidenten. Lees hier het liveblog terug dat Parool.nl van minuut tot minuut heeft bijgehouden.

Het koningspaar tijdens de Koningsvaart. Beeld anp

Prinses Beatrix, koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn op het balkon verschenen van het Paleis op de Dam. Beatrix heeft haar zoon voorgesteld als de nieuwe koning van Nederland. Ze is zichtbaar emotioneel net als Máxima. Het publiek op de Dam gaat uit zijn dak. Er wordt gejoeld en gejuichd. Vervolgens klinkt het Wilhelmus. Daarna verschijnen ook de prinsesje Amalia, Alexia en Ariane op het balkon. Ze zijn alledrie in het geel gekleed en zwaaien vrolijk naar de menigte.

Koningin Beatrix heeft dinsdagmorgen in het Koninklijk Paleis in Amsterdam troonsafstand gedaan. Om 10.07 ondertekende ze de Akte van Abdicatie. Willem-Alexander werd daarmee de nieuwe koning.
Koningin Beatrix opende de bijeenkomst. Toen ze het woord nam, klonk een luid gejoel vanaf de Dam, waarna ze even zweeg.

De Dam in Amsterdam staat vol. Volgens de gemeente zijn er 25.000 mensen op het plein. Oranjefans en andere feestgangers kunnen niet meer via het Rokin naar de Dam. De gemeente leidt de menigte via twee andere routes. 'Op het Museumplein is nog plek', zegt een woordvoerder.

Beeld Marc Kruyswijk
Beeld anp

De ponten tussen het IJ en het Centraal Station varen weer.

Marc: 'CS stroomt voller en voller. ME-busjes posteren zich op Stationsplein. Ze kijken strenger dan vanmiddag. De meute is lam, lammer, lamst.'

Beeld Marc Kruyswijk

Het Rode Kruis heeft dinsdag tot dusver 240 mensen geholpen bij in totaal 16 hulpposten in Amsterdam. Dat is relatief weinig, zegt een woordvoerder. Op een normale Koninginnedag worden 500 mensen behandeld, aldus de zegsman. Mensen meldden zich met schrammen, builen of problemen door alcohol.

Tien F-16's van de Koninklijke Luchtmacht hebben na de koningsvaart een bijzondere groet gebracht aan koning Willem-Alexander en zijn gezin. De straaljagers vlogen met gekleurde rook boven de stad als eerbetoon aan het nieuwe koningspaar. Een van de F-16's was helemaal oranje gekleurd.

Twee AWACS-radarvliegtuigen hebben dinsdag het luchtruim boven Amsterdam bewaakt. De vliegtuigen dinsdagochtend op van de Duitse NAVO-basis Geilenkirchen vlak over de grens bij Schinkel (Limburg). De bewaking duurt nog tot vanavond laat.

Tijdens de Koningsvaart is de boot waarop koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsesjes verrassend aangemeerd op het Java-eiland. Het koninklijk gezelschap kwam onder begeleiding van beveiligers van boord.

Bij de onaangekondigde actie gingen de prinsesjes voorop richting het podium waarop dj Armin van Buuren en het Koninklijk Concertgebouworkest optraden. Vanaf de bühne zwaaiden het koninklijk paar en hun dochters enthousiast naar de dansende menigte.

Roelke: 'Taart, champagne, bier: bij Steve Aioki gaat alles het publiek in. De bezoekers van Kingsday vinden het allemaal mooi.'

Beeld Roelke Aalderink

Station Amsterdam Centraal stroomt om 20.30 uur dinsdagavond vol met feestvierders die huiswaarts keren. Voor de kaartautomaten staan lange rijen en passagiers worden verzocht zich zo veel mogelijk te verspreiden over de perrons.

De NS laat weten blij te zijn met het massale vertrek. 'Het is eigenlijk wel goed dat de drukte nu al op gang komt, dan maken mensen al plaats voor andere passagiers die straks na de koningsvaart of vanaf het Museumplein naar huis willen', aldus een woordvoerder.

Verslaggever Christjan Knijff is nog altijd op het Museumplein. 'Daar wordt de Koningsvaart ook bekeken door de bezoekers van het Koningsbal. Velen hebben zich warm aangekleed, want de temperatuur daalt behoorlijk nu de zon onder gaat.'

Beeld Christjan Knijff

Verslaggeefster Alice Boothby is ondertussen bij een festival. 'Het gerucht gonsde al de hele middag over Kingsday festival en blijkt nu toch echt waar te zijn: Steve Aioki heeft zijn vriend Afrojack meegenomen voor een suprise act. Kingsday gaat uit zijn dak!'

Beeld Alice Boothby

De boot gaat sowieso erg hard. 'De boot zoeft overal langs. Persboot is al afgemeerd. Niemand weet waarom koningsvaart zo kort duurt en de boot met Willem-Alexander en Máxima zo snel vaart.'

De Nederlandse acteurs die bij het EYE stonden, kregen amper de kans om iets te laten zien. Hanneloes: ' Boot met koning Willem-Alexander zoefde langs Eye waar acteurs stonden. Die konden alleen nog zwaaien.'

'Koningsvaart aan Oeverpark voorbij: eerste grote groep is met fiets of wandelend vertrokken naar de extra pont richting Westerdoksdijk', laat verslaggeefster Merel weten. 'Uitstroom verloopt soepel en rustig.'

Het Koningslied moest een groot meezingspektakel worden door het hele land, maar dat ging niet overal goed. Het lied, gezongen door 33 artiesten in Ahoy Rotterdam, werd ook op het Museumplein in Amsterdam rechtstreeks uitgezonden. Daar zongen echter slechts een handjevol mensen mee.

De NS heeft dinsdag 239.000 mensen naar Amsterdam vervoerd. Het bedrijf heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Het aantal is vergelijkbaar met Koninginnedag vorig jaar. De NS merkt alleen dat reizigers later van huis zijn vertrokken en later weer weggaan, aldus een woordvoerder.

Tijdens de Koningsvaart hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima een video-overzicht voorgeschoteld gekregen van sportieve hoogte- en dieptepunten. De video, die werd aangekondigd door Ali B, bevatte beelden uit het hele leven van het koningspaar.

Beeld anp

Lorianne: 'Iemand wordt op een brancard gewikkeld in een nooddeken afgevoerd langs de hekken op de kop van Java.'

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn dinsdagavond bij het filminstituut Eye aan boord gestapt van de MS Havenbeheer voor de koningsvaart. Ook de drie prinsesjes varen mee over het Amsterdamse IJ.

Tijdens de vaartocht, die de gemeente Amsterdam heeft aangeboden, varen ze langs alles 'waar Nederland trots op is'. Zo krijgt het koningspaar op het water een ere-escorte van de roeiers van de Holland Acht, geven het Nationaal Ballet en De Nederlandse Opera een optreden en verzorgen musicalsterren een medley van bekende Nederlandse musicals.

De vaartocht eindigt om 21.30 uur bij het Muziekgebouw aan 't IJ, waar het nieuwe koningspaar een diner te wachten staat.

Beeld Merel Straathof

'Ankie uit Teteringen (Noord-Brabant) had vannacht nog geoefend met haar vriendinnen, maar het Koningslied bleek te moeilijk om te onthouden. Toch zong ze vol enthousiasme mee op het Museumplein,' vertelt Christjan Knijff.

Beeld Christjan Knijff

Bij een steekpartij op de Lijnbaansgracht zijn dinsdagavond twee gewonden gevallen. Dat meldt de politie. Het incident deed zich rond 19.00 uur voor na een ruzie.

De vermoedelijke dader is aangehouden door de politie.

'Daar sta je dan', in totaal 33 Nederlandse artiesten zingen vanuit Rotterdam rechtstreeks de kersverse koning en koningin in Amsterdam toe. Onder anderen Carel Kraayenhof, Edsilia Rombley, Lee Towers en Marco Borsato zijn in Ahoy Rotterdam voor het meezingspektakel Samen voor Oranje. Er is een rechtstreekse verbinding met Amsterdam om het Koningslied gezamenlijk voor de nieuwe Nederlandse koning te zingen. Componist van het lied, John Ewbank, is ook aanwezig in Ahoy.

Beeld Hanneloes Pen
Beeld anp

Roelke: 'In de avondzon wordt flink gedanst bij het Olympisch stadion, op het Kingsday feest. Het feest begon 12 uur en de sfeer zit er nog goed in. 22.30 uur moet iedereen weer naar huis.'

Beeld Roelke Aalderink

Aan het begin van dinsdagavond hebben steeds meer busjes van de mobiele eenheid (ME) hun plek ingenomen voor het Centraal Station in Amsterdam. Net na de inhuldiging van koning Willem-Alexander stonden er slechts drie, maar even na 19.00 uur staan er al een stuk of tien. In de meeste busjes zitten 10 of 12 ME'ers.

Het Museumplein is aan het begin van de avond behoorlijk druk, maar mensen die het Koningsbal willen zien kunnen nog wel terecht. Aan het eind van de middag liet de politie weten dat het Amsterdamse plein vol was en bezoekers beter ergens anders heen konden gaan. De gemeente meldt dinsdagavond dat er weer mensen bij kunnen.

De troonswisseling is dinsdag tussen de belangrijke ogenblikken door goed gevierd in het land. Dat is de indruk van de Bond van Oranjeverenigingen.

Zeker tien, maar mogelijk zelfs dertig plaatsen in het hele land kozen ervoor om Koninginnedag op 27 april te vieren om geen last te hebben van de plechtigheden in Amsterdam. 'Ik kan ze ook geen ongelijk geven als je er veel tijd en geld in steekt en geen risico wilt lopen', reageerde voorzitter Michiel Zonneyville.

'Het Museumplein is in een echt festivalterrein veranderd. Overal lege plastic frisdrank- en bierglazen. Vooraan wordt de boel schoon geveegd voor het Koningsbal. De kaartverkoop voor de zitplaatsen kwam de afgelopen dagen langzaam op gang, maar vanmiddag raakte het toch uitverkocht,' aldus Christjan Knijff.

Beeld Christjan Knijff

Lorianne meldt: 'Iedereen snelt naar de randen van de Kop van Java om de Koningsvaart live en niet op een scherm te zien. Het duurt nog drie kwartier voordat ze langs komen. En pas om 20.10 begint het concertgebouworkest.

Mensen hebben dinsdagochtend tijdens de balkonscène het meest gebruikgemaakt van hun mobiele telefoon. Ze belden toen met anderen en zetten hun foto's op sociale media. KPN en Vodafone zagen op dat moment een piek in het dataverkeer. De netwerken konden de drukte aan en zijn niet uitgevallen.

In Amsterdam-Noord is volgens de gemeente nog genoeg ruimte om de botenparade goed te kunnen zien. Ook vanaf de Sumatrakade op het Java-eiland is de vaart te volgen. Het evenemententerrein, waar dinsdagavond onder meer dj Armin van Buuren gaat optreden, is volgens de gemeente een half uur eerder dan gepland opengegaan omdat er mensen stonden te wachten.

'Kop van Java stroomt vol', laat Lorianne weten. 'Er zijn 15.000 kaarten verkocht en het is uitverkocht. Oranje vlaggetjes worden uitgedeeld om het koningspaar te verwelkomen die straks langsvaart.'

Beeld Lorianne van Gelder

De arrestatie van twee demonstranten op de Dam dinsdagochtend was niet volgens de instructies. 'Het blijft wel mensenwerk. Niemand is zonder fouten. De politie heeft er ruiterlijk excuses voor aangeboden. De twee zullen morgen een grote bos bloemen krijgen.' Dat liet burgemeester Eberhard van der Laan dinsdagavond bij monde van zijn woordvoerder weten. Activiste Joanna houdt het er zelf op dat ze monddood is gemaakt. De politie spreekt van een onterechte arrestatie en bood excuses aan.

Merel: 'Met nog zeker een uur te gaan voor de koningsvaart, biedt het Oeverpark aan het IJ in Noord nog voldoende ruimte én uitzicht!'

Beeld Merel Straathof

De eerste feestvierders zijn dinsdag aan het eind van de middag weer vanuit Amsterdam met de trein naar huis gegaan. De NS meldde dat er om 17.00 uur 27.000 mensen waren vertrokken. Tot dat moment vervoerde de NS 217.000 mensen naar de hoofdstad, waarvan 159.000 naar het Centraal Station.

Hanneloes is klaar voor de koningsvaart, net als haar Duitse collega's. 'Boot waar koningshuis straks mee gaat varen. ZDF-cameraman pikt mijn zwaarbevochten plekje in onder het mom van "met een pen kun je niet kijken".'

Beeld Hanneloes Pen

Terwijl de eerste groep feestvierders de hoofdstad verlaat, stromen op Amsterdam Centraal Station nog steeds veel nieuwe bezoekers binnen, veelal op weg naar cafés en bars.

Ondanks de twee reizigersstromen die elkaar passeren op het station, gaat het volgens de NS nog 'erg goed'. 'We hebben inmiddels 196.000 mensen naar de stad gebracht', aldus een woordvoerster.

De politie meldt dat het Museumplein vol is. Ze raden aan om naar de Koningsvaart te gaan kijken.

'Ook bij cafe 't Sluisje aan de Nieuwendammerdijk wordt flink gefeest. Bandjes spelen en de straat staat zo vol dat je er niet meer langs kunt', laat Lorianne weten.

Hanneloes: 'De persboot vaart al rond. Nu de koning nog! Er is een heerlijk zonnetje.'

Beeld Hanneloes Pen

Alain Clark, Anita Meijer, Marco Borsato, Trijntje Oosterhuis, Bollebof, Henk Poort en nog veel meer Nederlandse artiesten zijn dinsdag in de Rotterdamse Ahoy begonnen aan het meezingspektakel Samen voor Oranje. Om half acht wordt er rechtstreeks verbinding gelegd tussen de concertzaal in Rotterdam en de nieuwe koning en koningin in Amsterdam om het Koningslied voor te dragen. In totaal 33 artiesten doen hieraan mee.

De protestmanifestatie van het Republikeins Genootschap, actiegroep Het is 2013 en Pro Republica op het Waterlooplein is dinsdag aan het eind van de middag doodgebloed. Er zijn nooit meer dan 100 mensen tegelijk op het plein geweest. De organisatie twijfelt over het laten doorgaan van het avondprogramma.

Campagneleider Hans Maessen reageerde desgevraagd teleurgesteld op de opkomst. Er was gerekend op zeker 1000 antimonarchisten. 'Deze manier van protesteren is kennelijk iets van vroeger. De scene is heel anders dan een paar jaar geleden', verklaarde hij.

Lorianne: 'De toegangsweg vanaf het Mosplein naar de IJ-tunnel en Eye is al afgesloten. 'Willem en z'n gappies komen hier zo langs', zegt de verkeersregelaar.'

Beeld Lorianne van Gelder

De bewoners van Overhoeks zitten klaar op de beste locatie voor de Koningsvaart.

Beeld Merel Straathof

Lorianne van Gelder: 'De diepe bassen van het Voltt Lockdown feest bonken over het NDSM- terrein. De sfeer is goed en zonnig.'

Marc Kruijswijk voerde een willekeurige meting uit op het Centraal Station en komt erachter dat er meer vertrekkers dan aankomers zijn. Maar Marc twijfelt, gaan ze echt naar huis of richting de IJ-oevers?

Merel: 'Bij Eye ligt de boot voor het koninklijk paar al klaar voor de rondvaart over het IJ. Het directe gebied rondom de opstapplaats is afgesloten voor het publiek'

Beeld Merel Straathof

'Naar de wc in een studentenhuis aan de Egelantiersgracht. De instructies aan de deur zijn duidelijk. We hadden alleen geen bubbelbad en sauna verwacht,' laat Roelke Aalderink weten.

Beeld Roelke Aalderink
Beeld Roelke Aalderink

De eerste groepsfoto's van de koninklijke familie na de inhuldiging zijn beschikbaar.

Beeld anp

Op de vrijmarkt in de Jordaan worden niet alleen spullen, maar ook diensten, zoals massages, aangeboden.

Beeld Alice Boothby

Bij de EHBO-post op het Amsterdamse Beursplein, vlakbij de Dam, pakken ze de boel dinsdagmiddag alweer in. Het was erg rustig, zei een woordvoerster.

Niet meer dan een handjevol mensen klopte bij de post aan voor hulp. 'Je weet vooraf niet wat je moet verwachten. Je houdt rekening met het ergste.'

Het eerder vermelde NS-serviceteam op Amsterdam CS wijst arriverende reizigers de weg naar de juiste uitgangen.

Wegwijzers bij het Centraal Station. Beeld Marc Kruyswijk

Hanneloes: 'Er zitten al mensen langs het IJ. Het waait hier best.'

De boten op het IJ. Beeld Loes de Fauwe

Door de steekpartij op het Stationsplein voor het Centraal Station in Amsterdam is dinsdag iemand gewond geraakt. Het slachtoffer is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. Er zijn 4 mensen aangehouden. De Amsterdamse politie heeft dat gemeld.

'Oranjecolonnes lopen nu al richting Sumatrakade voor de Koningsvaart en de Kop van Java-eiland. Wees vroeg erbij voor een goed plekje,' laat Hanneloes Pen weten.

Verschillende mensen melden op Twitter dat er een steekpartij heeft plaatsgevonden bij het Centraal Station van Amsterdam.

NOS heeft de steekpartij bevestigd. Één persoon is met een ambulance afgevoerd.

Wie nog aan de overkant van Het IJ wil komen met de pont, moet snel zijn. Om 17.00 uur gaan de laatste pontjes en pas vanaf 22.00 uur varen ze weer. De pont van de Tasmanstraat naar de NDSM-werf vaart wel de hele dag.

Dit is allemaal vanwege de Koningsvaart.

Op de pont richting het IJplein vooralsnog geen stress Beeld Merel Straathof

Koning Willem-Alexander heeft in zijn inhuldigingstoespraak de richting aangegeven waarin hij zijn dinsdag begonnen koningschap wil voeren. 'Als Koning wil ik mensen aanmoedigen om actief gebruik te maken van de mogelijkheden die ze hebben. Hoe groot de verscheidenheid ook is, hoe verschillend onze overtuigingen en dromen ook mogen zijn, waar onze wieg ook stond, aldus Willem-Alexander.

'Voor sommige mensen was het een ontroerend moment', zei André Das van de Vereniging van Nederlanders in Argentinië dinsdag na de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Om 07.00 uur 's ochtends (lokale tijd) zaten zo'n 600 mensen aan het gezamenlijke ontbijt en werd meegekeken met de ontwikkelingen in Amsterdam.

Geen goed woord woord heeft activiste Joanna er voor over. Niet voor het feit dat ze is aangehouden en niet voor de manier waarop. En ze baalt ervan dat ze op de Dam niet heeft kunnen doen waarvoor ze was gekomen: haar bescheiden protestgeluid laten horen. Ze is dinsdag korte tijd vastgehouden door de politie.

Na het kinderbal is dinsdagmiddag een concert voor jongeren begonnen op het Museumplein. Onder meer Alain Clark en VanVelzen treden daar op. Daarna is er een muzikaal Tribute to the Queens. Er zijn zeker 800 mensen aanwezig, velen met oranje hoedjes, zonnebrillen en vlaggetjes.

Zie hier de voorpagina van de tweede speciale editie van Het Parool!

Beeld Het Parool

'De zon breekt weer door. Op de Prinsengracht, zoals gebruikelijk, veel feestboten. Op de bruggen wordt toegekeken', laat Roelke Aalderink weten.

Beeld Roelke Aalderink

Er mag dan een talentvolle band op het podium staan bij Noorderlicht, het is op de NDSM-werf wel rustiger dan vorig jaar. 'Er is verwarring over de ponten, dus mensen weten niet of ze hier kunnen komen', zegt Jasper Helmer, eigenaar van café Noorderlicht.

'Een geweldige band van 19-jarigen uit Haarlem treedt op bij Noorderlicht: Good Meat. De zanger heeft een stem als Tom Waits', vindt verslaggeefster Lorianne.

Beeld Lorianne van Gelder

Verslaggeefster Loes heeft na alle offciële handelingen wel zin in ontspanning. 'Inhuldiging afgelopen. Gasten in de bus: 'nou dat was leuk'. In het paleis nu receptie, IJ vol met vlaggende schepen, stad vol oranje kronen, iedereen wil nu bier.'

'Dat ûnthjit ik', luidde de eed van Lutz Jacobi in het Fries, meldt Onze Taal via Twitter.

Christjan op het Museumplein: 'Het heeft even geduurd, maar eindelijk stroomt het voorste gedeelte bij het podium vol. Veel mensen bleven hangen bij de eet- en drinktenten aan de kant van het Concertgebouw. De eerste publiekstrekker is Alain Clark, die zo het podium opstapt.'

Beeld Christjan Knijff

Lees hier de volledige toespraak van koning Willem-Alexander.

Ook de Duitse pers is druk met de inhuldiging: 'BILD.de berichtet den ganzen Tag LIVE von der Máxima-Show in den Niederlanden!'

Het Koningsbal dinsdagavond op het Museumplein in Amsterdam is uitverkocht. Daarmee zijn er geen zitplaatsen van 10 euro meer te koop voor het optreden van André Rieu met zijn orkest. De Koningswals staand horen is gratis. Er zijn ook optredens van André van Duin en Martijn Fischer, bekend van zijn rol als André Hazes in een musical over de zanger.

Gehuld in statige circusdirecteurenjasjes en gewapend met enorme oranje opblaashanden wijzen de jongens en meiden van het NS-serviceteam op Amsterdam CS arriverende reizigers de weg naar de juiste uitgangen. Bij gebrek aan massa's feestvierders hebben ze dinsdagmiddag alle tijd voor geintjes met hun toehoorders. 'Waar is de uitgang? Daar is de uitgang!' schalt het door de megafoon. Een handjevol uitbundig uitgedoste Oranjefans zingt uit volle borst mee.

Paul Vugts constateert: 'De Dam mag vol zijn, op de Nieuwmarkt is volop plaats.'

Beeld Paul Vugts

Loes: 'Koning en gasten verlaten de kerk. Weg is de magie. Maar de nieuwe prinses van Oranje heeft haar positie al verworven.'

'In de Spuistraat is het al groot feest. Veel toeristen verzamelen zich hier in weinig verhullende outfits', meldt Alice.

Beeld Alice Boothby

Van onze verslaggeefster Alice Boothby: 'In kleine groepjes wordt er vooralsnog gedemonstreerd op de Dam door een bord omhoog te houden.'

Loes: 'Inhuldiging nieuwe koning gepiept in een uur, dat was vroeger wel anders. Mooi was de trompet op de Dam die je in de kerk in de verte hoorde.'

Beeld Alice Boothby

Loes de Fauwe vanuit de kerk: De koning was ontroerd, de sfeer ontspannen. Máxima en dochters deden de kerk naar adem happen.'

Hoera, hoera, hoera! De menigte op de Dam scandeerde dat mee en juichte daarna luid nadat wetenschapper Robbert Dijkgraaf de boodschap riep dat koning Willem-Alexander was ingehuldigd. Dijkgraaf deed dat in zijn erefunctie als heraut der wapenen.
Dat gebeurde na de eed- en belofteaflegging door de Kamerleden in De Nieuwe Kerk. De Dam staat bomvol met Oranjefans.

Lorianne is nog altijd aan de overkant van het IJ. 'Niels (31), Wim (30) en Machiel (30) uit Rotterdam komen voor t feestje op de NDSM. Ze zijn er vanaf 13u. Van de inhuldiging hebben ze niets meegekregen. ''Iedereen is hier Republikein hoor", lacht Machiel. "We komen niet voor de koning, maar voor de muziek."'

Beeld Lorianne van Gelder

Bescheiden, maar gezellig feestje bij onze buren van Roest.

Beeld Simone Lautenbach

De krakers vieren vooral hun eigen feestje op het Waterlooplein. Echt druk is het niet, meldt verslaggever Roelke Aalderink.

Beeld Roelke Aalderink

Koning Willem-Alexander is ingehuldigd na de eed- en belofteaflegging door de Kamerleden. Dat is dinsdagmiddag gebeurd in De Nieuwe Kerk in Amsterdam tijdens een Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal door Kamerleden en vertegenwoordigers van de Staten van Aruba, Curaçao en Sint Maarten. De inhuldiging was definitief door de eedaflegging van de koning en de daaropvolgende eed- of belofteafleggingen.

De troonsafstand van koningin Beatrix en de inhuldiging van koning Willem-Alexander markeren de overgang naar een nieuwe generatie. Dat heeft Fred de Graaf, voorzitter van de Verenigde Vergadering van de Eerste en Tweede Kamer, dinsdag gezegd in de Nieuwe Kerk.
'Onze samenleving is een andere dan in 1980. Zij is gevarieerder, sneller en meer mondiaal gericht. Met de veranderingen in de maatschappij zijn ook de democratische rechtsstaat en de constitutionele monarchie geëvolueerd', verklaarde De Graaf.

De grote toestroom van bezoekers vanuit Amsterdam CS richting de Dam wordt nu via andere looproutes naar de Jordaan en de Nieuwmarkt verwezen, meldt de gemeente.

PvdA-kamerlid Jan Vos tweet vanuit de Nieuwe Kerk: 'Prachtig hier in Nieuwe Kerk, licht nerveuze stemming onder leden Staten-Generaal.'

Paar pleistertjes en 1 dronkelap; dat is de score tot nu toe bij de EHBO-post op de Dam. Het plein loopt langzaam wat leeg nu feesten elders in de stad losbarsten.

Koning Willem-Alexander heeft in De Nieuwe Kerk in Amsterdam de eed afgelegd. 'Ik zweer aan de volkeren van het Koninkrijk dat ik het Statuut voor het Koninkrijk en de Grondwet steeds zal onderhouden en handhaven', aldus Willem-Alexander, die ook zwoer de onafhankelijkheid en het grondgebied van het Koninkrijk 'met al mijn vermogen' te verdedigen en bewaren en de vrijheid en rechten van alle Nederlanders en alle ingezetenen te beschermen.

De Argentijnse pers heeft de ochtend van de troonswisseling flink uitgepakt met nieuws en achtergronden over het kersverse koningspaar. De 'Argentijnse koningin' Máxima stond uiteraard centraal.

'Laatste stukje kalverstraat tot de Dam is afgesloten na wat 'probleempjes met duwende en trekkende mensen', meldt een agent. Duizenden oranjefans die naar de Dam willen moeten nu door de Spaarpotsteeg, een smalle, onwelriekende zijsteeg, naar het Rokin lopen', meldt Jasper.

Bekijk hier de fotoreeks van de inhuldiging in de Nieuwe Kerk.

'Toen ik werd gevraagd om deze jurk te mogen ontwerpen voelde ik me vooral nederig', laat Jan Taminiau op zijn Facebookpagina weten. 'Voor mij is het een jongensdroom die uitkomt: het mogen kleden van de koningin van Nederland. Ik voel me trots dat ik als Nederlandse ontwerper een bijdrage mag leveren aan dit mooie moment.'

Jan Taminiau en zijn ontwerp voor koningin Máxima Beeld RDVA

Het feit dat de koning van Nederland geen politieke verantwoordelijkheid heeft, betekent niet dat hij geen verantwoordelijkheid draagt. 'Anders zou de eed die ik straks afleg betekenisloos zijn', zei koning Willem-Alexander dinsdag in De Nieuwe Kerk.

De Dam is vol. De politie liet dat dinsdag even na twee uur weten. Ze adviseert: wil je toch kijken naar het nieuwe koningspaar? Ga naar het Museumplein. Daar hangen grote televisieschermen.

'Een groot deel van de aanwezigen op het Museumplein is maar gaan zitten', meldt Christjan. 'Op vijf grote schermen is de binnenkomst van koning Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk te volgen. Ondertussen wordt het drukker en drukker op het plein.'

Beeld Christjan Knijff

Inmiddels is het drukker dan op een reguliere koninginnedag, is te horen in het communicatiecentrum op het stadhuis. Aantal treinreizigers dat ieder uur aankomt: bijna 70.000.

Jasper: 'Bijna al haar collega's zitten inmiddels in de nieuwe kerk, maar SP-raadslid Maureen van der Pligt loopt lekker buiten in het zonnetje. Terwijl 39 van de 45 raadsleden de inhuldiging bijwonen, ontmoet zij op straat oude republikeinse vrienden die er in 1980 ook al bij waren.'

'Ook het feestje voor volwassenen komt op gang tussen de containers op de NDSM: met dj's Obermann en Gustav Goodstuff. Het gaat hier tot 22.00 uur door', laat Lorianne weten.

Beeld Lorianne van Gelder

'Stadswachten uit Rotterdam kijken zoekend om zich heen op de Kloveniersburgwal', meldt Jasper. 'Ze zouden worden gekoppeld aan Amsterdamse collega's om samen toezicht te houden, maar de plannen werden gewijzigd. Verdwaalde toeristen moeten nu met hulp van een kaartje op weg worden geholpen.'

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima wachten tot de deur naar de grote zaal opengaat. De koning draagt een mantel, Máxima een blauwe japon van de Nederlandse ontwerper Jan Taminiau.

Jasper over de internationale socialisten: 'Waar ze zijn is onbekend, maar de harde kern van de internationale socialisten is in elk geval niet bij de demonstratie op het waterlooplein, zeggen kenners. Er wordt hardop gespeculeerd over een onaangekondigde protestactie op de Dam, later vandaag.'

Marc Kruyswijk verbaast zich over de 'drukte' in Watergraafsmeer. 'Vrijmarkt op de Hogeweg lijkt rustiger dan normaal. Veel mensen pakken alweer in. Gaat iedereen de stad nog in?'

'In het communicatiecentrum in het stadhuis wordt hard gewerkt, maar is de sfeer ontspannen. Geen grote problemen gemeld', zegt Jasper.

Beeld Jasper Karman

Kinderen en hun ouders, maar ook veel jongeren en toeristen zijn dinsdag op het Museumplein bij de opening van het zogenoemde kinderbal. Het feest opende met een optreden van zes jonge danskoppels op klassieke muziek. Al snel volgde vier zangers van het AVRO Junior Songfestival. In totaal waren er ongeveer 700 mensen op het plein.

Amsterdam was dinsdag tot aan het begin van de middag minder druk en ook kouder dan eerder was verwacht. Een verkoopster van damespanty's deed goede zaken op het Centraal Station: 'Al die meiden in hele korte broekjes komen nog even snel een panty kopen.'

Inmiddels wordt de speciale editie van Het Parool al door de stad verspreid! Hanneloes Pen: 'Fijn dat de krant komt, prachtige foto. Precies zoals het was. Mooi en niet overdreven emotioneel. "Een vakvrouw", zegt barkeepster Miek van Eik en Linde, die de krant net krijgt van krantenbezorger Mourad.

Beeld Hanneloes Pen

Het is dinsdagmiddag rond half twee zo druk aan het begin van de Kalverstraat in Amsterdam dat de politie adviseert die straat vanaf de richting van de Dam te mijden.

Lorianne ziet slimme ouders. 'Nieuwe manier om je kind niet kwijt te raken: tape met je telefoonnummer op het jasje van je dochter.'

Beeld Lorianne van Gelder

Christjan op het Museumplein: 'Kinderen voor Kinderen krijgt de handen in de lucht op het Museumplein. "Van links naar rechts, want bewegen is gezond!"'

Beeld Christjan Knijff

Voor de echte Ajaxfans is er natuurlijk maar één koning.

Beeld Ajax

Voorpagina van Het Parool vandaag op het scherm bij verslaggever Merel Straathof.

Beeld Merel Straathof

En terwijl de feestpont heen en weer vaart, vult 't IJ zich langzaam met bootjes. 'Steeds meer boten arriveren in het IJ in afwachting van de botenparade en de Koningsvaart. De boten die er al zijn vormen een grens tussen het vrije IJ en de koningsvaartroute.'

Lorianne ziet de feestboot, die tot 23.00 uur vaart, aanmeren bij de NDSM-werf. 'Met stevige beats komt de feestpont aan.'

Beeld Lorianne van Gelder

'Het perscentrum in de Beurs van Berlage is bomvol. Veeltalig, ook', aldus Paul.

Beeld Paul Vugts

'De kindervrijmarkt op de NDSM-werf is goed vol', meldt Lorianne. 'Hier mag je alleen verkopen als je nog geen 18 bent.'

Beeld Lorianne van Gelder

Paul: 'Aan politiewoordvoerder Nabil Ou-Aissa de twijfelachtige eer de cameraploegen uit te leggen hoe zijn collega's zo stom konden zijn ongevaarlijke eenling-demonstranten van de Dam te verwijderen.'

Beeld Paul Vugts

Loes vanuit de kerk: 'Tijdens de entree van de koning om 14 uur speelt het Nederlands Blazersensemble van Jurriaan Andriessen II Discorso della Coroma. Wordt mooi!'

'De Argentijnen zijn kennelijk niet alleen geïnteresseerd in de gebeurtenissen op de Dam', merkt Christjan op. 'Een journalist van Canal 5 Noticias (C5N) doet verslag van het Kinderbal op het Museumplein.'

Beeld Christjan Knijff

Lorianne: 'Melis en Joshua staan op het Mosplein in Noord met hun spulletjes. Het is nog niet heel druk, en plek zat, maar hun moeder stond er al om 6 uur vanochtend.'

Beeld Lorianne van Gelder

Patty Brard staat net als vorig jaar op de vrijmarkt aan de Beethovenstraat in Oud-Zuid.

Beeld Borgdorff

'Op het Waterlooplein verzamelen steeds meer leden van de Nederlandse hackgroep Anonymous zich. Wie zich op de Dam meldt wordt naar het plein toe geëscorteerd door de politie.' Heiba is er bij.

Beeld Heiba Bakkali

'Even het Amstel Hotel binnenwandelen is er niet bij: serieuze barricades, zelfs in de fietserstunnel', aldus Jasper.

Beeld Jasper Karman

Jasper Karman ziet hoe toeristen de minder leuke kanten van Koninginnedag ontdekken: 'Toeristen ergeren zich aan de koopmansgeest bij die Hollanders; voor tien euro twee kopjes koffie halen en dan nog steeds 50 cent moeten betalen voor de wc.'

De zetels waar straks het kersverse koningspaar zal zitten.

Beeld Loes de Fauwe

Ondertussen in de Nieuwe Kerk..

Beeld Loes de Fauwe

'Op het Mosplein danst de 'Gemeente Rijs op voor Jezus' voor Willem-Alexander. "Wij willen een koning!" Staat er groot op een bord geschreven', meldt Lorianne van Gelder.

Paul: 'De Dam is na carnavaleske taferelen kort na abdicatie en balkonscène goeddeels leeggestroomd. Het feest verplaatst zich naar de rest van de stad, hier blijft een tapijt van kroontjes en vlaggetjes achter.'

De politie twittert: 'Onterechte aanhouding Maessen en Van der Hoek. Beiden worden met excuus retour gebracht naar het centrum van Amsterdam. #Troon'

Nagels lakken in alle kleuren in het Vondelpark bij Lina (13) en Lily (12). Voor uitbundige types: Ook bloemetjes, kroontjes of andere figuurtjes, zegt verslaggeefster Malika Sevil.

Beeld Malika Sevil

De speciale app die bezoekers van Amsterdam informatie geeft tijdens deze feestdag, de 30APPril, 'gaat goed'. Dat stelt de woordvoerder van de gemeente. De app is even na elf uur meer dan 65.000 keer gedownload. Op dat moment waren er gemiddeld 2000 gebruikers actief.

Demonstranten Joanna en Hans zijn door de politie van de Dam verwijderd.

Royaltyverslaggevers Hanneloes en Paul tikken voor de deadline in 'eigen' newsroom in Industrieele Club. Luxe!

Beeld Hanneloes Pen

Verslaggeefster Heiba Bakkali: 'Een van de hooguit twintig republikeinse demonstranten op het Waterlooplein, in gebroken witte jas gestoken, wordt overvloedig geïnterviewd. De demonstratie begint om 12.00 uur.'

Beeld Heiba Bakkali

Verslaggever Bas Soetenhorst: 'Het Osdorpplein is de place to be in Nieuw-West. Wat opvalt is dat oranje hier niet het straatbeeld domineert.'

Beeld Bas Soetenhorst

Het Kinderbal staat op het punt te beginnen. De politie heeft nog alle tijd voor andere zaken. Wie wil nou niet op de foto met André van Duin? Christjan Knijff ziet het gebeuren bij het Museumplein.

Beeld Christjan Knijff

Het mag dan nog ochtend zijn, op het Anton de Komplein in de Bijlmer staat de barbecue al aan.

Beeld Patick Meershoek

Verslaggeefster Loes de Fauwe was als één van de eersten in de Nieuwe Kerk. Ze schrijft: Kinderen van het Nieuw Amsterdams Kinderkoor zingen 'Halleluja', terwijl ze opgewonden door de gang van de nieuwe kerk lopen.

De Nieuwe Kerk Beeld Loes de Fauwe

CS afgeladen vol. Aankomers en vertrekkers zorgen voor grote drukte. Verkeersleiding verwachtte eerste hoogtepunt van de dag rond deze tijd. Sfeer is uitgelaten, meldt verslaggever Marc Kruyswijk.

De 30 verkeersleiders die op de verkeersleidingspost van ProRail in Amsterdam verantwoordelijk zijn voor de treinenloop in en rond de hoofdstad, kunnen dinsdagochtend tegen half elf voor het eerst even ontspannen en genieten van een oranjetompouce. De verkeersleiders hielden rekening met een massale toestroom van treinreizigers die op de Dam wilden zijn op het moment dat Beatrix officieel afstand deed van de troon, maar de verwachte drukte in de ochtend bleef uit.

Een tweet van de satirische nieuwssite De Speld.

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft dinsdagmorgen staatsiefoto's beschikbaar gesteld van het nieuwe koningspaar. Die foto's kunnen worden gebruikt in overheidsgebouwen als vervanging van de portretten van koningin Beatrix. De foto's zijn eerder in april gemaakt door de fotograaf Koos Breukel.

Beeld anp

Gespot door verslaggeefster Malika Sevil: Conny Stroet, Ben Koolman en hond Leo. 'Soms staat er een hele rij met mensen die allemaal een foto willen maken.'

Beeld Malika Sevil

De politie Amsterdam waarschuwt via twitter het publiek op de Dam voor zakkenrollers. 'Maakt u een foto van de balkonscène? Berg uw telefoon of camera goed op! Pas op voor zakkenrollers', aldus de politie.

Hein de Kort van 30 april.

Beeld Hein de Kort

Verslaggever Michiel Couzy meldt dat het op Schiphol relatief rustig is. Vrijwel geen vertragingen, ondanks dat het luchtruim boven Amsterdam is afgesloten.

In Durgerdam is een oude traditie nieuw leven ingeblazen. Het mooist versierde Amsterdammertje op de dijk wint een prijs, aldus Patrick Meershoek.

Beeld Patrick Meershoek

Prinses Máxima is tijdens de abdicatie van koningin Beatrix gekleed in een japon van modehuis Natan, ontworpen door Edouard Vermeulen. Het gaat om een 'korte, luchtige jurk van poederkleurige gazan.' Het onderstuk van de japon is van geborduurde zijde met kristallen lovertjes in poederroze en zilver.

Beeld anp

Oranje hoedjes met DE-logo worden gratis uitgedeeld bij de uitgang van station Zuid. En de voorraad strekt nog even, aldus Bas Soetenhorst.

Beeld Bas Soetenhorst

Op het Museumplein - vandaag omgedoopt tot het Oranjeplein - is plaats voor 50.000 tot 70.000 mensen, maar die staan er nog lang niet. Loretta Schrijver en Quinty Trustful presenteren Koffietijd vanaf het podium, met Hans Kazan als dj, meldt verslaggever Christjan Knijff.

Beeld Christjan Knijff

Koningin Beatrix is aangekomen in de Vroedschapskamer van het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Daar tekent zij na een korte toespraak de Akte van Abdicatie. Prins Willem-Alexander is op het moment dat de handtekening is gezet automatisch koning. Prinses Amalia is dan de nieuwe troonopvolgster.

Akte van Abdicatie in het Koninklijk Paleis. Beeld anp

De rolstoelers hebben hun eigen vip-tribune. Pal voor het monument, achter hekken in serene rust, aldus Paul Vugts.

De Dam begint nu goed vol te stromen. Op het plein is plek voor 20.000 mensen. Volgens de gemeente 'begint het gezellig vol' te raken met Oranjefans.
De politie van de hoofdstad twittert: 'Dam begint vol te raken. Wil je nog iets van de abdicatie of balkonscène zien? Op het Museumplein staan grote televisieschermen.'


Beeld Paul Vugts

Hoog haar op CS! meldt Marc Kruyswijk.

Beeld Marc Kruyswijk

Patrick Meershoek: Al meer dan honderd jaar opent in Ransdorp de Waterlandse Harmonie Koninginnedag met het spelen van het Wilhelmus. Daarna roept de voorzitter van de Oranjevereniging (voorlopig voor het laatst): Leve de Koningin!

Beeld Patrick Meershoek

Tussen de Oranjefans op de Dam staat even na negen uur een republikein. Hij is gekleed in een wit T-shirt met de tekst 'Ik Willem niet', hij draagt drie witte ballonnen en draagt een bord bij zich met daarop de tekst 'geen monarchie maar democratie'.
Naast de man zit de inmiddels befaamde activiste Joanna. Zij tekent een protestbord met daarop onder meer de tekst: 'ik ben geen onderdaan'. Ook zij heeft een wit T-shirt aan.

Marineschip Hr.Ms. Evertsen vuurde dinsdagochtend vanaf 9.00 uur op het IJ 101 saluutschoten af. Die waren ter ere van koningin Beatrix.
Het fregat meerde na de saluutschoten aan bij het Java-eiland. Daar krijgt het schip een nieuwe naam: Zijner Majesteits Evertsen.

Ondertussen op de Dam: een persfotograaf beklimt een trapje om met een fotocamera van een oudere Amerikaanse dame een aantal overzichtsfoto's te maken. Ze is hier zeer content mee, laat Paul Vugts weten.

Beeld anp

Op het Waterlooplein, de belangrijkste van zes demonstratieplekken in Amsterdam is het dinsdagochtend rond negen uur nog heel erg rustig. Er wordt opgebouwd, twee agenten staan op het plein. Verder is daar van mogelijke demonstranten geen spoor.

De collega's van RTL Boulevard zijn op visite!

Op CS heerst een bijna serene rust. Bij de verkeersleiding van ProRail zit iedereen achterover. Hoofd Verkeersleiding Marcel Snijders ziet maar één risico voor vandaag: spoorlopers. 'Tot nu toe gaat het goed', zegt hij tegen Marc Kruyswijk van Het Parool.

Grote drukte op CS wordt verwacht tussen 10 en 12, zegt ProRail. De Oranjediestregeling loopt tot vier uur vannacht. Alléén afvoer!

Ransdorp, aan de Dorpsweg plaatst het echtpaar Helmig de vlag in de tuin. Het echtpaar maakt vandaag voor de derde keer een abdicatie mee, zo meldt verslaggever Patrick Meershoek.

Beeld Patrick Meershoek

Verslaggever Bas Soetenhorst noemt de prijzen op de vrijmarkt aan het Olympiaplein (een kinderfiets voor 35 euro) nog ietwat aan de optimistische kant.

Beeld Bas Soetenhorst

Langzaam maar zeker loopt de Dam vol. Aan de paleiskant is het aardig druk. De sfeer: vrolijke afwachting, met veel gejoel om weinig, zoals een ontploffende confettibom. Her en der een bescheiden wave, aldus verslaggever Paul Vugts.
Ondertussen baren de twee prominentste Argentijnse vlaggen vooraan zorgen. Ze benemen het zicht op het balkon. Van achteruit: 'Pardone, ken die vlag zakken?!' Instemmend gejoel volgt.

Beeld anp

Twee keer Parool vandaag!

Zo'n 5 miljoen tv-kijkers hebben maandagavond afgestemd op de afscheidstoespraak van koningin Beatrix. De NOS, RTL4 en SBS6 zonden de toespraak van de vorstin om half negen gelijktijdig uit op radio en televisie.

NOS Radio presenteert vanuit de Industrieele Groote Club, op het hoekje met uitzicht op de Dam. Ernaast zit de regiekamer. BNR Nieuwsradio zit een verdieping hoger, laat Hanneloes Pen weten.

NOS Radio. Beeld Hanneloes Pen

Venserpolder is nog gehuld in een oase van rust. Alleen de vlaggen aan de pui van het winkelcentrum verraden dat het een feestdag is, aldus verslaggeefster Heiba Targhi Bakkali. Verder lijkt het hier een normale dinsdagochtend. Ook op station Duivendrecht is het nog opmerkelijk rustig. De treinen en metro's richting Amsterdam Centraal zijn grotendeels leeg.

De stremming op het spoor richting Amsterdam is weer opgelost. Dat meldt de NS. Op het traject tussen Naarden-Bussum en Weesp reden eerder vanochtend geen treinen door een aanrijding met een persoon.

Ook op station Zuid is het nog rustig, meldt Bas Soetenhorst. De gemeente hoopt dat veel mensen via dit station reizen, om CS te ontlasten.

Charlotte en Elsa, beiden zes jaar oud, staan al vanaf 7 uur met zelfgebakken Koninginnedagcakes en een grabbelton op de Haarlemmerstraat.

Beeld Malika Sevil

Hanneloes Pen, voor Het Parool aanwezig in de Industrieele Groote Club, laten weten dat bezoekers van de club wél op het balkon mogen met uitzicht op de Dam. Volgens de verslaggeefster hebben ze dat enkele dagen geleden tot hun verrassing te horen gekregen.

Directeur Richard Francke (links). Beeld Hanneloes Pen

Update van eerder bericht: het aantal arrestaties in de afgelopen Koninginnenacht is uitgekomen op 70. Verder zijn van gisteravond 18.00 uur tot 6.00 uur vanochtend in totaal 66 ambulanceritten uitgevoerd. De gemeente laat weten dat dit 'normale' aantallen zijn.

Verslaggeefster Loes de Fauwe: Marinefregat stoomt op door het Noordzeekanaal. Dat zal de H.M. Evertsen zijn, die gaat straks om 09.00 uur 101 saluutschoten zal afvuren.

Verslaggever Bas Soetenhorst is op station Sloterdijk en laat weten dat het daar uitgestorven is. Desondanks krijgen treinreizigers nu al het advies om niet naar CS te reizen, maar de metro naar Zuid te nemen.

Uitgestorven station Sloterdijk. Beeld Bas Soetenhorst

Wil je weten hoe je vandaag van A naar B komt, een blik op het programma werpen of ben je op zoek naar een toilet of EHBO-post? Download dan de handige app '30 appril' van de Nationale politie. Met de applicatie zijn ook verschillende twitteraccounts te volgen, zoals die van de politie in Amsterdam, de NS en het GVB.

De app had oorspronkelijk ook een druktemeter, maar die is uitgezet omdat men bang is voor overbelasting van het 3G-netwerk.

Goedemorgen prinses Mabel!

In de Haarlemmerstraat is men rustig aan het opbouwen voor de vrijmarkt, zo meldt verslaggeefster Malika Sevil. Ze spot zakken met tweedehands kleding voor de deur bij Rumors Vintage & Design.

De Haarlemmerstraat. Beeld Malika Sevil

De dag van de troonswisseling lijkt langzaam op gang te komen. Op de Dam, waar het wachten is op de balkonscène, is rond 08.00 uur nog volop plek. En ook op het Centraal Station is het rustig, er gaan meer mensen naar huis dan dat er arriveren. Het is zo rustig dat bij het station twee ME'ers tegen elkaar zeggen: 'Ze weten toch wel dat het vandaag is?'

Er zijn vandaag flink wat verslaggevers van Het Parool in de stad te vinden.

Beeld Jorris Verboon / Het Parool

Verslaggever Paul Vugts laat vanaf de Dam weten dat de groep Oranjefans langzaam groeit. Voor iedereen zijn er (nu nog) gratis opblaaskroontjes. Prominent aanwezig en gewild bij cameraploegen en fotografen: Argentijnen en wat Belgen - met vlaggen. Een medewerker van het paleis verschijnt onder luid gejoel even op het balkon om de menigte te bekijken.

Argentijnse fans zijn populair bij cameraploegen en fotografen. Beeld Paul Vugts

De gebeurtenissen op en rond de Dam vandaag zijn niet alleen via de NOS te volgen, maar ook via de webcam van Madame Tussauds.

Koninginnenacht is voor het spoor 'smooth' verlopen, zegt een woordvoerster van de NS. Op wat kleine opstootjes na, die vooral met drank te maken hadden. 'We hebben iedereen op zijn plek van bestemming kunnen brengen.'

De politie in Amsterdam heeft maandagavond 42 mensen aangehouden voor onder meer dronkenschap, overlast en vernieling. Het aantal ligt ongeveer even hoog als vorig jaar rond middernacht, laat een woordvoerster van de Amsterdamse politie weten.

Een grote menigte heeft zich tijdens Koninginnenacht verzameld in de Amsterdamse Jordaan. Beeld anp

Tussen Naarden-Bussum en Weesp rijden dinsdagochtend geen treinen door een aanrijding met een persoon, meldt NS. Dat heeft onder meer gevolgen voor reizigers tussen Amersfoort en Amsterdam Centraal/Schiphol. Die moeten via Utrecht Centraal reizen.
De extra reistijd is meer dan een uur. NS hoopt een en ander rond 9 uur te hebben verholpen.

Goed nieuws voor mensen die de dag van de troonswisseling buiten doorbrengen. Dinsdag begint zonnig, met hier en daar wat sluierbewolking. Later in de ochtend komen er wat stapelwolken, maar het blijft droog. Volgens het KNMI wordt het tussen de 11 en 16 graden. WeerOnline.nl spreekt van een frisse Koninginnedag met een oranjezonnetje.

Nederlanders verwachten dat Willem-Alexander het land zal regeren zoals koningin Juliana dat deed: met zachte hand. Dat blijkt uit een enquête van EenVandaag met medewerking van het Algemeen Dagblad. Deelnemers vulden dezelfde vragen in als tijdens eenzelfde onderzoek bij de vorige troonswisseling in 1980.

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima gisteravond bij het afscheidsdiner van koningin Beatrix in het Rijksmuseum. Beeld anp

Amsterdam Centraal Station komt dinsdagochtend rond zes uur langzaam tot leven. In de centrale hal zitten overal groepjes koninginnenachtvierders te wachten tot ze naar huis kunnen. De horeca op het station doet vroeg in de ochtend al goede zaken. Bij de snackbar en de Hema staan de klanten al in de rij en ook koffiezaak Starbucks zit vol.

De eerste oranjefans arriveren op het Centraal Station. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden