Koningsblog

Terugkijken: Dit was Koningsdag 2017 in Amsterdam

Koningsnacht en -dag zijn in Amsterdam gezellig en zonder noemenswaardige incidenten verlopen. Lees en bekijk hieronder terug hoe dat eruit zag:

Een van de beelden op het Rembrandtplein na afloop van Koningsdag Beeld ANP
Een van de beelden op het Rembrandtplein na afloop van KoningsdagBeeld ANP

De Koningsdag in Amsterdam is zonder grote incidenten verlopen. Alleen een illegaal feest in het Westelijk Havengebied is door de politie beëindigd.

Over het aantal aanhoudingen doen de gemeente en de politie nog geen mededelingen, maar de woordvoerder van burgemeester Van der Laan spreekt van een 'bijna saaie dag'. "Amsterdam was vooral heel gezellig, het was een Koningsdag uit het boekje," aldus de woordvoerder.

De woordvoerder denkt dat de drukte vergelijkbaar is met die van vorig jaar. Toen vierden ongeveer 700.000 mensen Koningsdag in Amsterdam. Al was het op sommige plekken rustiger in vergelijking met voorgaande jaren. Bijvoorbeeld op de Dam, waar vorig jaar nog een kermis stond.

Op de grote feesten waren 80.000 van de 88.000 kaarten verkocht. Vorig jaar waren die feesten nog uitverkocht met 95.000 bezoekers.

Hoeveel mensen precies zijn opgepakt voor wangedrag tijdens Koningsdag is onbekend, maar in Amsterdam had de gemeente in de loop van de avond de indruk dat het er iets minder waren dan vorig jaar. Ook elders waren geen grote incidenten.

De NS, die veel extra treinen en personeel inzette, toonde zich ook tevreden. "De uitstroom gaat heel gecontroleerd," vertelde een woordvoerder rond 22.00 uur.

Nu de mannen en vrouwen van de stadsreiniging de laatste sporen van Koningsdag hebben uitgewist, rest het filmpje van de gemeente waarin wordt teruggeblikt op de feestelijke dag.

Onder de veelzeggende titel 'Koningsdag 2017- nagenieten' volgen de bekende beelden van kinderen op de vrijmarkt, hossende menigtes op de grachten en de gevel van de Blaffende Vis in de Jordaan elkaar in hoog tempo op.

→ Koud was het, maar overwegend droog en zonnig, en dat lokte 700.000 bezoekers naar Amsterdam op Koningsdag. In Tilburg vierden 150.000 mensen de dag samen met de jarige koning Willem-Alexander.

→ Tijdens Koningsnacht en Koningsdag liepen in de Amsterdamse stadsdelen in totaal zo’n 300 medewerkers van Handhaving en Toezicht rond om bezoekers te helpen en om op te kunnen treden als dat nodig was.

→ De politie hield 20 zakkenrollers aan. In totaal waren er 176 aanhoudingen.

→ In de stad waren 1500 extra prullen­bakken op straat neergezet om alle rotzooi op te vangen.

→ Amsterdam werd vannacht om 23.59 uur weer schoon verklaard; 750 reinigings­medewerkers waren in touw.

→ De NS vervoerde 200.000 bezoekers per trein naar Amsterdam. Daarvoor werden 77 extra machinisten ingezet, 110 extra (meereizende) treinschoonmakers, 150 extra Veiligheid- & Service­medewerkers, 200 extra beveiligers, 265 extra conducteurs en nog eens 352 extra dienstverleners.

→ Voor EHBO en Rode Kruis waren in Amsterdam 60 vrijwilligers actief, van wie 45 hulpverleners ­verspreid over acht vaste posten en twee mobiele posten (‘bike teams’).

→ Het GVB liet in Amsterdam 15 extra trams rijden en trommelde 200 extra medewerkers op.

En hoe Koningsdag 2017 in Amsterdam er verder uit zag? Dat kun je allemaal nog eens rustig teruglezen en bekijken in het blog hieronder!

Schuimverslaggever Hans van de Beek was ook de hort op met Koningsdag. Bij Bar Broker doen ze dingen graag even anders, zo zag hij. Fluctuerende bierprijzen en nu weer extra gekkigheid met Koningsdag: het WK Bierdrinken. Een dubbel alibi om je lam te drinken tijdens Koningsdag, je kunt dat alleen maar waarderen.

Maar als ik voor de deur sta: geen WK. Ik mag zelfs spreken van redelijk uitgestorven. Een barmeisje komt een shotje brengen. "Om de teleurstelling te verwerken. Het is prosecco. Vies, hè?"

Jup. Lees hier verder

De Amsterdamse politie heeft twintig zakkenrollers aangehouden rond Koningsdag.

Een oranje hoed op een beeld op het Rembrandtplein. Beeld ANP
Een oranje hoed op een beeld op het Rembrandtplein.Beeld ANP

Vijfhonderd mensen van de stadsreiniging zijn de hele nacht bezig geweest om de rommel van Koningsdag op te ruimen.

Vrijdagochtend was alles weer schoon, op een paar plekken na waar nieuwe troep was achtergelaten na een reinigingsbeurt vroeg in de nacht. Dat zei een woordvoerder van de gemeente.

Met Koningsdag erbij zijn er 750 schoonmakers in touw geweest om de stad aan kant te krijgen.

Opvallend was dat dit jaar mensen veel meer dan vorige jaren gebruik hebben gemaakt van de extra minicontainers en vuilnisbakken en -zakken. Daardoor lag er veel minder losse rommel op straat. "Daar zijn we blij mee," aldus de woordvoerder.

Er waren 1500 extra vuilnisbakken en containers neergezet. Die worden vrijdag weer weggehaald.

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld anp
Beeld anp
De Prinsengracht wordt opgeruimd. Beeld anp
De Prinsengracht wordt opgeruimd.Beeld anp

De politie laat weten dat de Koningsdag uitstekend is verlopen in Amsterdam. Er waren geen grote incidenten.

"Een Koningsdag uit het boekje", aldus de woordvoerder van burgemeester Van der Laan.

Op het water van de Prinsengracht bleef het nog lang druk, aangezien het niet meer is gaan regenen. Rond half negen 's avonds was het toch echt wel gedaan met de varende feestvierders. De gracht is op een enkel bootje na weer zijn rustige zelf.

null Beeld Hannah Stöve
Beeld Hannah Stöve

Sidney Charles stal de show bij het Nassaufestival. Daar gaan ze nog door met de Engelsmannen Skream & Route 94.

null Beeld Instagram
Beeld Instagram

Onderweg naar het station kun je ook nog even een laatste dansje wagen.

Het feest is nog niet over. Op de Lindengracht kun je blijven dansen.

De NS, die zoals ieder jaar een aanzienlijk deel van de feestvierders naar de hoofdstad heeft vervoerd, vindt dat Koningsdag tot nog toe geslaagd verloopt. Zowel rond Amsterdam als elders waren geen grote problemen. ,,Aan het begin van de middag trok de drukte aan. Nu is het wachten tot de mensen teruggaan. De ervaring leert dat dat mede afhankelijk is van het weer'', zei een woordvoerder.

In Amsterdam eindigen evenementen op verschillende tijdstippen, zodat de drukte wordt gespreid.

Bij café Tabac was het goed dansen vandaag. Voor jong en oud.

null Beeld David van Unen
Beeld David van Unen

Op de hoek van de Admiralengracht pingelt de driekoppige countryband Dirt Road Music er naar hartelust op los. De rustige muziek laat de toeschouwers even bijkomen na een lange dag en nacht feestvieren.

null Beeld Nina Rijnierse
Beeld Nina Rijnierse

Wie vangt de knakworst?! Tien deelnemers, twee mannen in bontjas, een blikje worst en vuur. Zodra het blikje explodeert is het de vraag wie er een worst weet te vangen. Die heeft een hotdog, voor de rest wordt het een broodje helaas pindakaas.

null Beeld Corrie Gerritsma
Beeld Corrie Gerritsma

De 11-jarige Dani is nog niet gevonden.

Net geen 11 graden was het donderdag in De Bilt. En daarmee was Koningsdag kouder dan de beide kerstdagen. Toen tikte het kwik volgens Weeronline.nl 11,7 en 11,8 graden aan.

Vorig jaar was Koningsdag (10,7 graden) ook kouder dan de eerste en tweede kerstdag van 2015, toen het 14 en 14,4 graden was. Dat was de eerste keer dat de feestdag kouder was dan kerst sinds de eerste Koninginnedag in april, in 1949.

Heel gezellig en rustig, geen incidenten, Koningsdag in Amsterdam "loopt zoals je zou willen dat het verloopt," zegt de woordvoerder van burgemeester Van der Laan.

De toeloop van Koningsdag-gangers naar Amsterdam kwam wat langzaam op gang door het koele weer, maar aan het einde van de middag 'is de piek van instroom geweest'. Het was toen ongeveer net zo druk als vorig jaar. Toen vierden ongeveer 700.000 mensen Koningsdag in Amsterdam.

Willen de mensen rond het Rembrandtplein goed om zich heen kijken voor de 11-jarige Dani? Hij wordt vermist.

Zoals elk jaar stromen de grachten vol met bootjes. Een deel van de Amsterdammers vermaakt zich met dans, bier, muziek en bovenal uitmuntend gezelschap.

null Beeld Nina Rijnierse
Beeld Nina Rijnierse

Tommy (10) verkoopt zijn 500 zelfgemaakte kaarten op de Plantage Kerklaan. De handel loopt uitstekend. Al 100 verkocht.

null Beeld Hanneloes Pen
Beeld Hanneloes Pen

"Waarom word ik nou weer zo afgeleid door knuffels?" verzucht één van deze stoere jongens op het Westergasterrein, die zijn zuurverdiende geld dat hij verdiend heeft met polaroids maken, meteen weer uitgeeft.

null Beeld Nina Rijnierse
Beeld Nina Rijnierse

De weerdeskundigen waren het er toch over eens? Er zou regen vallen op Koningsdag? Tot nu verloopt de dag majestueus. Droog, en best veel zon. Goed nieuws, dat blijft voorlopig zo. Proost!

Op de NDSM-werf kun je een ritje maken in de langzaamste achtbaan ter wereld. Inclusief monster en lichtflitsen. Kosten: €2,50.

null Beeld Corrie Gerritsma
Beeld Corrie Gerritsma

Deze jongeren zorgen ervoor dat Amsterdam niet wakker wordt in een enorme rotzooi. Hulde, hulde en nog eens hulde!

null Beeld Jeffrey van der Vaart
Beeld Jeffrey van der Vaart

"'Are you Alice?' vraagt Ingmar, die zich vandaag voordoet als de gekke hoedenmaker. De muziek van Lil' Kleine die bij het kraampje ernaast te horen is, moet men even wegdenken, maar Ingmar speelt zijn rol met verve.

null Beeld Nina Rijnierse
Beeld Nina Rijnierse

Op Blijburg is ook een festival aan de gang: Oranjebloesem. Geen bikini's, bloemetjeszwembroeken of andere zomerkleding, maar wel zomerse sferen.

null Beeld Instagram
Beeld Instagram

In de Kolenkitkerk zijn alle culturen van Nieuw-West verenigd. Het groepje zwaait met rood-wit-blauwe vlaggen. De muziek is niet altijd even goed te horen door de harde wind, maar de groep laat zich niet uit het veld slaan.

null Beeld Nina Rijnierse
Beeld Nina Rijnierse

De brug over de Brouwersgracht bij de hoek met de prinsen staat lekker vol. Bij Café Tabac draaien de dj's van Singlefeestje Soundsystem de mensen warm.

null Beeld David van Unen
Beeld David van Unen

In de stad zijn vandaag verschillende festivals. Een daarvan is het Nassau Festival. Ze zijn daar gestart met feesten.

null Beeld Instagram
Beeld Instagram

Genieten in het zonnetje in het Vondelpark. Wie had dat gedacht?

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen

In Amstelveen op de Amsterdamseweg worden kinky diensten aangeboden: massages met happy ending (€7,50 incl. billenkoek). Molen De Jonge Dikkert wordt afwisselend in zonnestralen en hagelbuien gehuld.

null Beeld Hannah Stöve
Beeld Hannah Stöve

Op de Hogeweg staat ook veel publiek naar het muziek te luisteren. Volgens de verslaggever ter plaatse gaat het om 'lekkere' Zuid-Amerikaanse muziek.

null Beeld Joost van Weerdenburg
Beeld Joost van Weerdenburg

Op de Hogeweg in de Watersgraafsmeer is het inmiddels ook druk. Vooral de Zeppelin trekt de aandacht.

null Beeld Maxime Smit
Beeld Maxime Smit

Door het koele weer kwamde toeloop van Koningsdag-gangers naar Amsterdam wat langzamer op gang. Rond het middaguur was het nog relatief rustig op straat. Inmiddels is de drukte toegenomen en lopen de straten vol. Dat zei de woordvoerder van burgemeester Van der Laan. ,,De sfeer op straat is goed", voegt hij eraan toe.

Het muzikale entertainment op de NDSM wordt verzorgd door toekomstige winnaars van de popprijs. Kinderen met een goeie worp en een hekel aan clowns kunnen deze vileine grapjas in het water doen kieperen. 'Nog meer sukkels met zakcentjes?' roept hij pesterig. #drowntheclown

null Beeld Vincent Smits
Beeld Vincent Smits
null Beeld Vincent Smits
Beeld Vincent Smits

Het Leidsplein was ooit een plein vol feest en vertier, maar daar is het eveneens behoorlijk rustig allemaal.

Zoals bekend mag er vandaag dus maar één alcoholische versnapering per persoon mee de stad in. Er zijn echter manieren om daar creatief mee te zijn.

De gemeente Amsterdam had voorafgaand aan Koningsdag een aantal regels opgesteld voor boten, bijvoorbeeld eenrichtingsverkeer, maar toch is het dringen geblazen voor de bruggen. Dat gaat gelukkig allemaal gemoedelijk.

Op de Burgemeester de Vlugtlaan kan men over de hoofden lopen. Voor grote partijen kleding, gereedschap, telefoonhoesjes en tweedehands auto-onderdelen is de koopjesjager hier aan het goede adres.

null Beeld Nina Rijnierse
Beeld Nina Rijnierse

Altijd een heikel punt op Koningsdag in de stad: plassen. Thuis is ver en tegen een muur of boom is ook weer zoiets. Ondernemers en bewoners in de binnenstad slaan daar een handig slaatje uit. Een wc-bezoekje in de Tweede Anjeliers Dwarsstraat kost bijvoorbeeld al gauw twee euro.

null Beeld Nina Rijnierse
Beeld Nina Rijnierse

Een bijzonder optreden net in het Vondelpark!

Voor wie nog niet blij genoeg wordt van alle gezelligheid in het Vondelpark verkopen Polat (25) uit en Ben (24) uit Oost lachgasballonnen á €2,50 per stuk. Waarom? "Omdat het gewoon populair is."

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen
null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen

De regen blijft vooralsnog uit en dus is het sfeertje op de ndsm-werf zomers gezellig. Het is nog niet erg druk in Noord, dus neem gerust eens het pontje!

null Beeld Lorianne van Gelder
Beeld Lorianne van Gelder
null Beeld Lorianne van Gelder
Beeld Lorianne van Gelder

Ulay (13) uit Zuidoost en Marit (13) uit Ouderkerk lopen in het Vondelpark binnen met het tomatenpletspel. Sla je een tomaat stuk, dan win je vijf euro. Twee pogingen wagen kost één euro.

Ze staan er al sinds 9 uur en pas twee mensen hebben raak geslagen. Ze wilden eerst verse jus verkopen, maar een spel leek ze toch leuker. Geen slechte keuze: de opbrengst is al 60 euro.

Het je papadag voor Paul uit Zuid, dus hij is vandaag op stap met dochter Dewi (4). Ze vermaken zich opperbest in het Vondelpark.

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen

En dat het rustig is, is goed te zien op het Museumplein. Op de plek waar tot een aantal jaar geleden nog honderduizenden mensen op massaevenementen afkwamen kan nu rustig de hond uitgelaten worden.

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen
Het Museumplein in 2013 Beeld anp
Het Museumplein in 2013Beeld anp

Door het koele weer komt de toeloop van Koningsdag-gangers naar Amsterdam wat langzamer op gang. Rond het middaguur was het nog relatief rustig op straat. Dat zei de woordvoerder van burgemeester Van der Laan donderdag. "De sfeer op straat is goed", voegt hij eraan toe.

Bij Human Factor op Marnixstraat 213, het productiebedrijf van onder andere Zondag Met Lubach en Koefnoen, worden rekwisieten uit de afleveringen verkocht. "Die schedel van Damien Hirst is van een hele oude Koefnoen-aflevering."

Hét Trump is een lul- boek dat Arjen Lubach in het jongste seizoen vasthield (met blauw labeltje), is zojuist door uw verslaggever gekocht. Maar er is nog genoeg leuks te zien. Een medewerker: "Arjen sms'te al: 'Jullie gaan toch niet alles wegdoen, he?'"

null Beeld Nina Rijnierse
Beeld Nina Rijnierse
null Beeld Nina Rijnierse
Beeld Nina Rijnierse

Ondanks de niet geringe kou is het ook op de grachten vandaag gewoon druk.

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen

De leden van de Hare Krishna, de rest van het jaar vaak ook al in het Oranje, maken er op de Dam een feestje van met omstanders.

De vrijmarkt in het Vondelpark is zoals ieder jaar ook erg populair bij kinderen. Er kan geschaakt worden tegen Sam of ouderwets taarten gegooid worden.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Levi Bruinzeel (11) blijft ondanks een buitje rond 11 uur verkopen op het Diemerplein. Opbrengst tot nu toe: €16. Het is gezellig druk op het plein, met kopers en verkopers.

null Beeld Mijntje Klipp
Beeld Mijntje Klipp

De creativiteit van Wilfina van den Akker (40) uit Amersfoort uit zich elk jaar in een waar kunstwerk, tentoongesteld in het Vondelpark. Dit jaar heeft ze op een regenachtige middag de koninklijke familie vervaardigd uit klei. "Het is origineel. Je ziet iedereen hier eieren gooien en soesjes verkopen. Ook leuk, maar dit zie je nergens."

null Beeld Nina Rijnierse
Beeld Nina Rijnierse

De NS verwacht vandaag ongeveer 200.000 mensen per trein naar Amsterdam te rijden. De meesten van hen komen via station Zuid, omdat daar vlakbij verschillende grote feesten zijn. De stroom van al die bezoekers komt ‘rustig op gang’ zegt de vervoerder. De drukte zal vergelijkbaar zijn met die van vorig jaar.

null Beeld anp
Beeld anp

Noah (5) heeft drie dagen samen met zijn moeder in de keuken gestaan om cupcakes en andere lekkere dingen te bakken voor de verkoop. Hij staat met zijn kraampje op misschien wel de mooiste vrijmarktlocatie van Amsterdam: het Artisplein. Benieuwd naar zijn baksels? Alles kost 50 cent.

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen

Het Stedelijk Museum is vandaag open maar ook in het Rijks kan vandaag de drukte even ontvlucht worden. Tot en met 5 uur is het museum open.

Het zat er helaas aan te komen: de eerste regendruppels en zelfs een beetje hagel beginnen te vallen. Op de Linnaeusstraat is het schuilen geblazen.

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen

Olivia (9) en broertje Jan (7) verkopen potjes 'zelfgemaakt slijm' in het Vondelpark. Jan: "We hebben filmpjes op Youtube gekeken om te zien hoe we het moesten maken. Het duurt ongeveer vijf minuutjes voor een potje." De slijm in de potjes heeft de textuur van kneedgum en kan als stressbal worden gebruikt.

null Beeld Nina Rijnierse
Beeld Nina Rijnierse

Ook op het Levantplein op het knsm-eiland komt de handel op gang. De eerste euro’s zijn verdiend en worden vaak direct weer uitgegeven bij de buren.

null Beeld Corrie Gerritsma
Beeld Corrie Gerritsma

Dirk van der Leeden (77) houdt op de Linnaeusstraat even de wacht voor iemand die straks zijn spulletjes komt verkopen. Voor wie vandaag een andere identiteit wil aannemen, heeft hij gratis sleutelhangers in de aanbieding.

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen
null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen

Amir (7) en Liana (4) verkopen al sinds vanmorgen vroeg spulletjes op de Linnaeusstraat. Liana heeft onder meer haar schoentjes weten te slijten. De opbrengt is tot nu toe 7 euro.

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen

Mara (15), Minh-Anh (bijna 15) en Lordina (15) verkopen koekjes, sieraden en kleding en spelen gitaar in het Vondelpark. Op de achtergrond de eerste donkere wolken, maar het drietal is goedgemutst. De opbrengst gaat naar het Amsterdamse dierenasiel. Mara: "Dat is echt nodig, want nog steeds kunnen niet alle dieren daar terecht. Met ons geld kunnen ze meer dieren opvangen."

Maya, Minh-Anh en Lordina Beeld Nina Rijnierse
Maya, Minh-Anh en LordinaBeeld Nina Rijnierse

Zo de straat op of het park in? Let dan even op, de gemeente staat vandaag maar één alcoholische drank per persoon toe. Meer is in de openbare ruimte niet toegestaan, op straffe van een boete. Bier of andere drank op straat verkopen mag ook niet, dat voorrecht is aan de horeca voorbehouden.

En voor de wijsneuzen onder ons: een thuistap of sixpack wordt door de handhaving gezien als meer dan één stuks.

Johannes en Annabel (beiden 32) staan al sinds 05.00 uur ter hoogte van Apollolaan 46. Inzet van de verkoop zijn spullen voor een kinderkamer en babykleertjes, want het paar verwacht over een maand een zoon. "We hebben hem voor vandaag maar even baby Willem genoemd."

null Beeld Nina Rijnierse
Beeld Nina Rijnierse
Aanstaande ouders Annabel en Johannes Beeld Nina Rijnierse
Aanstaande ouders Annabel en JohannesBeeld Nina Rijnierse

Het is al vaak benoemd maar deze Koningsdag is en blijft fris. De dag is zonnig begonnen en dat houdt nog even aan, maar vanaf een uur of vier neemt de kans op buien behoorlijk toe. Tijdens die buien kan ook hagel vallen. De gevoelstemperatuur daalt dan tot 4 graden, ronduit koud.

’s Avonds ook nog wat buien, maar geleidelijk wordt het dan weer droog. Jasje aan dus, en als het even kan een plu mee!

In het Westerpark zijn ouders en kinderen druk bezig hun koopwaar uit te stallen. Door de jaren heen is het park meer en meer uitgegroeid tot vrijmarkt voor kinderen en daarmee een uitdager voor het Vondelpark.

null Beeld Michiel Couzy
Beeld Michiel Couzy

Dirk Elleswijk (80) staat op de hoek van de Apollolaan, en heeft zijn huis ontdaan van schilderijen waar hij op uitgekeken is. Zo ook dit vergezicht, dat Leiden van 100 jaar geleden moet voorstellen. "Thuis heb ik ook nog een hele stapel Parools uit de jaren '50." Die heeft hij helaas niet bij zich, maar het Leidse tafereel doet hij weg voor vijf tientjes.

Dirk en zijn Leids vergezicht Beeld Nina Rijnierse
Dirk en zijn Leids vergezichtBeeld Nina Rijnierse

Tijdens de afgelopen Koningsnacht heeft het zakkenrollersteam van de Amsterdamse politie vijf dieven aangehouden. Alle vijf de mannen hadden een door de politie ingezette ‘geprepareerde smartphone’ gestolen, voorzien van software waarmee het toestel eenvoudig te volgen is.

Alle arrestanten, die uit Algerije, Tsjechië, Libië en Amsterdam komen, waren bekenden van de politie. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat ze samenwerkten.

Voor wie er vroeg bij is, is de Apollolaan in Zuid een waar hobbyverzamelaars-paradijs. Ter hoogte van Apollolaan 100 verkopen Dirk (52) uit Eindhoven en Tim (50) uit York (Verenigd Koningkrijk) antieke spullen.

"Het begon met het verzamelen van glas in loodramen, maar de collectie is inmiddels uitgebreid." Op de tafels liggen onder andere dieren op sterk water en een schelp van minstens 150 jaar oud. De prijzen varieren van 40 tot 300 euro.

null Beeld Nina Rijnierse
Beeld Nina Rijnierse
null Beeld Nina Rijnierse
Beeld Nina Rijnierse

Geen zin in mensenmassa's vandaag? Het Stedelijk Museum denkt met u mee en is op Koningsdag gewoon open, met uiteraard donderdag ook 'gewoon' de expositie van Ed van der Elsken.

De verschillende vrijmarkten zijn al vroeg van start gegaan. Op de Van der Pekmarkt werden rond kwart voor zeven ’s ochtends de eerste spullen uitgestald.

Op de pont van de Buiksloterweg naar het centraal station staan nu nog vooral mensen die van een Koningsnachtfeestje komen of onderweg zijn naar het volgende. "We gaan nog naar Shelter, toch?", "mijn telefoon is leeg" en "weet iemand waar Daan is?"

De Van der Pekmarkt in Noord Beeld Nina Rijnierse
De Van der Pekmarkt in NoordBeeld Nina Rijnierse

Een dabbende koning Willem-Alexander is aan het begin van de Koningsnacht onthuld op de gevel van café De Blaffende Vis in de Jordaan. Het thema dit jaar is 'Lex Celebrate'. De gevelversiering is inmiddels een traditie.

Ondanks de koude nacht is het als vanouds overvol tijdens Koningsnacht in de Jordaan, zo valt te zien op deze beelden van de Lindengracht:

In de RAI vindt woensdagavond het feest Helden van Oranje plaats:

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
Xander de Buisonje tijdens Helden van Oranje in de Rai. Beeld ANP
Xander de Buisonje tijdens Helden van Oranje in de Rai.Beeld ANP

Koningsnacht verloopt in de stad tot zover rustig en zonder grote incidenten.

Een woordvoerder van de politie laat om 22.00 uur weten dat er tot dan toe in de stad geen noemenswaardige voorvallen hebben plaatsgevonden.

Voor iedereen die vanavond of morgen de straat op gaat, let op: je mag maar één alcoholische drank bij je hebben in het openbaar. Heb je meer bij je, riskeer je een boete. Blikjes bier verkopen op straat is ook verboden, dat is alleen voorbehouden aan horeca.

Voor de wijsneuzen: een thuistap of sixpack wordt door de handhaving gezien als meer dan één stuks.

Burgemeester Eberhard van der Laan wenst alvast iedereen een fijne Koningsnacht en -dag in Amsterdam.

Wie koning Willem-Alexander persoonlijk wil feliciteren met zijn vijftigste verjaardag kan sinds woensdag terecht op de site van het Koninklijk Huis. Op de website is een speciaal felicitatieregister geopend, zo meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Bezoekers kunnen in maximaal tweeduizend tekens een bericht achterlaten. Alle felicitaties worden na sluiting van het register aangeboden aan de koning.

Het Koninklijk Huis opent vaker een felicitatieregister bij speciale gebeurtenissen. Zo kwamen bijvoorbeeld na het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima en de geboorte van prinses Amalia duizenden berichten uit binnen- en buitenland binnen.

Wie Koningsnacht flink in de buitenlucht wil vieren, moet zich warm aankleden. Aan de grond is er zelfs kans op vorst. Lees de volledige weersvoorspelling hier.

Pas op met het drinken van alcohol, zoek op de vrijmarkt een plekje uit de wind en draag verschillende laagjes kleding. Het Rode Kruis geeft tips om onderkoeling te voorkomen op de voorspelde koude Koningsdag.

Weerbureaus houden er rekening mee dat morgen de koudste koninklijke feestdag kan worden sinds de jaren tachtig.

In de Koningsnacht van woensdag op donderdag wordt vorst aan de grond voorspeld.

Feestvierders die Koningsdag dan al inluiden, wordt aangeraden zich goed te kleden (laagjes) en af en toe iets warms te eten en drinken. "En in beweging blijven is ook altijd goed tegen de kou, dus gewoon de voetjes van de vloer," aldus Eline Nijhoff van het Rode Kruis.

Vrijwilligers van het Rode Kruis zijn morgen in het hele land paraat op braderieën, vrijmarkten en feesten om waar nodig mensen te kunnen helpen.

Voor de vijfde keer op rij is Kingsland Amsterdam uitverkocht. Voor de edities in Groningen, Den Bosch, Maastricht en Twente zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar.

In Amsterdam, op het plein voor de RAI, zullen onder andere Tiësto, Martin Garrix en Don Diablo draaien.

In totaal verwacht de organisatie zo’n 150.000 bezoekers, zij zullen rond zes uur 's avonds gezamenlijk het Wilhelmus zingen in een poging het wereldrecord volkslied zingen te verbreken.

Kingsland 2015. Beeld anp
Kingsland 2015.Beeld anp

Het is een vast onderdeel van elke Koningsdag, de stad hangt vol met de wapperende driekleur. Maar wat zijn nou eigenlijk precies de regels voor het uithangen van de vlag? Daarvoor bestaat het vlaggenprotocol.

Het is de minister-president die bepaalt hoe en wanneer de vlag mag worden gehesen. De meeste dagen van het jaar betekent dit dat er 'beperkt' wordt gevlagd. De vlag is alleen te zien op het stadshuis en de stadsdeelkantoren. Maar op een dag als koningsdag is het feest en mag er 'uitgebreid' worden gevlagd.

Bij uitgebreid gevlag hangt de Nederlandse vlag op alle gemeentelijke gebouwen. Dus op hoofdkantoren, diensten en bedrijven, stadsdeelkantoren, stadstorens, de ambtswoning van de burgemeester en de vlaggenmast naast het Nationaal Monument op de Dam. Bovendien wordt de vlag gekroond met een oranje wimpel voor een extra feestelijk gevoel.

Niet 's nachts vlaggen
De vlag dient altijd vóór 08.00 uur te worden uitgehangen en vóór zonsondergang te worden ingehaald. De gehesen vlag mag nooit de grond raken of het verkeer hinderen.

Toch iets te laat gaan slapen de avond voor Koningsdag? Wees gerust. Het vlaggenprotocol is een richtlijn. Je bent nooit strafbaar als je de vlag uithangt.

Een vlag op een molen bij de Zaanse Schans. Beeld anp
Een vlag op een molen bij de Zaanse Schans.Beeld anp

De politie roept Amsterdammers op om tijdens Koningsnacht en -dag een 'Find my phone'-app op hun telefoon te installeren. Daarmee wil de politie het aantal aanhoudingen van zakkenrollers vergroten.

Een druk evenement is volgens de politie de ideale situatie voor zakkenrollers. Er zijn verschillende apps waarme een telefoon opgespoord kan worden, bijvoorbeeld 'Find My Iphone' van Apple of Android Lost.

Wanneer iemand melding maakt van diefstal, zitten er mensen klaar die met de inloggegevens van de Icloud of het Google-account de locatie van de telefoon proberen te achterhalen.

Schaakvereniging Amsterdam West organiseert tijdens Koningsnacht voor de 17e keer het Oranje Snelschaaktoernooi.

De wedstrijd begint op woensdag om 21.00 uur. Om 03.00 uur ‘s nachts, tijdens Koningsnacht, worden de winnaars gekroond. Wie eerste wordt, krijgt 120 euro aan prijzengeld mee naar huis.

Aanmelden kan vooraf op de website van de vereniging. Als er genoeg ruimte is, is aanmelding tot 20.45 uur bij de zaal ook mogelijk.

Een groep Amsterdammers is een actie gestart tegen het gebruik van het woord 'bezet' voor het claimen van stukken stoep voor de vrijmarkt.

Volgens de actie Vrij van bezet, die gesteund wordt door het Amsterdamse 4 en 5 mei-comité, is het gebruik van het woord 'bezet' ongepast, een week voor Dodenherdenking.

Wie Koningsdag op het water wil vieren, moet rekening houden met aangepaste regels. Zo zijn er speciale vaarroutes waar boten maar een kant op mogen varen. Een deel van de route is bovendien alleen voor boten kleiner dan 10 meter.

Ook liggen er tijdens Koningsdag vier afvalboten waar varende feestvierders hun troep kwijt kunnen. Voor opvarenden met hoge nood zijn er drie toileteilanden.

null Beeld Waternet
Beeld Waternet

Bij Máxima horen helaas ook minima. Koningsdag wordt volgens weerbureau Weeronline.nl wisselvallig en koud.

Met zo'n negen graden kan het zelfs de koudste koninklijke feestdag sinds de jaren tachtig worden. Ook wordt het mogelijk kouder dan afgelopen kerst: toen werd het op Eerste Kerstdag 11,7 graden.

Vorig jaar was het de koudste dag waarop de verjaardag van een koning of koningin wordt gevierd sinds 1985. Toen werd het in De Bilt 10,7 graden. De koudste editie ooit is die van 1970 met een maximumtemperatuur van 8,6 graden. Toen was de zon de hele dag niet te zien.

In Amsterdam is de kans op neerslag 75 procent, meldt Weeronline. Tussen de buien zal de zon zich wel laten zien, maar tijdens Koningsnacht wordt koud. De temperatuur daalt volgens het weerbureau dan tot iets boven het vriespunt.

Lees ook: Plannen maken? Dit zijn de leukste Koningsdagroutes en check deze uitgebreide kaarten met Amsterdamse feesten per categorie.

Het kan (kijk naar Ajax) natuurlijk nog alle kanten op, maar het weer op Koningsdag lijkt zowaar toch nog best oké te worden! Na een relatief rustig weekend voorspelt MeteoGroup een onstuimiger dinsdag en woensdag met regen- en hagelbuien.

Maar, en nu komt het, voor Koningsdag verwachten de voorspellers slechts een enkele bui, geregeld zon, minder wind en een maximumtemperatuur van 12 graden. Na eerdere berichten van natte sneeuw en hagel valt dat al weer mee, toch?

null Beeld anp
Beeld anp

Ook op z'n vijfde jubileumeditie gaat Kingsland Festival samen met bezoekers volgende week proberen het wereldrecord volkslied zingen te verbreken. Het festival dat op verschillende locaties in vijf steden plaatsvindt, waaronder het plein voor de RAI, roept bezoekers - men verwacht er 150.000 - op om om zes uur 's avonds gezamenlijk het Wilhelmus aan te heffen.

'Hosts' van het gebeuren zijn de Nederlandse dj's Sunnery James & Ryan Marciano, die via een livestream op grote schermen in alle steden tegelijk te zien zijn. Voor het festival in Amsterdam, waar onder meer Tiësto, Martin Garrix en Don Diablo draaien, zijn nog kaarten.

Kingsland Festival Beeld Delio Nijmeijer
Kingsland FestivalBeeld Delio Nijmeijer

Tijdens Koningsnacht en Koningsdag is het in Amsterdam overal feest. Ben je totaal het overzicht kwijt? Check dan onze uitgebreide kaarten met Amsterdamse feesten per categorie.

Naar een gigantisch festival kán, maar hoeft zeker niet in 2017! Beeld anp
Naar een gigantisch festival kán, maar hoeft zeker niet in 2017!Beeld anp

Wie Koningsdag in Amsterdam viert moet rekening houden met drukte en wegafsluitingen. Delen van het centrum zijn niet bereikbaar voor autoverkeer en trams en bussen rijden anders dan normaal.

Lees hier alles over de opbrekingen, wegafsluitingen en aangepaste dienstregelingen van trams, bussen en ponten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden