Terugkijken: Andere Tijden over de Nieuwmarktrellen

Veertig jaar geleden woedde er een ware veldslag in de Nieuwmarktbuurt tussen de ME en actievoerders die de sloop van de buurt en de bouw van metro wilden tegenhouden. Een 'stadsoorlog', aldus Andere Tijden.

Hanneloes Pen en Corrie Verkerk
null Beeld anp
Beeld anp

De Nieuwmarktbuurt was veertig jaar terug een vrijstaat met eigen regels, 'metrocafé' Het Hoekje Om, straatfeesten. Het bulkte er van energie en creativiteit en het was een draaikolk van activisme, herinneren oud-krakers zich.

Die krakers vochten voor het behoud van de huizen die de gemeente tegen de vlakte wilde hebben voor de aanleg van de metro. Er moest een brede autoweg komen, in het verlengde van de Wibautstraat en de Weesper-straat. De buurt was reeds aan het verloederen. Bewoners trokken weg uit hun kleine vervallen huizen. Krakers kwamen ervoor in de plaats, vastbesloten de kaalslag tegen te houden. Het leidde eind 1974 en in maart 1975 tot heftige confrontaties met de ME, die de geschiedenis in zijn gegaan als de Nieuwmarktrellen.

Geen spijt van acties
'Rooie Pietje' Veling - inderdaad, vanwege zijn haar - kwam ook in actie, in de buurt waar hij nu alweer vanaf 1981 woont. Spijt van zijn acties heeft hij nooit gehad, zo vertelde hij eerder deze week tegen Het Parool. Integendeel. 'We stonden voor een goeie zaak en hebben de stad toch een beetje gered. Het stratenpatroon is in de Nieuwmarktbuurt behouden gebleven. De enige stenen waarvan ik spijt heb, zijn de stenen die ik heb misgegooid.'

Gisteren besteedde Andere Tijden aandacht aan de Nieuwmarktrellen van veertig jaar geleden. Bekijk de hele uitzending over de 'stadsoorlog' terug.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden