Opinie

'Terugkerende Jihadisten zijn groot gevaar'

Na de ontmanteling van de Hofstadgroep leek het gevaar van islamitische radicalisering onder controle te zijn. Maar met meer dan honderd strijders die naar Syrië zijn vertrokken, is het terecht dat radicalisering de volledige aandacht van de overheid heeft, schrijft Ibrahim Wijbenga.

Facebookpagina Shaam al-Gharebaa, die zich richt op Nederlandse jihadstrijders Beeld Facebook
Facebookpagina Shaam al-Gharebaa, die zich richt op Nederlandse jihadstrijdersBeeld Facebook

In Nederland zijn vijfduizend professionals, onder wie docenten en agenten, getraind in het herkennen van jihadstrijders. Amsterdam, Den Haag en Almere zijn genoemd als 'jihadsteden' waar deze strijders intensief worden gevolgd. Er zijn volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie nog meer jihadsteden, maar welke dat zijn, wordt niet bekendgemaakt.

Volgens insiders zou het gaan om Rotterdam, Delft, Zoetermeer, Gouda, Arnhem en Zeist. En dat allemaal voor pakweg een compagnie van 120 jihadstrijders in Syrië en andere brandhaarden en een onbekend aantal jihadisten in eigen land.

Je vraagt je af of het echt nodig is zulke strenge veiligheidsmaatregelen te nemen voor zo'n kleine groep. Het antwoord is volmondig: ja.

Beleidsmakers, opinieleiders, de geheime dienst en de moslimgemeenschap hebben lang boter op het hoofd gehad. Na de ontmanteling van de Hofstadgroep en de berechting van Mohammed B. leek radicalisering geen vaart meer te hebben. De angel was uit het publieke debat, totdat Geert Wilders zijn film Fitna uit bracht.

Laconiek
In allerijl werd een heel instrumentarium in stelling gebracht. De toenmalige minister droeg de burgemeesters op de banden met de moslimgemeenschap aan te halen, om zo eventuele spanningen in de kiem te smoren. En dat heeft gewerkt. Er zijn niet of nauwelijks incidenten geweest, met dank aan imams, jongerenwerkers, politie en gemeente.

Die aanpak is eigenlijk in de vergetelheid geraakt. De aandacht verslapte en zelfs de AIVD deed zeer laconiek over mogelijke jihadgangers, om later toch alarm te slaan.

De teneur binnen de moslimgemeenschap was dat als jongeren de islam gaan praktiseren, stoppen met blowen en alcohol, het vanzelf wel goed gaat. Zo'n jongen of meisje was zelfs iets om trots op te zijn.

Vele ouders en imams kwamen echter van een koude kermis thuis. Een deel van deze jongeren bleek vatbaar te zijn voor een ideologie die predikt dat je met je rug naar de samenleving moet staan. De strijd in Syrië bleek een katalysator te zijn voor jihadistische opvattingen die nu via de computers de slaapkamers van onze jongeren binnenkomen.

Wat zich op deze Nederlandse sites in alle openheid afspeelt, is een uiting van de Hofstadgroepideologie maal vier. Haatsite 'De Ware Religie', Facebookpagina 'Shaam al-Gharebaa' en radio 'Ghurabaa' (sinds kort niet meer actief) spelen daar handig op in.

Oproep
Ze roepen teruggekeerde strijders op hier de strijd voort te zetten en daarbij alle middelen te baat te nemen. 'De strijd tegen de ongelovigen is niet alleen een strijd slechts voor Syrië,' is een veel gehoorde oproep, met daarbij vaak beelden van martelaren die zichzelf opblazen en dood en verderf zaaien.

We hebben hier met ongeleide, maar georganiseerde projectielen te maken die tot alles in staat zijn. En dan met name de strijders die uit Syrië terugkomen. Zij zijn gepokt en gemazeld in de strijd, en na hun oorlogservaringen nog meer gemotiveerd om als martelaar in de strijd tegen de ongelovigen te sterven.

Daar komt nog bij dat zij in Syrië vaak slechts hand-en-spandiensten hebben verleend, en als ze weer terug zijn de heldhaftige, tot alles in staat zijnde strijder willen zijn die ze daar niet waren.

Deze tikkende tijdbommen hebben doorgaans hetzelfde profiel. Ze zijn maatschappelijk geïsoleerd, hebben weinig of geen sociale contacten en verkeren onder een kleine groep van gelijkgestemden die slechts één ding gemeen hebben: een ongebreidelde haat tegen onze goddeloze samenleving en haar democratische gedachtegoed.

Er zitten opvallend veel bekeerlingen bij. Pakweg dertig procent. Wellicht vormen zij een nog gevaarlijkere groep, omdat ze om zich te bewijzen nog radicaler willen zijn dan hun medestanders.

Extreem
Ook met de moslimgemeenschap willen zij niets te maken hebben. Sterker: gematigde moslims zijn voor hen vaak nog verderfelijker dan ongelovigen, omdat ze als moslim zouden moeten weten dat hun extreem orthodoxe interpretatie van de islam de enige juiste is. Met zulke door haat verteerde extremisten is geen land te bezeilen. Een dialoog is niet mogelijk, en een tussenweg is er niet.

Het lijkt nu rustig aan dit front, maar dat is schijn. Ondergronds broeit het, en de messen worden geslepen. Verontrustend is dat vanuit het buitenland opererende ha imams deze jihadisten geheel in hun ban hebben. Er zijn jihadisten die elke dag uren aan hun lippen hangen en zich opmaken voor de strijd. Ondergronds circuleren in deze kringen ook martelaarvideo's waar je de rillingen van over de rug lopen.

Compleet met afgehakte hoofden van ongelovigen, massaexecuties en opnames van hardhandige ondervragingen. De Nederlandse overheid doet er goed aan de ingeslagen weg te blijven volgen, deze jihadisten continu in de gaten te houden en hun het leven zuur te maken. Ze worden klaargestoomd om een terreurdaad te begaan die tot dood en verderf zal leiden. Daar moeten we ons met alle beschikbare middelen tegen wapenen.

Ibrahim Wijbenga is CDA-politicus en veldwerker in Amsterdam. Hij heeft deze bijdrage op persoonlijke titel geschreven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden