Update

Terugkeerverbod Oost-Europese dieven

De SP wil een terugkeerverbod voor criminelen uit andere EU-landen. Dat meldt het AD. De partij wil op die manier rondtrekkende criminele bendes, vaak uit Oost-Europa, aanpakken.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

'Criminelen uit EU-lidstaten moeten hun straf voortaan al uitzitten in hun eigen land', zegt SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen. 'Maar het heeft geen zin ze terug te sturen als ze daarna gewoon weer naar Nederland komen om hun oude activiteiten weer op te pakken.'

Limburg
Limburg wordt in toenemende mate geteisterd door inbrekersgroepen uit Oost-Europese landen. Het gaat om criminelen die groepsgewijs inbraken plegen en dan weer verkassen naar andere regio's.

Dat zei korpschef Bryan Rookhuijzen vandaag bij de presentatie van het jaarverslag 2011 van de politie Limburg Noord. Hij sprak van mobiel banditisme, een verschijnsel dat inmiddels in heel Nederland en ook in België en Duitsland wordt waargenomen. In Noord- en Midden-Limburg was afgelopen jaar sprake van een toename van het aantal inbraken.

Moeilijk grip te krijgen
Op de Oost-Europese bendes is volgens Rookhuijzen moeilijk grip te krijgen. 'Van regionale inbrekers weten we zo'n beetje waar ze zitten', zei Rookhuijzen. De Oost-Europese criminelen strijken in Nederland of omringende buurlanden neer en slaan van daaruit in regio's snel hun slag. 'Ze zijn behoorlijk ambulant', zei korpsbeheerder Hubert Bruls, burgemeester van Venlo.

Groepen criminelen uit Midden en Oost-Europa staan al langer in de kijker. De afgelopen jaren is alarm geslagen over onder meer bendes die vrachtwagenladingen stelen en autoinbraken plegen, en over groepen georganiseerde winkeldieven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden