Column

Terugkeer van Nederland in het Heilige Roomse Rijk

Theodor Holman

De dichter Theun de Winter stuurde mij een partijprogramma waar ik eindelijk helemaal achter kan staan en waar ik onmiddellijk voor wil stemmen. Het is van de AH Partij van Gerard Reve. Ik zal dadelijk 'de grondslagen' van die partij vermelden.

Nu vermoed ik dat sommige mensen denken: maar als dit serieus was, zou je er toch niet echt op stemmen? Het antwoord stelt wellicht teleur: 'Ja, ik zou er wel op stemmen.'

Mijn hekel aan de huidige partijen is zo groot dat ik daardoor alleen al zin heb op deze partij te stemmen. Zo volgde ik gisteren bijna alle debatten over de EU en kwam ik weer tot de conclusie: ik ben hier te dom voor. Wie kan begrijpen waar Pechtold en Buma over spraken, terwijl dat waarover zij debatteerden, niets met de naderende verkiezingen te maken had? Sterker: je kunt niet eens op hen stemmen. En zo ging het maar door.

Nee, dan deze partij van Reve, helaas te weinig bekend. Let vooral op de Kan-Garoe, de Hoogstaande Vogels en de eigenschap waaraan een leider juist niet mag voldoen. Hier komen de grondslagen:

'Grondslagen Eener Geheel Nieuwe Staatkundige Partij.
A. Naam van de Partij: Algemene Heimwee Partij of AH Partij genoemd.
B. Doelstelling van de Partij:
• Terugkeer tot God, door Boete, Gebed en zo veel mogelijk Goede Werken. Terugkeer van Nederland in het Heilige Roomse Rijk (1648: Nederduits; 2002: Wederduits).
• Het zo veel mogelijk rijp maken voor het Rooms-Katholieke geloof van Dieren, vooral de Wolf, de Kan-Garoe, alle Buidel Dieren, Hoogstaande Vogels, vooral die enigszins kunnen spreken en sterk naar God verlangen, zoals de vele zingvogels: Beo, Ara etc.
• De leider van de Partij moet al eerder een vereniging hebben opgericht, maar mag geen genie zijn. Beter geschikt is een nederig man van Wetenschap en Geleerdheid.
• Niets besluiten buiten Rome om, als het kan.
• Mededogenloze klassenstrijd van de Bourgeoisie tegen het Proletariaat. • Het met alle wettige middelen bevorderen van de plechtige afkondiging, Urbi et Orbi, van een nieuw Mariadogma: Maria Medeverlosseres. Onze huidige Paus heeft Haar er wel een nieuwe titel bij gegeven (Socia Redemptoris = Lotgenote van de Verlosser), maar niet met aanspraak op onfeilbaarheid.
• Bevordering en verbreiding, met alle wettige middelen, van het Revisme.

Gegeven te Randstad, November 2001, Gerard Reve.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden