Terugblik: Dit was de EuroPride 2016

Tijdens EuroPride 2016 was Amsterdam twee weken lang Gay Capital of Europe. Vanaf 23 juli vonden er meer dan 300 roze evenementen plaats. Lees hier terug hoe alles verliep.

null Beeld anp
Beeld anp

En dat was het dan. Na twee weken en meer dan 300 evenementen is de EuroPride 2016 voorbij.

"We laten ons niet terroriseren," zei burgemeester Eberhard van der Laan vrijdag. Hij hoopte dat mensen zich niet zouden laten weerhouden naar de stad te komen. "Ik hoop dat mensen zeggen: ik laat mij dat feest van vrijheid niet afpakken. Mijn advies zou zijn: maak er een mooie dag van."

Dat is gelukt: de EuroPride 2016 was een groot feest, met de Canal Parade als een van de vele hoogtepunten. De 21e editie van de botenparade trok zaterdagmiddag ruim een half miljoen bezoekers. De dag verliep rustig en zonder noemenswaardige incidenten.

Tijd om de balans op te maken? Volgens Gay Pride-directeur Lucien Spee is Amsterdam na de afgelopen twee weken weer Gay Capital van de wereld. "Het was een aaneenschakeling van successen."

Gay Pride-directeur Lucien Spee trouwde met zijn vriend tijdens EuroPride. Beeld anp
Gay Pride-directeur Lucien Spee trouwde met zijn vriend tijdens EuroPride.Beeld anp

Het laatste weekend van de EuroPride stond in het teken van de traditionele botenparade, de Canal Parade. Lees hier terug hoe het afsluitende weekend verliep.

Er worden ruim een miljoen bezoekers verwacht bij de Canal Parade. Om die reden ligt de binnenstad hier en daar op z'n gat. De gemeente Amsterdam raadt aan vooral de auto thuis te laten, maar zelfs met de fiets kom je er af en toe niet door. Dit zijn alle de verkeersmaatregelingen en omleidingen van zaterdag 6 augustus.

Vrijdagmiddag is de Amsterdam Rainbow Dress, een speciaal kunstwerk van Mattijs van Bergen en Oeri van Woezik, onthuld. Dit kunstwerk benadrukt dat Amsterdam betrokken is en blijft bij het lot van LHBT-vluchtelingen.
Lees hier het volledige artikel.

null Beeld Pieter Henket
Beeld Pieter Henket

Speciaal voor EuroPride verlicht Nuon dag en nacht de schoorsteen van de Hemwegcentrale in de kleuren van de regenboog. Met verschillende spots wordt de pijp van 175 meter hoog én de wolk erboven omgetoverd in een baken van gay pride.

Martijn Hagens, directeur van Nuon, licht toe: "Het leek ons leuk om met onze schoorsteen op een creatieve manier bij te kunnen dragen aan positieve energie in de stad. Juist nu de wereld wordt verduisterd door geweld en intolerantie is het extra belangrijk om op te komen voor onze vrijheden."

De schoorsteen veranderd constant van kleur, en staat dag en nacht aan. De lichtshow duurt tot zondagnacht.

undefined

De Gay Pride heeft donderdagavond in Hotel The Grand voor de derde keer het Roze Amsterdammertje uitgereikt. Met de prijs van de Gay Pride, wil de organisatie de ruim 4000 betrokkenen, medewerkers en vrijwilligers van het festival in het zonnetje zetten.

Tijdens de receptie heeft Pierre Karsten dit jaar het Roze Amsterdammertje gekregen uit handen van directeur Lucien Spee van de Amsterdam Gay Pride. Pierre is sinds 2013, op de gemeente na, de grootste sponsor van de Amsterdam Gay Pride.

Tijdens de Canal Parade vaart dit jaar voor het eerst een boot mee die aandacht vraagt voor een schone binnenstad. Vrijwilligers delen daarnaast vanuit kleine bootjes honderden schepnetten en vuilniszakken uit aan woonbootbewoners en toeschouwers langs de route van de botenparade.
Lees hier meer.

Jamai heeft donderdag de laatste hand gelegd aan het inkleuren van een enorm kunstwerk aan de gevel van theater Carré in Amsterdam. Dat deed hij samen met kunstenaar Ottograph, de maker van het doek. Het werk is opgehangen in het kader van de Europride.

In de afgelopen dagen kleurde Ottograph het doek langzaam in. Bij het voltooien kreeg hij hulp van Jamai. Het kunstwerk blijft tot zondag hangen.

null Beeld anp
Beeld anp

Ter viering van gay pride wereldwijd lanceerde Spotify onlangs de hashtag #PressPlayForPride, waarmee Spotify-gebruikers hun eigen trots kunnen delen via gecureerde playlists, samengesteld door diverse artiesten.

Inmiddels zijn er meer dan 975.000 ‘Pride’-playlists samengesteld.
De meest voorkomende nummers in de Nederlandse playlists zijn Born This Way van Lady Gaga, Dancing Queen van ABBA en Why Tell Me Why van Anita Meyer.

Een dag na de release van het langverwachte album van Frank Ocean geeft Amsterdam Roest op 6 augustus tijdens de Gaypride een ode aan de Amerikaanse rapper/zanger die in 2012 veel opzien baarde door als eerste grote hiphop-artiest uit de kast te komen.

De muziek zal worden verzorgd door de nieuwe generatie jonge DJ’s uit Amsterdam, veelal gelieerd aan Club Nyx.

Line-Up:
Sanka Soundsystem
Je M’Appele Pasquinel
Quinty
Invictim

A Tribe Called Roest ‘Frank Ocean Tribute’, Amsterdam Roest, zaterdag 6 Augustus 22.00 - 03.00, entree gratis

undefined

Er rijdt al een EuroPride-tram in de stad en nu zijn ook de medewerkers van het GVB gekleed in de sferen van de EuroPride. De mensen van het vervoersbedrijf die een uniform dragen (zoals conducteurs, buschauffeurs en trambestuurders) hebben de mogelijkheid om een stropdas of sjaal te dragen in de kleuren van de regenboogvlag.

Welke nationaliteiten komen naar de Canal Parade komend weekend? Hotels.com inventariseerde uit welk land de meeste zoekopdrachten voor Amsterdam kwamen. Op nummer één: de Britten. Opvallend is ook dat meer Nederlanders willen overnachten in onze hoofdstad. Vorig jaar stond ons eigen land nog op 8, nu op 4.

De hele lijst:
1. Britten
2. Amerikanen
3. Duitsers
4. Nederlanders
5. Fransen
6. Zweden
7. Denen
8. Italianen
9. Noren
10. Spanjaarden

Zoals ieder jaar deelt de GGD ook deze Gay Pride gratis hepatitis B-vaccinaties uit voor mannen die (ook) seks hebben met mannen.

Sinds 2002 kunnen mannen zich al gratis laten vaccineren, maar volgens de GGD zijn er in de omgeving van Amsterdam nog ongeveer tien- tot twaalfduizend mannen niet ingeënt.

Tijdens de Gay Pride kunnen mannen ook gratis en anoniem een hivtest doen. Dat kan op bij het AHF Checkpoint, maar ook in de testbus die bij het homomonument geparkeerd staat. Een sneltest geeft binnen één minuut het resultaat weer.

Je gratis laten inenten kan vrijdag 5 augustus (19.00 tot 23.00) bij het homomonument op de Westermarkt, en op zaterdag 6 augustus (14.00-19.00) op Reguliersdwarsstraat 33-H.

Een hiv-test doen kan op vrijdag 5 augustus (13.00-18.00) op Jodenbreestraat 158 en bij het homomonument (18.00-21.00).


Tijdens de Canal Parade aanstaande zaterdag wil het Aids Fonds speciale aandacht vragen voor PrEP, een pil met hiv-remmers die een hiv-infectie kan voorkomen. Op de boot van het Aids Fonds zullen twee oud-dansers van Madonna staan, die hun kunsten laten zien op het nummer Protect Yourself.

PrEP is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken. Net als de anticonceptiepil moet PrEP dagelijks worden geslikt. Volgens het Aids Fonds lopen ieder jaar duizend Nederlanders een hiv-infectie op. Dit aantal moet omlaag worden geschroefd door meer mensen de pil te laten slikken.

Vorige week gaf het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) groen licht voor het middel. De pil moet zo snel mogelijk in Nederland ingevoerd worden, vinden belangenorganisaties waaronder het Aids Fonds.

Speciaal voor EuroPride 2016 komt de Zuid-Afrikaanse Ds. Mpho Tutu-van Furth naar de Keizersgrachtkerk. In deze kerk zal de voormalig priester zondag 7 augustus in het Engels de overdenking van een kerkdienst 'met roze rand' verzorgen. De dochter van geëmeriteerd aartsbisschop Desmond Tutu houdt haar toespraak binnen het thema van de dienst, 'Vroom & vrolijk'.

Lees hier verder.

null Beeld anp
Beeld anp

Een nieuwe toevoeging in de categorie EuroPride-inhakers: roze brievenbussen. PostNL heeft deze week in het centrum van Amsterdam 27 oranje postbussen voorzien van knalroze folie.

Het postbedrijf wil daarmee laten zien dat het diversiteit belangrijk vindt, stelt een woordvoerder. Het bedrijf heeft een Pride-netwerk van 350 LHBT-medewerkers.

Begin vorige week mochten roze brievenbussen al proefdraaien tijdens Roze Maandag op de Tilburgse kermis. In de Brabantse stad kleurden twee postbussen roze. Vanwege de EuroPride heeft de postbezorger ook een speciale roze postzegel uitgebracht, waarin de regenboogvlag – het internationale symbool homo-emancipatie – een prominente rol speelt.

En hier staan de roze kanjers. Beeld PostNL
En hier staan de roze kanjers.Beeld PostNL

Grote bedrijven en instellingen laten tijdens EuroPride op geestige wijze maar wat graag zien hoe tolerant ze zijn naar de homogemeenschap. Glorix biedt aan wc's te schrobben, Hema maakte deze t-shirts, en op de P.C. Hooftstraat werd een zebrapad tijdelijk in regenboogkleuren geverfd.

Het Van Gogh Museum blijft niet achter en onthult donderdag 28 juli een tijdelijk, gratis te bezichtigen kunstwerk bij de ingang, om de emancipatie van de homobeweging een hart onder de riem te steken.

Het kunstwerk is een tijdelijke afbeelding van de 'Yellow Brick Road', bekend uit het verhaal van The Wizard Of Oz, waarin de gelijknamige weg uiteindelijk leidt naar een betere wereld.

Het kunstwerk is regenbestendig, maar heeft niet het eeuwige leven. De verwachting is dat het te zien is tot en met ten minste zaterdag 6 augustus, als de Canal Parade plaatsvindt.

De 'Yellow Brick Road', voor de ingang van het Van Gogh Museum. Beeld Cris Toala Olivares
De 'Yellow Brick Road', voor de ingang van het Van Gogh Museum.Beeld Cris Toala Olivares

Glorix wil tijdens de Canal Parade twintig toiletten van bewoners langs de route glanzend schoon houden en leuk aankleden. In een brief aan omwonenden spreekt Glorix van de Plee Pride.

Omwonenden die hun wc beschikbaar stellen aan paradegangers die hoognodig naar het toilet moeten, krijgen van Glorix een dag lang een toiletjuffrouw ter beschikking.

Lees het hele artikel hier.

Drie korte documentaires van Nederlandse bodem worden woensdagavond op een groot doek op de Nieuwmarkt vertoond. De selectie van de films moet, aldus de organisatie, een kijkje in verschillende lhbt-subculturen bieden.

21.30 - 22.30 uur One Kingdom, One Love
In deze documentaire worden initiatiefnemers en homo-activisten van de eerste 'Koninkrijksboot' gevolgd tijdens de Gay Pride 2015. Aan de hand van hun verhalen wordt duidelijk hoe het gesteld is met de rechten van homo's en lesbo's op de Nederlands Caribische eilanden.

22.30 - 23.05 uur De Trut Turns 30
In deze korte film vertellen de vrijwilligers van De Trut, de gayclub in de Bilderdijkstraat, over hoe de befaamde plek van krakersbolwerk doorgroeide naar een inconische club voor de homogemeenschap van Amsterdam, zoals De Trut vandaag de dag bekend staat.

23.05 - 00.00 uur Churchroad (Weg van de Kerk)
In de documentaire Weg van de Kerk legt filmmaker Robin Vogel Club Church vast, één van de extreemste gayclubs in Amsterdam. Hij neemt de kijker mee in zijn zoektocht naar hoe ver vrijheid kan worden nagestreefd.

Entree is gratis

Wie tijdens de EuroPride even helemaal klaar is met al het dansen en feesten in de stad, kan zijn lhbt-hart ophalen in Artis. De dierentuin organiseert van zondag 31 juli tot en met 7 augustus dagelijks een rondleiding over homoseksualiteit in het dierenrijk.

'Mannetjes en vrouwtjes besnuffelen, bespringen en belikken elkaar. Homoseksueel gedrag onder dieren is geen vergissing. In vele gevallen is duidelijk wat daar de evolutionaire kracht achter geweest is om dit gedrag toe te staan,' aldus Artis.

De rondleidingen beginnen elke dag om 13.45 uur bij restaurant de Twee Cheetahs en duren een uur.

Op vrijdag 5 augustus, de dag voor de Canal Pride, vindt de Love Swim 2016 plaats. Wie mee wil doen mag kiezen of hij 250, 500, 750 of 1500 meter wil zwemmen. Wie het liever niet alleen bij zwemmen houdt, kan meedoen aan de Pride Run, een triatlon die bestaat uit 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen.

Het initiatief komt van Gay Swim Amsterdam en het startpunt is bij roeicentrum Berlagebrug. Voor de duidelijkheid: niet alleen lhbt'ers mogen meedoen, iedereen die een beetje kan zwemmen is welkom.

Bekijk hier de beelden van de Love Swim 2015:

De foto-expositie ‘Who can tell’ opent donderdag om 16.00 uur in de Lutherse Kerk Amsterdam.

De foto's, gemaakt door fotograaf Daniel Jack Lyons, laten zien hoe lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders, uit verschillende landen en contexten ervoor kiezen om hun identiteit te verbergen of juist te onthullen. Het weerspiegelt de strijd die zij leveren in het dagelijks leven als gevolg van hun seksuele geaardheid of genderidentiteit.

De tentoonstelling is te bezoeken van donderdag 28 juli tot en met zondag 7 augustus in de Lutherse Kerk, Singel 411. De openingstijden zijn:
• vrijdag 29 juli 13.00-15.00
• zaterdag 30 juli 14.00-17.00
• zondag 31 juli 11.30-13.30
• woensdag 3 augustus 14.00-17.00
• zaterdag 6 augustus 14.00-17.00

'Who can tell'T Beeld Daniel Jack Lyons
'Who can tell'TBeeld Daniel Jack Lyons

Een dag voorafgaand aan de Canal Parade, op vrijdag 5 augustus, organiseren Blue Boat Company en The VR Cinema ’s werelds eerst varende Virtual Reality Cruise. Tijdens de boottocht door de Amsterdamse grachten kijken bezoekers naar speciaal geselecteerde virtual reality themafilms; van musical tot thriller.

De extravagante queer Snorella host de VR-Cruise en deelt tijdens de vaart alle ins en outs over de jaarlijkse Canal Parade en dé hotspots die je moet bezoeken. "Voor veel opvarenden is de Virtual Reality Cruise hét moment waarop zij hun VR-ginity verliezen. Dat moet een ervaring worden om nooit te vergeten." Aldus Snorella.

De cruise vertrekt vanaf de Keizersgracht, tegenover het Homomonument. Afvaarten: 13:00u, 14:30u, 16:00u, 17:30u, duur: 60 minuten, tickets: € 19,- via www.thevrcinema.com/vrcruise.

Snorella aan boord van de VR-cruise Beeld -
Snorella aan boord van de VR-cruiseBeeld -

"Amsterdam is tijdens deze dagen op z'n best," zegt vertrekkend NOS-presentator Rik van de Westelaken in het eerste deel van een serie interviews naar aanleiding van de EuroPride. Lees het volledige gesprek.

Het eerste wat opvalt aan Conchita Wurst: haar baard. Nogal logisch, zou je denken; het was precies wat haar winnende act tijdens het Eurovisie Songfestival twee jaar geleden zo spraakmakend maakte. Maar waar die baard destijds stevig was aangezet met make-up, is hij nu echt: donker en vol.

Conchita Wurst, songfestivalwinnares en lhbt-icoon, is ambassadeur van EuroPride, dat zaterdag begon. "Als ik de kans krijg, spreek ik me uit."

Lees hier verder [+].

null Beeld Linda Stulic
Beeld Linda Stulic

Van highbrow tot lowbrow: het eclectische programma van Europride 2016 heeft voor iedereen wat in petto. Het eerste weekend zit er misschien op, maar dit zijn de 10 beste events die nog in Amsterdam plaatsvinden.

Een groot aantal mensen liep zaterdagavond mee tijdens de Pride Walk, een wandeling die in het teken staat van tolerantie van homoseksualiteit.

Rond 19.00 uur vertrok een grote groep wandelaars vanaf het Vondelpark. Duizenden mensen liepen mee, liet de organisatie weten.

In het teken van de Europride is het Conservatorium Hotel van 23 juli tot en met 7 augustus verlicht in de kleuren van de regenboog.

Via Instagram kunnen mensen kans maken op een overnachting in het hotel in het weekend van de Canal Parade. Wie kans wil maken op de prijs moet een foto in of van het hotel maken en deze via Instagram delen via #ConservatoriumSupports. De winnaar wordt op 1 augustus bekend gemaakt.

null Beeld Het Conservatorium Hotel
Beeld Het Conservatorium Hotel

Van highbrow tot lowbrow: Europride 2016 heeft voor iedereen wat in petto. Wil je de hort op maar weet je niet waar je heen moet? Het Parool zette 10 tips op een rij. Lees ze hier.

Ter hoogte van de Van Baerlestraat wordt zaterdag een heus 'gaybrapad' geopend op de P.C. Hooftstraat. Het in regenboogkleuren geschilderde zebrapad is een initiatief van de PvdA in stadsdeel Zuid en volgt het voorbeeld van vele andere steden. In Nederland heeft Utrecht er bijvoorbeeld al een.

null Beeld Gemeente Amsterdam
Beeld Gemeente Amsterdam

De aanvraag van Amsterdammer Maurice Beljaars heeft geholpen: er komt op korte termijn een regenboogvlag-emoji. Dat heeft Unicode, het officiële consortium dat over de emoji's gaat, besloten.

Omdat Amsterdam daar niet op wil wachten, is er in samenwerking met Gay Pride Amsterdam nu alvast een Twitter-emoji ontwikkeld, die per direct te gebruiken is.

De emoji is afgeleid van de oorspronkelijke regenboogvlag, het wapen van de hoofdstad en het logo van de Amsterdam Gay Pride. Het bestaat uit drie regenboogkruizen en wordt zichtbaar op Twitter na gebruik van de hashtags #EuroPride, #AmsterdamPride en het thema van de pride #Joinourfreedom. De emoji is het hele festival zichtbaar van zaterdag 23 juli tot en met zondag 7 augustus

De Twitter-emoji, afgeleid van de oorspronkelijke regenboogvlag, het wapen van de hoofdstad en het logo van de Amsterdam Gay Pride Beeld Gay Pride Amsterdam
De Twitter-emoji, afgeleid van de oorspronkelijke regenboogvlag, het wapen van de hoofdstad en het logo van de Amsterdam Gay PrideBeeld Gay Pride Amsterdam

Hema haakt stevig in op de Europride en maakt een stel limited edition t-shirts om gaypride uit te dragen. Op de geestig suggestieve shirts staan ofwel twee iconische rookworsten of twee glimmende tompoucen.

De shirts zijn vanaf zaterdag te koop in de Amsterdamse filialen Jodenbreestraat, Nieuwendijk, Kalvertoren en Centraal Station. Van ieder verkocht shirt gaat de volledige winst naar het Gay-Straight Alliance Netwerk, een organisatie middelbare scholieren die wil dat school een veilige plek is voor iedereen.

Worsten of tompoezen: echt Hema. Beeld Hema
Worsten of tompoezen: echt Hema.Beeld Hema

Dit weekend begint Europride 2016: twee weken lang staat de stad in het teken van homo-emancipatie, -acceptatie en -trots. Maar er valt ook wat te feesten. Kijk hier voor de vier leukste feestjes van het eerste Europride weekend.

Er valt zeker wat te feesten in de stad. Beeld Leonel Piccardo
Er valt zeker wat te feesten in de stad.Beeld Leonel Piccardo

De EuroPride opent aakomende zaterdag met een religieuze viering. Krysztof Charamsa komt om te spreken. Charamsa kwam in oktober 2015 als priester met zijn partner uit voor zijn homoseksualiteit. Hij deed zijn onthulling in het Vaticaan en werd onmiddellijk van al zijn taken ontheven. Zaterdag zal Charamsa zijn verhaal vertellen en delen hoe hij zijn persoonlijke en religieuze vrijheid herwonnen heeft.
Vondelparktheater (11:00-12:00) gratis

Krysztof Charamsa (1) en zijn partner Edouard na het bekendmaken van zijn homoseksualiteit. Beeld anp
Krysztof Charamsa (1) en zijn partner Edouard na het bekendmaken van zijn homoseksualiteit.Beeld anp

De bekende Amsterdamse dragshowbar Lellebel op de Utrechtsestraat heeft de Franse koningin Marie-Antoinette als stijlicoon verkozen gedurende de komende editie van de Europride.

De bar wil het thema 'Join' van de Europride vormgeven middels een eerbetoon aan de levensstijl van de Franse uit de achttiende eeuw.

De deelnemers van de Lellebelboot tijdens de Canal Parade zullen uitgedost zijn in Marie-Antoinette stijl. "Haar joie-de-vivre en opgeheven hoofd zien wij als een voorbeeld voor velen, die juist ook in deze tijd hun hoofd niet moeten buigen voor onderdrukking en discriminatie," laat de bar weten.

Ook organiseert de dragshowbar zowel op vrijdag 5 en zaterdag 6 augustus een straatfeest. Tal van artiesten maken daar hun opwachting, waaronder vele travestie-acts uit de eigen kweekvijver van de Lellebel.

Vanwege Europride is er een kleine tentoonstelling over LHBT-theaterpersoonlijkheden te zien bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

De tentoonstelling richt zich in het specifiek op drie mensen: choreografe en danseres Lili Green, cabaretier Wim Sonneveld en artiest Albert Mol. Met brieven, foto's en recensies wordt een beeld geschetst van deze bekende persoonlijkheden en hoe het voor ze was om uit de kast te komen.

Ook wordt geduid hoe het homo-uitgaansleven was in het Amsterdam voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

De expositie is van 21 juli tot en met 19 augustus gratis te zien op Oude Turfmarkt 129. Kijk voor meer informatie op de site van de Bijzondere Collecties van de UvA.

Albert Mol Beeld Ted Streshinsky
Albert MolBeeld Ted Streshinsky

In de aanloop naar de EuroPride, die zaterdag begint, heeft de Amsterdamse politie een aantal bekende zakkenrollers alvast een bezoekje gebracht. Doel was een 'waarschuwend signaal' af te geven.

Agenten belden op twintig huisadressen aan. Op drie daarvan werden mensen aangetroffen die zich in het verleden schuldig hebben gemaakt aan zakkenrollen en winkeldiefstal.

Drukbezochte evenementen als EuroPride zijn een geliefd werkterrein voor zakkenrollers: ,,Het is gezellig en druk in de stad. Mensen staan dicht op elkaar," aldus commissaris Chris Koers. De politie waarschuwt bezoekers via social media om goed op hun spullen te letten.

Gay dansfeest Danserette viert op zaterdag 30 juli haar 10-jarig jubileum. Dat gebeurt in Paradiso tijdens EuroPride. The X Years Celebration wordt de grootste editie tot nu toe. Vijf dj’s zullen de bekende hits mixen waarmee Danserette groot is geworden: van club tot classic.

Zaterdag 30 juli 2016, 23.00 uur tot 05.00 uur, Paradiso, Weteringschans 6-8, Tickets vanaf €17,50, www.facebook.com/danserette

Naast allerlei exorbitante feesten is er voor de cultuursnuivers onder ons ook genoeg te beleven. Drie interessante exposities.

Queering in Zuidoost
Beelden over de zichtbaarheid en acceptatie van LHBT’s in het stadsdeel Zuidoost. Met verhalen en herinneringen uit de archieven wordt onderzocht tot in hoeverre LHBT’s de ruimte hebben zich te uiten en op welke manier dit gebeurt. Bezoekers worden uitgenodigd om hun verhalen toe te voegen.
Te zien t/m 31 augustus.

Kunst in bibliotheek
In het kader van de Europride zijn er in de Openbare Bilbliotheek liefst twee exposities te bezoeken. De expositie Gijsen, flikker gaat over het verhaal achter Roze Zaterdag en laat de homo emancipatie van toen en nu zien. Daarnaast blikken de organisatoren van de eerste landelijke pride-mars in 1977 terug op hun activiteiten in de expositie Demonstreer!
Gijsen, flikker op is t/m 14 augustus en Demonstreer! t/m 24 augustus te zien.

Gender Free Zone
In galerie Beelden Gesproken is het project Gender Free Zone te zien, Petra van Velzen onderzocht genderdiversiteit vanuit de opvatting dat gender niet binair is, maar een dat er veel meer soorten variaties zijn. De expositie bestaat uit een aantal portretten van dragqueens en -kings, transvrouwen en –mannen, travestienten en androgyne mensen.
Van 23 juli t/m 7 augustus

De gemeente Amsterdam bekijkt samen met onder meer Justitie, politie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) of en in hoeverre de veiligheid in het geding is tijdens EuroPride 2016.

Het evenement trekt vanaf volgend weekend tienduizenden bezoekers, onder wie veel homo's, lesbiennes en transgenders.

"We zijn al enige tijd extra alert, onder meer bij grote evenementen. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor de EuroPride. Er zijn bovendien al veel zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen na de eerdere aanslagen in België en Frankrijk," aldus de woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan.

"Alle grote steden in West-Europa hebben er mee te maken, dus ook Amsterdam. De Gaypride is een belangrijk evenement dat symbool staat voor vrijheid. Ons uitgangspunt is om het gewone leven zo veel mogelijk door te laten gaan en niet in angst te leven."

Vlaggen halfstok
Veiligheidsmaatregelen zijn volgens hem nu eenmaal altijd nodig. Bijvoorbeeld vanwege extreem weer, als er topdrukte is tijdens een evenement of, zoals nu, bij terreurdreiging.

"Maar onze eerste gedachten gaan uit naar de slachtoffers en nabestaanden. We hebben op het stadhuis de vlaggen halfstok hangen," zei de woordvoerder van Van der Laan. Die heeft vrijdag zijn Franse collega, de burgemeester van Nice, condoleances overgebracht en sterkte gewenst.

Over de exacte aard en omvang van de extra maatregelen worden geen uitspraken gedaan.

Tijdens EuroPride 2016 vindt de twaalfde editie van de Drag Queen Olympics plaats. Amsterdamse travestieten strijden dan om gouden medailles en eeuwige roem.

Van de dames wordt nogal verwacht: de drag olypmische onderdelen zijn onder andere stilettosprinten, handtaswerpen en bitch volleyball. Drag olympisch vedette en instigator van het evenement, Jeniffer Hopelezz, heeft er zin in én ontdekte een trend: "We zien dat veel deelnemers geïnspireerd zijn door Caitlyn Jenner, die zelf ook schijnt te komen".

Lees hier meer over de Drag Queen Olympics.

Jennifer Hopelezz (l) tijdens de Drag Queen Olympics 2015. Beeld Jennifer Hopelezz
Jennifer Hopelezz (l) tijdens de Drag Queen Olympics 2015.Beeld Jennifer Hopelezz

Een aantal topfotografen, onder wie Erwin Olaf, gaat de week voorafgaand aan de lustrumeditie van het festival Milkshake exposeren in het Westerpark in Amsterdam. Olaf, Wouter van Gens en M.C. de Waal tonen dan in het park werk dat de afgelopen jaren is gebruikt in de campagnes van Milkshake.

De foto's zijn vanaf 23 juli te zien, een week voor de start van het tweedaagse festival. Tegelijkertijd wordt ook het bekende IAMSTERDAM-logo van de stad in regenboogkleuren in het Westerpark geplaatst. Voor beide initiatieven werkt het festival samen met het stadsdeel West.

Milkshake vindt dit jaar voor de vijfde keer plaats op het terrein van het Westerpark.

Erwin Olaf Beeld anp
Erwin OlafBeeld anp

In het kader van de aankomende Europride brengt het Amsterdam Museum een reprise van transgenderexpo Transmission.
In oktober 2015 was de expositie voor het eerst te zien. Destijds maakte het museum de toiletten genderneutraal. Het museum geeft nu aan dat de wc's definitief genderneutraal blijven.
Lees hier verder.

Tijdens de jaarlijkse Canal Parade vaart voor het eerst een boot mee met 25 lesbiënnes, homo's, biseksuelen en transgenders die ouder zijn dan 75 jaar.

De boot is een intitiatief van LHTB-organisatie Roze 50+ en een aantal Amsterdamse zorginstellingen. Alle 25 opvarenden zijn bewoners van deze zorginstelingen. Door de deelname aan de Canal Pride wil de organisatie de relatief onzichtbare groep roze ouderen zichtbaar maken.
Lees hier verder.

De gemeente kondigt maatregelen aan om tegemoet te komen aan de bezwaren die bewoners vorige week uitten tegen de in hun ogen te grote opzet van de Gay Pride.

Dat schrijft burgemeester van der Laan in een brief aan de bewonersgroepen. Zij dreigen naar de rechter te stappen omdat ze de opzet van de EuroPride dit jaar te groot vinden en bang zijn voor overlast. Vorige week spraken de bewoners vertrouwelijk met Van der Laan en de organisatie van de Gay Pride.
Lees hier verder.

Er komen 16 extra handhavers tijdens de botenparade Beeld anp
Er komen 16 extra handhavers tijdens de botenparadeBeeld anp

Voor het eerst in 22 jaar organiseert Amsterdam weer een Roze Zaterdag - de jaarlijkse terugkerende manifestatie voor homoseksuele mannen en vrouwen.
Roze Zaterdag herdenkt het ontstaan van de homobeweging. Met de jaren is de dag veranderd in een feestelijke parade met allerlei activiteiten.
Lees hier verder.

Een deelnemer van de parade tijdens een eerdere editie in Tiel. Beeld anp
Een deelnemer van de parade tijdens een eerdere editie in Tiel.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden