Europride

Terugblik: Dit was de Canal Parade 2016

Zaterdag 6 augustus stond Amsterdam in het teken van botenparade de Canal Parade. Lees hier terug hoe de dag verliep.

De Prinsengracht voordat de Parade langskwam Beeld anp
De Prinsengracht voordat de Parade langskwamBeeld anp

De Europride wordt zondagavond afgerond met een slotfeest op het Rembrandtplein, waar onder meer Kate Ryan en Conchita Wurst optreden. De politie roept daarom feestgangers die nog van plan waren richting het plein op dat niet meer te doen.

De Stormsteeg is deels afgesloten, meldt de politie. Wie naar Centraal Station moet, kan beter via de Geldersekade lopen.

Het Amstelveld is vol en daardoor voor nieuwe feestgangers gesloten door de politie. Wie toch wil feesten wordt geadviseerd om naar het Stoperaplein te gaan, waar nog voldoende ruimte is.

De World Religion Boat heeft tijdens de Canal Parade de eerste prijs gekregen in de categorie Join our freedom, gevolgd door de politieboot (tweede) en de boot van homobelangenvereniging COC.

De World Religion Boat is een 'vrolijk interreligieus samenzijn' met aanhangers van religies als de islam, het jodendom, het boeddhisme, hindoeïsme en het christendom. Dit jaar was er voor het eerst een imam op de boot.

De prijs voor de mooist vormgegeven boot ging naar Legally Gay. Ook Royal Flora en Plastic Soup vielen bij de jury in de smaak.

De onderscheiding voor het beste statement ging naar de St Ocan. De boten Zahoor en Trans United eindigden op plaats twee en drie.

De opvarenden van de World Religion Boat. Beeld anp
De opvarenden van de World Religion Boat.Beeld anp

De Canal Parade heeft ruim een half miljoen bezoekers getrokken. Volgens de gemeente kwam de middag langzaam op gang, maar in de tweede helft werd het aantal bezoekers van vorig jaar gehaald.

Het leek rustiger omdat auto's van de Prinsengracht waren gehaald.

De gemeente laat weten tevreden terug te kijken op de dag, zonder noemenswaardige incidenten.

Ook imam Ludovic-Mohamed Zahed, die zelf homoseksueel is, is aanwezig. Hij vaart mee op de World Religion Boat. Hij strijdt al jaren voor de acceptatie van homo's in de moslimgemeenschap.

null Beeld anp
Beeld anp

De Canal Parade verloopt "feestelijk en zonder noemenswaardige incidenten". Dat laat een woordvoerder van de politie weten.

Na klachten over het vele zwerfafval in de stad na de vorige Canal Parade, zijn dit jaar overal in de binnenstad extra vuilnisbakken geplaatst.

null Beeld Patrick Meershoek
Beeld Patrick Meershoek

Ook bij de Westerkerk is het feest. Er hangt een metershoge regenboogvlag.

null Beeld Willeke Keulen
Beeld Willeke Keulen

Het is nog steeds erg gezellig in de stad. Er wordt gefeest en gedanst op het water.

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen

Ook 'homomoeder' Willeke Alberti is van de partij. Ze staat te zingen op een boot van BNN.

null Beeld David van Unen
Beeld David van Unen

Er vaart een boot mee die de slachtoffers van de aanslag in Orlando eert. Daar werden in juni vijftig mensen doodgeschoten in een homobar.

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft het zichtbaar naar zijn zin op tijdens de Canal Parade. Op de boeg van de boot van de gemeente staat hij te dansen.

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen

De boot met de ambassadrices Conchita Wurst, Mayday en Margriet van der Linden van de EuroPride is zojuist de jury gepasseerd. Op de voet gevolgd door de boot van de gemeente.

null Beeld Patrick Meershoek
Beeld Patrick Meershoek
De boot van de gemeente Beeld Patrick Meershoek
De boot van de gemeenteBeeld Patrick Meershoek

André van Duin, Cornald Maas, Claudia de Breij en Alex Klaasen zijn de vierkoppige jury die vandaag de boten zullen beoordelen op drie hoofdcriteria:
Zij zullen, dit jaar vanaf een ponton voor de deur van hotel Andaz, de 80 passerende boten beoordelen via drie hoofdcriteria:
1. Wie verbeeldt het thema 'join' het beste?
2. Welke boot heeft de beste uitvoering?
3. Welke deelnemers schudden ons wakker met een maatschappelijk thema?

Hieronder de eerste boten van de Canal Parade!

null Beeld Patrick Meershoek
Beeld Patrick Meershoek
null Beeld Patrick Meershoek
Beeld Patrick Meershoek

Vlak voor het begin van de Parade is het al een drukte van belang langs de route. Verslaggever Patrick Meershoek is ter plaatse en heeft het idee dat het minder druk is dan anders, want langs de route is nog genoeg ruimte om rond te lopen. Er worden 350 tot 600 duizend mensen verwacht vandaag.

null Beeld Patrick Meershoek
Beeld Patrick Meershoek
null Beeld Patrick Meershoek
Beeld Patrick Meershoek
null Beeld Patrick Meershoek
Beeld Patrick Meershoek

Burgemeester Eberhard van der Laan is gearriveerd bij de Canal Parade. Hij vaart mee op de boot van de gemeente. Ook de PvdA, GroenLinks en D66 varen mee in de parade. Daarnaast varen ministeries van Defensie en Veiligheid en Justitie mee. Bekijk hier de hele lijst van deelnemers.

De Europese Commissie moet een einde maken aan de mensenrechtenschendingen op basis van seksuele geaardheid in de diverse EU-lidstaten, dat meldt ANP. Die boodschap geeft het COC, belangenorganisatie voor de LHBT-gemeenschap, mee aan de EU-commissaris Vera Jourová.

De Tsjechische vaart mee in de jaarlijkse Canal Pride in Amsterdam, die dit jaar in het teken staat van EuroPride. Het COC wijst erop dat in onder meer Litouwen, Polen en Hongarije wetten of gebruiken bestaan die haaks staan op het Europese streven naar acceptatie.

Jourová wil samen met andere Europese betrokkenen tijdens de Canal Parade steun betuigen aan de seksuele diversiteit. Volgens de EU-commissaris neemt de mate van discriminatie toe en moet luider steun worden uitgesproken voor de LHBT-gemeenschap als kwetsbare groep in de Europese samenleving.

De eerste deelnemende boten zijn al op weg naar de route van de Canal Parade!

De politie zet 'substantieel' meer mankrachten in tijdens de Parade dan vorige jaren. Hoewel er geen ernstige dreiging is, worden er verschillende zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen om de veiligheid van de feestvierders te waarborgen. Zo worden er onder meer verkeersmaatregelen genomen om de binnenstad ten alle tijden bereikbaar te houden voor nood- en hulpdiensten.

Lees meer: EuroPride: Angst is het grote gevaar [+]

Langs de route staan al flink wat toeschouwers en liggen bootjes te wachten voor de Canal Parade. Die start om 13:30 uur en dan zullen tachtig boten de Amstel en de Prinsengracht afvaren.

Tijdens de Canal Parade vaart dit jaar voor het eerst een boot mee die aandacht vraagt voor een schone binnenstad. Vrijwilligers delen daarnaast vanuit kleine bootjes honderden schepnetten en vuilniszakken uit aan woonbootbewoners en toeschouwers langs de route van de botenparade. Ook halen zogenoemde Wasted Soldiers afval op aan wal. In ruil voor een volle zak delen ze een muntje uit, waarmee je een drankje kunt halen of naar het toilet kan. In de binnenstad staan verder duizend extra afvalbakken.

Extra afvalbakken op de Prinsengracht Beeld Hannah Stöve
Extra afvalbakken op de PrinsengrachtBeeld Hannah Stöve

Een wc vinden is net als op Koningsdag een heikele klus tijdens de Canal Parade. Op onderstaande kaart staan alle openbare en Glorix-toiletten uiteengezet.

Om de kwaliteit van de boten te garanderen, werkte de stichting Amsterdam Gay Pride (AGP) dit jaar voor het eerst met een ballotage voor de Canal Parade. De comissie én de hoge inschrijfgelden zorgen voor kritiek op de organisatie.

Lees hier het hele verhaal: Ballotage Canal Parade zet kwaad bloed [+]

De jaarlijkse Amsterdamse botenshow zijn er heeft een aantal geniepige valkuilen. Hoe vind je het ideale plekje? Waar moet je plassen?

Lees hier hoe je die valkuilen kan omzeilen.

Een goede plek is van hoog belang. Beeld anp
Een goede plek is van hoog belang.Beeld anp

Er worden ruim een miljoen bezoekers verwacht bij de Canal Parade. Om die reden ligt de binnenstad hier en daar op z'n gat. De gemeente Amsterdam raadt aan vooral de auto thuis te laten, maar zelfs met de fiets kom je er af en toe niet door. Dit zijn alle de verkeersmaatregelingen en omleidingen van zaterdag 6 augustus.

Zaterdag wordt het weer minder goed dan verwacht, maar toch nog steeds prima om de Canal Parade te vieren.

's Ochtends kan er een buitje vallen, maar 's middags moet het droog blijven. De dag begint wat bewolkt, maar wordt vanuit het westen steeds zonniger. Rond een uur of vijf moet de zon flink gaan doorbreken.

Het wordt een aangename temperatuur van rond de 21 graden celcius.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden