Terugblik: Bevrijdingsdag 2015 in Amsterdam

Met het traditionele 5 meiconcert op de Amstel is vanavond een einde gekomen aan Bevrijdingsdag. Onstuimig weer zorgde ervoor dat de dag niet overal volgens plan verliep. 

Zie je op je mobiel geen afbeeldingen? Klik dan hier.

Beeld anp

Het concert op de Amstel bij Carré werd vanaf 21:00 uur bijgewoond door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Ook prinses Beatrix was van de partij. Op het podium waren optredens van Herman van Veen, Claudia de Breij en Giovanca, die speciaal voor het concert nieuwe nummers schreven. Zij werden begeleid door het Nationaal Jeugd Orkest.

Al eerder op de dag werd in de hele stad zeventig jaar bevrijding gevierd, al duurde het even voor de festiviteiten echt op gang kwamen. Door het slechte weer aan het begin van de middag kon de pontenbrug over het IJ bijvoorbeeld niet worden gebouwd, terwijl festival Vrijland een van de tenten moest afbreken door de heftige wind.

Na een uur of drie klaarde het op en brak zelfs de zon door, waardoor de Vrijheidsmaaltijden, onder andere aan het IJ buiten het filmmuseum, niet in het water vielen.

Lees onder de video alle updates van 5 mei 2015 terug:

5 mei 2015, 19:48

Het publiek dat naar het Concert op de Amstel kijkt klapt en zingt uitbundig mee met 'Ik ben vandaag zo vrolijk' van Herman van Veen. Bekijk de video:

5 mei 2015, 19:44

Op de Nieuwmarkt wordt toch een film afgespeeld in de openlucht, nadat eerder onzeker was of het evenement door kon gaan. Het programma begon om 21:00 uur vanavond.

Beeld Paul Vugts
Beeld Paul Vugts

5 mei 2015, 19:27

Jos, Cora en Mieke ('schrijf maar op dat we rond de 50 zijn') balanceren samen met oma Leonie (72), moeder Gerlie (47) en dochter Manouk van Kerkhof (19) op een bankje aan de Amstel. Ze kunnen nog net het scherm zien waarop Claudia de Breij met Herman van Veen 'Niet Bang' zingen. 'We hadden prachtige plekken, vooraan de brug, maar zij moest zo nodig nog even naar Magna Plaza', zegt Jos terwijl hij naar Cora wijst. Toch genieten ze ook hier van het concert. 'Prachtig. Het wordt wel elk jaar drukker', aldus Cora.

Beeld Priscilla Tienkamp

5 mei 2015, 19:07

Het Concert aan de Amstel is begonnen, het is ook online live te volgen via NPO 1. Onder andere het Nationaal Jeugd Orkest, Herman van Veen en Claudia de Breij staan op het podium.

5 mei 2015, 18:50

Ook Sybrand Buma (CDA) heeft een plekje op de Amstel gevonden om van het concert te genieten.

5 mei 2015, 18:49

Eerder vanavond kwamen Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix aan bij Carré.

Beeld anp

5 mei 2015, 18:13

Om negen uur begint het Concert aan de Amstel, waar Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix aanwezig zullen zijn. Het concert vindt traditiegetrouw plaats op en rond de Amstel voor Koninklijk Theater Carré.

De achterzijde van het podium waar het Concert van de Amstel plaatsvindt. Beeld Jop van Kempen

5 mei 2015, 17:44

Nadat het dak eraf waaide, is een van de drie podia op festival Vrijland buiten gebruik. Bij de twee overige podia (twee tenten) is het overvol.

Beeld Liza van Lonkhuyzen

5 mei 2015, 17:41

Jacq Turel stuurt een foto van zijn ouders Cher en Annemarie Turel-Babeliowsky, 70 jaar nadat ze op de Berlagebrug stonden toen de Canadezen binnenkwamen. 'Vandaag in een legertruck over diezelfde brug. Heel bijzonder.'

Beeld Jacq Turel

5 mei 2015, 17:23

Op de Amstel wachten bootjes op hun beurt om een goede plek voor het Concert op de Amstel van vanavond te bemachtigen.

5 mei 2015, 16:56

In beeld: de Vrijheidsmaaltijd aan de oevers van Het IJ.

Beeld Priscilla Tienkamp
Beeld Priscilla Tienkamp
Beeld Priscilla Tienkamp

5 mei 2015, 16:49

Er wordt niet alleen gegeten door deelnemers aan de Vrijheidsmaaltijd. Zo loopt er bij Het IJ een performance-artieste/danseres rond in een (nu nog) wit pak. Mensen mogen opschrijven wat zij verstaan onder vrijheid.

Beeld Priscilla Tienkamp
Beeld Priscilla Tienkamp

5 mei 2015, 16:28

Michiel en Charlotte (worden allebei volgende week 29) hebben een pastasalade gemaakt die gretig aftrek vindt bij de Vrijheidsmaaltijd aan de noordelijke IJ-oever. 'Zij is de keukenprinses', zegt Michiel over Charlotte. Eigenlijk wilde het tweetal niet gaan, maar ze besloten uiteindelijk toch aan te schuiven. 'We vinden het zo leuk om hier met mensen te eten die je niet kent. We hadden net bijvoorbeeld een boeiend gesprek met de buren.'

Beeld Priscilla Tienkamp

5 mei 2015, 16:25

In Amsterdam is het feest al lang begonnen, maar in Almere werd het geduld van feestgangers in spe vandaag bijzonder op de proef gesteld. Het begin van het bevrijdingsfestival, dat oorspronkelijk gepland stond voor 12.00 uur, werd herhaaldelijk uitgesteld, op het laatst tot 19.00 uur. Uiteindelijk is besloten het bevrijdingsfestival Flevoland helemaal af te lasten, zo meldden de organisatoren.

5 mei 2015, 16:23

De Vrijheidsmaaltijden in de stad zijn in volle gang, in totaal schuiven duizenden mensen aan. Zoals bijvoorbeeld bij de Westermoskee.

5 mei 2015, 16:13

Op 5 mei 1945 gaf het Duitse leger zich over, Canadese bevrijders reden enkele dagen later, op 8 mei, Amsterdam binnen. Bekijk beelden van de bevrijding van Amsterdam:

5 mei 2015, 15:45

'Misschien is dat de oerdefinitie van vrijheid [...], geen slaaf zijn', aldus Arnon Grunberg zojuist tijdens zijn Vrijheidstoast in de IJzaal van de Tolhuistuin. De toast betekent de aftrap van de Vrijheidsmaaltijden die door de hele stad heen georganiseerd worden. Aan het IJ trotseren vanavond duizend Amsterdammers de wind om samen te kunnen eten.

Arnon Grunberg tijdens de Vrijheidstoast. Beeld 4 en 5 mei Amsterdam
Beeld Priscilla Tienkamp

5 mei 2015, 15:41

De NOS heeft een compilatie gemaakt van feestvierend Nederland in 1945, op de muziek van Roel van Velzen. Bekijk de video:

5 mei 2015, 15:37

Sjifra de Vries (21) vindt het ontzettend gezellig bij festival Het Vrije Westen. 'Eindelijk schijnt het zonnetje, en er is ook lekker eten. Dat vind ik altijd belangrijk. Ik kom niet perse voor een artiest, maar meer voor de gezelligheid en natuurlijk ook om de vrijheid te vieren!'

Beeld Eva Segaar

5 mei 2015, 15:26

Bij een overvol Café 't Mandje aan de Zeedijk luistert het publiek naar Kiek Houthuijsen, die vertelt over eigenaresse Bet van Beeren en humor in het verzet. Erwin Kosten is uit Brabant naar Amsterdam gekomen om hier 5 mei te vieren. Hij liep toevallig tegen deze lezing aan en is onder de indruk van het verhaal van Houthuijsen. 'Je herkent er veel in, ook mijn ouders hebben het niet makkelijk gehad in de oorlog.'

Erwin Kosten. Beeld Priscilla Tienkamp

5 mei 2015, 15:21

Wat was er op de Nederlandse radio te horen toen ons land bevrijd werd? Beluister enkele radiobulletins uit 1945 terug bij NPO Radio 1.

5 mei 2015, 15:12

Terwijl buiten wordt gewacht op het eten, speelt een orkest op de trappen van het Eye Filmmuseum. Eigenlijk zou vandaag buiten worden gespeeld, maar de wind heeft roet in het eten gegooid.

Bekijk de korte video-impressie:

5 mei 2015, 15:05

Om 18:00 uur worden op verschillende locaties in de stad de Vrijheidsmaaltijden begonnen. Voorbereidingen worden getroffen, zoals in Noord, aan de rand van Het IJ bij het filmmuseum, waar het enorm hard waait.

Karin Peen en Alem Adea uit Noord worden weggeblazen terwijl ze hun zelf meegebrachte eten opdienen. 'Avontuurlijk', zegt Alem. Beeld Lorianne van Gelder
Beeld Lorianne van Gelder
Beeld Bien Borren

5 mei 2015, 15:00

De overdekking op festival Vrijland heeft geen stand gehouden, gelukkig is het inmiddels droog buiten.

Beeld Liza van Lonkhuyzen

5 mei 2015, 14:48

Over enkele minuten vindt het 5 voor 5 moment plaats. Alle bezoekers van Bevrijdingsfestivals door het hele land ('bijna één miljoen mensen') staan dan 5 minuten stil bij onze vrijheid.

5 mei 2015, 14:43

Bij Carré‎ wordt de generale repetitie gehouden voor het Concert op de Amstel van vanavond, dat om 21:00 uur begint.

De generale repetitie voor het Concert op de Amstel. Beeld Christjan Knijff

5 mei 2015, 14:39

Bianca van de Berg (45) en haar vrouw Annemarie van Gameren (48) uit Eindhoven kijken met een biertje in de hand naar het podium bij het Homomonument. Van de Berg vindt het erg dat de homo's gisteren tijdens de Dodenherdenking niet genoemd zijn als minderheidsgroep. 'In Bergen op Zoom waren er ook twee idioten op de fiets die tijdens de herdenking riepen dat homo's de volgende zijn. Ik ben altijd wel een beetje bang dat op dit soort evenementen een gek rondloopt.'

Rechts Bianca, links Annemarie. Beeld Renate Guitink

5 mei 2015, 14:37

Het is droog in Amsterdam, in de rest van Nederland zijn ook bijna alle regenbuien voorbij. De wind is echter nog steeds zeer heftig aanwezig.

5 mei 2015, 14:22

Bij restaurant Mossels en Gin staat vrijheid in het teken van hiphop, tijdens festival Het Vrije Westen. DJ Die Rooie draait de hiphop die vooral bij echte liefhebbers zorgt voor langzaam op- en neergaande hoofden. Van Opgezwolle tot Arrested Development: hier is vrijheid een feestje.

Beeld Maarten van Dun

5 mei 2015, 14:19

Het feestje bij het homomonument (Westerkerk) komt al een beetje op gang, hoewel er nog nauwelijks dansende mensen te bespeuren zijn. Bij de Pink Twink Army bar kun je voor 1 euro een kus krijgen.

Beeld Renate Guitink
Het feest bij het homomonument is net van start gegaan. Beeld Renate Guitink

5 mei 2015, 14:14

Op Vrijland wordt een tent afgebroken in verband met de wind, de twee grote tenten zijn veilig bevonden. Om 19:00 uur schijnt de wind te gaan liggen, aldus de organisatie van het festival.

Deze tent op Vrijland wordt afgebroken in verband met de wind. Beeld Lorianne van Gelder

5 mei 2015, 14:11

Yorick Kool (26) uit Amsterdam staat bij het hiphoppodium Mossel & Gin van Het Vrije Westen in het Westerpark: 'Gisteren zat ik in de trein tijdens de twee minuten stilte. Terwijl de machinist de trein stilzette, dacht ik aan de dappere mensen die hun leven voor onze vrijheid hebben gegeven. Het is belangrijk om daarbij stil te staan.'

Beeld Eva Segaar

5 mei 2015, 14:07

De wind gaat flink tekeer bij Vrijland op Zeeburg, maar 'binnen in de tent is het wel gezellig', aldus verslaggeefster Lorianne van Gelder. Bekijk de video:

5 mei 2015, 14:05

De sfeer zit er goed in op festival Het Vrije Westen, waar een workshop Partner Lindy Hop wordt gegeven. Twee mensen doen de dans voor op het podium, de rest doet het na. Bekijk de video:

5 mei 2015, 14:03

Amie (rechts) en Sylvia schuilen, ze zouden sieraden verkopen maar alles waait weg. 'Vrijland is nog niet zo'n succes', zeggen ze.

Beeld Lorianne van Gelder

5 mei 2015, 13:59

Er zou een markt op festival Vrijland zijn, maar het waait te hard. Spullen worden al opgeruimd, de grote witte tent is gescheurd.

Beeld Lorianne van Gelder
Beeld Lorianne van Gelder

5 mei 2015, 13:57

De antieke voertuigen die meerijden in de Bevrijdingsoptocht zijn De Dam opgereden.

5 mei 2015, 13:47

Julia (25, foto) uit Amsterdam is op weg naar Vrijland. De rij voor de ingang van het festival is lang (zie foto onder), het waait nog steeds 'superhard' op Zeeburg, aldus verslaggeefster Lorianne van Gelder.

Beeld Lorianne van Gelder
Beeld Lorianne van Gelder

5 mei 2015, 13:38

Op de Schellingwouderbrug zijn muziekliefhebbers op weg naar festival Vrijland, waar veel house en techno op het programma staat.

Beeld Lorianne van Gelder

5 mei 2015, 13:35

De sfeer zit er, ondanks de harde windstoten, goed in bij bevrijdingsfestival Het Vrije Westen. Het publiek staat te swingen bij Liquid Sun Orchestra (onderste foto).

Beeld Eva Segaar
Beeld Eva Segaar

5 mei 2015, 13:23

Enkele van de antieke voertuigen die meerijden in de Bevrijdingsoptocht:

Beeld Renate Guitink

5 mei 2015, 13:17

De Bevrijdingsoptocht is zojuist voorbij de Berlagebrug getrokken. Petra Strijker (57, zie foto hieronder) had het groter verwacht, met meer oude mensen. 'Echt de mensen die ons bevrijd hebben.' Boudewijn Moolenaar (36) vult aan: 'Die zijn misschien te oud. Je krijgt wel het gevoel hoe het was. Leuk dat kinderen er zo ook een beeld bij krijgen.' Strijker: 'Je beseft nu echt dat je in vrijheid leeft.'

Beeld Renate Guitink

5 mei 2015, 13:12

Het Rijksmuseum kiest een toepasselijk object van de dag: Bevrijdingsfeest op de Dam op 9 mei 1945, door Jan Gregoire.

5 mei 2015, 13:10

Niels Caris heeft een mooie timelapse gemaakt van de regenbuien die vanochtend over Het IJ trokken. Bekijk de video bij AT5.

5 mei 2015, 13:07

Op de Berlagebrug wacht iedereen gespannen op de oude legervoertuigen die meerijden in de Bevrijdingsoptocht. De voertuigen trekken vanaf 15.00 uur over de Berlagebrug, via de Vrijheidslaan, Churchilllaan, Muzenplein, Hobbemakade, Stadhouderskade, Nassaukade en Rozengracht naar de Dam.

Beeld Renate Guitink

5 mei 2015, 13:03

Babette (links), Hans (midden) en Carolien Avenarius zitten bij het kinderbevrijdingsfestival in het Vondelpark. Babette heeft het erg naar haar zin. 'Ik ben goed aan het opletten, ik vind het heel erg wat er allemaal gebeurd is. In het optreden wordt het goed verteld.'

Beeld Eva Segaar

5 mei 2015, 12:53

Op de Nieuwmarkt zou al een bioscoop en dagprogramma zijn, maar het weer heeft de boel wat vertraagd.

Organisator Lucas Nelissen heeft net twee uur geschuild. Ze gaan zo het luchtkussen opbouwen en de barbecue gaat aan. Vanaf 16:00 uur moet het echt van start gaan.

Beeld Lorianne van Gelder

5 mei 2015, 12:49

Maaike Bloem op het Lieverdje: 'Vrijheid is krenten uitdelen.'

Beeld Lorianne van Gelder

5 mei 2015, 12:47

Jayden (2) maakt voor het eerst Bevrijdingsdag buiten mee.

Beeld Lorianne van Gelder

5 mei 2015, 12:44

De zon schijnt weer af en toe en het wordt steeds drukker bij het Kinderbevrijdingsfestival in het Vondelpark. De sfeer is goed: veel ouders zijn aan het dansen en de kinderen vermaken zich uitstekend.

Beeld Eva Segaar

5 mei 2015, 12:41

Happening op het Spui van het Amsterdam Museum: 'Provo(ceren) voor vrijheid!' Het gaat over Koosje Koster die krenten uitdeelde in 1966 en werd gearresteerd. Krenten verwezen naar de Bijbel.

Annemarie de Wildt van het Amsterdam Museum: 'Het is een verwijzing naar Provo, waarover we in het museum vanaf half mei een straattentoonstelling maken.'

Beeld Lorianne van Gelder

5 mei 2015, 12:33

Christina Bennenk (78) gaat drie keer per week naar Artis en was ook bij de rondleiding aanwezig.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was ze met haar moeder naar Artis. Toen ze de dierentuin verlieten, zagen ze hoe joden werden afgevoerd naar de Hollandsche Schouwburg. Ze was toen vijf jaar oud. 'Ik word nog naar als ik eraan denk.'

'Ik had nooit honger in de oorlog. Ik had bolle wangen. Mijn moeder zat in het verzet en bracht in het geheim kranten rond in een kinderwagen. Ze zat in de vriendenkring van verzetsstrijder Hannie Schaft, het meisje met de rode haren.'

Beeld Renate Guitink

5 mei 2015, 12:21

Volgens een bewaker bij de pont in Noord zijn er weinig mensen met vragen over de pontenbrug. En als ze er al zijn, zijn ze niet echt teleurgesteld dat het evenement niet doorgaat.

GVB-directeur Alexandra van Huffelen laat aan AT5 weten dat de pontenbrug volgend jaar in de herkansing gaat.

Beeld Bien Borren

5 mei 2015, 12:12

Ook al gaat de pontenbrug niet door dit jaar, toch was burgemeester Eberhard van der Laan aanwezig om een toespraak te houden. Hij vertelde dat hij werk wil gaan maken van een vaste brug tussen Noord en het gebied rond Centraal Station.

Van der Laan deed zijn uitspraak op aandringen van voormalig burgemeester Job Cohen, die ook bij de 'opening' aanwezig was.

Of de brug er gaat komen valt natuurlijk nog maar te bezien. Uiteindelijk is het de gemeenteraad die tot een dergelijk besluit kan komen.

5 mei 2015, 12:05

Gelukkig wordt het drukker bij het Openluchttheater. De Konrad Kosseleck Band speelt, Vincent Bijlo en Ellen ten Damme spreken en zingen.

Beeld Lorianne van Gelder

5 mei 2015, 11:57

Op het Kinderbevrijdingsfestival in het Vondelpark zijn ongeveer veertig man: ouders met kinderen. De meesten zijn aan het schuilen, want het regent aardig hard.

Beeld Eva Segaar

5 mei 2015, 11:48

Waarom is niet iedereen vrij op 5 mei? Aan het aantal vrije dagen per jaar kan het niet liggen, vindt het Comité 4 en 5 mei.

Beeld Het Parool

5 mei 2015, 11:44

Het Vrije Westen in het Westerpark voor de stortbui. Sommige bezoekers zijn de Gashouder ingevlucht.

Beeld Eva Segaar

5 mei 2015, 11:32

Gids Bob Kelder (74) vervolgt stoïcijns zijn verhaal in Artis:

'Het enige dier dat in Artis is omgekomen is een konijn. Hij moest even worden overgeplaatst en werd bij het verblijf van de roofdieren gezet. Daar raakte hij in paniek en bleef met zijn pootje vastzitten in het hek. Toen moest hij worden ingeslapen.'

Beeld Renate Guitink

5 mei 2015, 11:23

Bij de rondleiding in Artis trekken bezoekers zo snel mogelijk hun poncho of regenpak aan. De gids is nauwelijks meer te verstaan en de wolven huilen.

Beeld Renate Guitink

5 mei 2015, 11:19

Een wolkbreuk in Amsterdam. Vanuit het kantoor van Het Parool is bijna niets meer te zien.

Beeld Christjan Knijff

5 mei 2015, 10:50

Bij de Spraakwaterbar, een initiatief van Waternet, in het Westerpark kun je gratis water halen én karaoken.

Beeld Eva Segaar

5 mei 2015, 10:41

Het tafelkleed bij de Vrijheidslunch in het Vondelpark heeft een bijzondere print: de voorpagina van Het Parool van 6 mei 1945.

Beeld Lorianne van Gelder

5 mei 2015, 10:37

Gids Bob Kelder van Artis leidt een groep van zo'n veertig bezoekers rond.

Kelder: 'In de buurt van Artis woonden veel joden. Als er razzia's werden gehouden, vluchtten sommigen naar Artis. Niet door de hoofdingang, maar via het Vogelhuis. Bij de Apenrots werd een plank gelegd. De onderduikers gingen het apenverblijf in en verbleven daar een tijdje.'

Artis heeft zo tussen de 150 en 300 onderduikers gehad.

Beeld Renate Guitink

5 mei 2015, 10:34

Ronald Ockhuysen, hoofdredacteur van Het Parool, opent de Vrijheidslunch in het Vondelpark. 'De aandacht voor 4 en 5 mei is de afgelopen jaren groeiende. Gelukkig.'

Beeld Lorianne van Gelder

5 mei 2015, 10:08

Vandaag zouden er bij het Anne Frank Huis aardbeien worden uitgedeeld ter herinnering van de aardbeienmiddag van Anne Frank in 1944. Verslaggever Lorianne van Gelder heeft er nog geen één gezien...

Beeld Lorianne van Gelder

5 mei 2015, 9:58

Adrianne Alpert-Shapiro en Alan Shapiro, wiens opa in het kamp in Dachau zat, uit New York wachten in de rij voor het Anne Frank Huis.

Adrianne: 'Ik heb mezelf altijd met Anne Frank geïdentificeerd. Het breekt mijn hart dat ze ondergedoken was en toen toch naar het kamp moest.'

Beeld Lorianne van Gelder

5 mei 2015, 9:53

Wegens de drukte is er een tweede ronde toegevoegd aan de lezing van Hanneloes Pen (tweede van links) over Marion Swaab (eerst van links) aan de Oudezijds Achterburgwal.

Pen: 'Zij kan hier zitten dankzij haar redder.'
Swaab: 'Dat we hier nu in de oude stoffenwinkel van mijn vader zitten, zorgt voor een extra dimensie.'

Beeld Bien Borren

5 mei 2015, 9:49

Ferhad Baysal (23), Sleng Lim (23) en Drago Tatic (24) uit Zwitserland zijn aan het 'chillen' in Amsterdam.

Drago: 'We wisten niks van Bevrijdingsdag. In Zwitserland doen we niks aan de Tweede Wereldoorlog. Zwitserland is een vreedzaam land, haha.'

Beeld Lorianne van Gelder

5 mei 2015, 9:27

Video: Festivalsymfonie-orkest de KlankKast opent het bevrijdingsfestival Het Nieuwe Westen in het Westerpark.

5 mei 2015, 9:16

In het Westerpark is vandaag vanaf 11:00 uur het bevrijdingsfestival Het Nieuwe Westen. De foto van verslaggever Eva Segaar laat zien dat het er nu nog, ehhh, best rustig is.

Ook in andere delen van de stad heerst nog 'een soort zondagochtendrust', meldt verslaggever Lorianne van Gelder.

Beeld Eva Segaar

5 mei 2015, 9:13

Het is proppen bij de lezing van Parooljournalist Hanneloes Pen (aan tafel, links) aan de Oudezijds Achterburgwal.

Beeld Bien Borren

5 mei 2015, 9:08

De Vrijheidsbrunch in het Verzetsmuseum, met straks een optreden van Lucky Fonz, staat in het teken van de persvrijheid. Het heet een 'gecensureerde brunch'.

Meredith van de Museumn8 zegt: 'Het is geen gezellig onderwerp, maar er worden nog altijd journalisten opgepakt en gecensureerd.'

Beeld Lorianne van Gelder

5 mei 2015, 8:57

In tegenstelling tot de kunstwerken wordt het Vrijheidsdiner bij de IJpromenade wel opgebouwd. Vanaf 17:00 uur is er plaats voor duizend Amsterdammers. Daarmee is het vandaag de grootste vrijheidsmaaltijd van de stad.

Vorig jaar zag het er zo uit:

Beeld Lorianne van Gelder
Beeld Jurgen Koopmanschap

5 mei 2015, 8:54

Nancy Loor heeft bij het Vrijheidsontbijt in Bos en Lommer genoten van de olijven, kaas en het bladerdeeg broodje gevuld met kaas en spinazie.

Zelf heeft ze een cateringbedrijf waar ze zometeen gezond eten met kinderen gaat koken. 'Ik heb een druk programma vandaag. Straks om twee uur sta ik met kinderen te koken bij de Lucas community. Aansluitend begint dan het vrijheidsdiner, ook verzorgd door Meram.'

Beeld Eva Segaar

5 mei 2015, 8:51

Door de stad verspreid openen huizen hun deuren voor kleine bijeenkomsten om te herinneren en te herdenken. Op de Oudezijds Achterburgwal vertelt Parooljournalist Hanneloes Pen (l) het verhaal van joodse baby Marion Swaab.

Beeld Bien Borren

5 mei 2015, 8:36

Ook teleurstelling op de IJpromenade. De kunstenaars zouden hun kunstwerken al om 9:00 uur opbouwen, maar dat wordt vanwege de weersvoorspelling nu pas om 16:00 uur.

Beeld Lorianne van Gelder

5 mei 2015, 8:32

Presentatoren Sanae Orchi (RTV Noord-Holland) en Maurice Lede (Klokhuis) hebben er zin in vandaag.

5 mei 2015, 8:27

Ramfis Martir en Aschel Defreitas gaan vandaag een silhouetkunstwerk bouwen voor Bevrijdingsdag. Martir: 'Vrijheid nemen we vanzelfsprekend terwijl je er elke dag voor zou moeten blijven strijden.'

Beeld Lorianne van Gelder

5 mei 2015, 8:24

Anass (jongen) en Rihab (meisje) zijn van hun Vrijheidsontbijt bij het Bos en Lommerplein aan het smikkelen. Anass vindt zijn broodje kaas het lekkerst, en Rihab smult van haar olijven. 'Normaal eet ik die niet als ontbijt, maar nu mag het een keertje, ik ben dol op olijven!'

Beeld Eva Segaar

5 mei 2015, 8:16

Teleurgestelde gezichten bij de aanlegplaats van de pont in Noord dat de pontenbrug niet doorgaat.

Beeld Lorianne van Gelder

5 mei 2015, 8:08

Iedereen bij het Vrijheidsontbijt kreeg bij binnenkomst een lucifersdoosje met een rode, witte of blauwe achterkant. Mensen vormen groepjes van drie met de lucifersdoosjes die samen de Nederlandse vlag vormen.

Om de beurt steekt iemand van het groepje van drie zijn lucifer aan, en vertelt wat volgens hem of haar vrijheid is. 'Vrijheid is voor mij dat je kunt zeggen wat je denkt.'

Beeld Eva Segaar

5 mei 2015, 7:58

Ahmed Larouz is directeur van Connect. 'Het Vrijheidsontbijt is volledig gesponsord door Meram. Dit is de aftrap, straks gaan we door met de Karavaan om te eindigen bij de Sloterplas. Als het weer tegen zit, verplaatsen we het deel wat buiten was georganiseerd naar binnen.'

Beeld Eva Segaar

5 mei 2015, 7:32

De pontenburg over het IJ gaat niet door. Het zal vanmiddag vanwege de harde windstoten en hevige regen te gevaarlijk zijn voor de bijna 7.000 wandelaars om over de brug te lopen.

Het 4 en 5 mei Comité heeft het besluit genomen op basis van informatie van meteorologen van het KNMI, Schiphol en Weerstation IJmuiden.

Het evenement kan niet later op de dag plaatsvinden, omdat het IJ na 16:00 uur moet worden vrijgegeven voor de scheepvaart.

Alle overige activiteiten, zoals de festivals en Vrijheidsmaaltijden in de stad gaan wel door.

5 mei 2015, 7:25

Nog geen concrete plannen voor vandaag? Stadsherstel tipt de wandeling door Joods Amsterdam.

5 mei 2015, 7:20

Lees de populaire column van Theodor Holman terug die gisteren in Het Parool gepubliceerd werd:

'De grootste vrijheid doet soms pijn'.

Beeld Jean-Pierre Jans

5 mei 2015, 7:10

Michiel Geuzinge (rechts) heeft geholpen met het opzetten van de Vrijheidskaravaan, het initiatief dat gedurende de dag vier maaltijden aanbiedt in (Nieuw-)West. 'Het weer is nu nog goed. We eindigen straks bij de Sloterplas, hopelijk blijft het dit weer.'

Zijn vrouw Esther van Zutphen is er maar even bij. Ze moet straks weer werken.

Beeld Eva Segaar

5 mei 2015, 7:07

De weersvoorspelling voor vandaag lijkt nog mee te vallen in vergelijking met de berichten eerder deze week. Het gaat een half tot anderhalf uur flink regenen en waaien, daarna blijft het in elk geval zo goed als droog.

5 mei 2015, 7:00

De sfeer zit er goed in bij het Vrijheidsontbijt in restaurant Meram op het Bos en Lommerplein. Het is erg druk en er liggen allerlei heerlijke hapjes op tafel. Nog even wachten tot er aangevallen kan worden richting het buffet.

Het Vrijheidsontbijt bij het Bos en Lommerplein. Beeld Eva Segaar

5 mei 2015, 6:51

Alles is in gereedheid gebracht voor het Concert op de Amstel van vanavond. Het podium en de tribune staan klaar.

Beeld Christjan Knijff

5 mei 2015, 6:44

Welkom bij het liveblog van Het Parool over Bevrijdingsdag in Amsterdam.

Bevrijdingsdag wordt warm, maar er dreigt ook gevaarlijk weer met overtrekkende onweersbuien, waarbij ook hagel kan vallen en (lokaal zware) windstoten voorkomen. KNMI heeft hiervoor code geel afgegeven.

Gelukkig biedt het programma van 5 mei veel verschillende activiteiten, waarvan ook een aantal evementen binnen worden gehouden. Een selectie daarvan hebben we alvast voor je op een rij gezet. Ook blikten we met vier artiesten die op een van de bevrijdingsfestivals staan vooruit op hun dag. Bovendien vroegen we hen om hun ultiem vrijheidsgevoel en beste bevrijdingsfestivalherinnering.

Eén van de mooiste activiteiten op deze Bevrijdingsdag is misschien wel de tocht die bijna zevenduizend mensen zullen maken over een pontonbrug over het IJ. 70 jaar geleden werd in de Tweede Wereldoorlog eveneens een brug van ponten over het water gemaakt. Door de slechte weersverwachting is het wel nog onzeker of dit evenement doorgaat. Om 10.00 uur 's ochtends wordt hier via sociale media uitsluitel over gegeven door de organisatie.

's Avonds vindt ter afsluiting het traditionele concert op de Amstel plaats, waarbij de koning, koningin en prinses Beatrix aanwezig zullen zijn. Onder anderen Herman van Veen, Claudia de Breij en Giovanca zullen optreden.

Onze verslaggevers zijn ook de hele dag in de stad aanwezig bij verschillende activiteiten, waar zij over zullen berichten in dit liveblog.

Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden