PlusStraatbeeld

Terug van weggeweest: twee schoongewassen, statige leeuwen

In de roerige tijden van tegenwoordig lijkt het soms alsof niemand het ooit nog met elkaar eens is, maar er zijn van die ­zaken waarbij de neuzen eigenlijk niet anders kúnnen dan dezelfde kant uitstaan.

De gerestaureerde leeuwen bij de ingang van het BeatrixparkBeeld Jesper Boot

Zo zal ­iedereen het erover eens zijn dat het haar van Donald Trump er niet uitziet, dat er weinig schattigers bestaat dan de aanblik van een ­baby-otter, en dat een beetje stadspark niet minder verdient dan een statige entree.

Vergelijkt u bijvoorbeeld de entrees van het Vondelpark en het Amstelpark maar eens. Het Vondelpark biedt, zoals wij allen weten, een statig, gedetailleerd hek met sierlijke gouden letters, en het gevoel dat je echt ergens binnenkomt.

Het Amstelpark, hoe prettig dat park ook is, moet het doen met enerzijds een knalrode loopbrug en anderzijds een slordig ogend, geel-blauw geschilderd draaihek waarin je altijd hulpeloos met je fiets in vast komt te zitten. Die ­entrees mogen dan geinig ogen, maar státig zijn ze geenszins.

Gelukkig kunt u voor statigheid weer in het Beatrixpark terecht. Daar staan sinds kort weer de twee leeuwen die er vroeger ook al stonden. Ze waren een tijdje weg om schoongemaakt en gerestaureerd te worden.

Mysterie
Zodoende staan er in het Beatrixpark weer vier leeuwen, zoals het ooit bedoeld: twee bij de ingang van het Artsenijhof, en twee bij de ingang van het park vanaf de RAI.

Die zandstenen, prachtig gedetailleerde leeuwen kennen een interessante geschiedenis. Er zijn er 22 van, die ooit allemaal op de eerste spoorviaducten bij het Centraal Station stonden.

Maar in de loop van de jaren verdwenen ze als gevolg van spoorverbredingen, om later terug gevonden te worden op plekken door heel Nederland en in de achtertuin van een aantal Amsterdamse particulieren.

Leeuwen

Waar Beatrixpark

Een intrigerend mysterie, waar u zelf op een regenachtige zondagmiddag als een detective met hoed op en een vergrootglas in de hand ­onderzoek naar mag doen.

Doorgang
Een paar leeuwen is nog altijd spoorloos, ­alsof ze destijds pootjes gekregen hebben. Maar in Amsterdam hebben de dieren gewoon weer een sokkel.

De beelden die sinds kort weer bij de RAI-­ingang staan zijn vaardig gerestaureerd: het zandsteen oogt fris en nieuw en al het stadsvuil is van de indrukwekkende details afgespoten.

Het blijft alleen een beetje een gekke plek om die beelden neer te zetten: ze staan, in tegenstelling tot bij de ingang bij het Artsenijhof, niet bij een daadwerkelijke ingang, maar zijn eigenlijk meer naast het fietspad neergezet.

Zodoende fungeren ze meer als doorgang dan als ­ingang, maar het is een kniesoor die daarop let. De zandstenen leeuwen staan er weer in al hun glorie, en daar gaat het om.

Tips of opmerkingen? straatbeeld@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden