Terug in Parijs en Sarkozy 'verveelt zich'

Voormalig president van Frankrijk, Nicolas Sarkozy, keerde afgelopen weekend terug van een drie weken durende vakantie in Marokko met vrouw Carla Bruni en hun pasgeboren dochter Giulia. Volgens vrienden houdt de politicus zich bewust in de luwte en probeert hij zo min mogelijk in de openbaarheid te komen. Een bron uit de directe omgeving zegt echter dat Sarkozy zich 'ronduit verveelt'.

Elise Kuit
Sarkozy tijdens zijn vertrek als president uit het Elysée. Beeld afp
Sarkozy tijdens zijn vertrek als president uit het Elysée.Beeld afp

Dat meldt de Franstalige website van de Huffington Post vandaag. Le Huffington baseert zich op de krant Journal du Dimanche waarin een bron 'uit de entourage van de oud-president' meldt dat hij tijdens een bezoek aan Sarko geen tekenen van depressie kon bemerken. 'Enkel van verveling'.

De liberale Sarkozy moest het op 6 mei afleggen in de presidentsverkiezingen tegen zijn socialistische opponent François Hollande. Na zijn nederlaag beloofde hij een 'Fransman onder de Fransen' te worden. Het lijkt er echter meer op dat Sarkozy de politiek allesbehalve vaarwel heeft gezegd. Een goede vriend en oud-minister onder Sarkozy, Brice Hortefeux, meldde eerder dat 'Sarkozy zich voorlopig aan het beraden is op zijn toekomst'. Hortefeux ontkende desgevraagd niet dat de oud-president aast op een Europese post. 'Het kan zijn geheime droom zijn', aldus de ex-minister in Le Monde.

Chaos
Volgens televisiezender France 3, die oud-premier François Fillon vorige week interviewde, belde Sarkozy hem tijdens zijn laatste vakantieweek twee keer op voor een lang gesprek. Ook andere voormalig ministers uit het kabinet van Sarkozy kregen hun oude baas de afgelopen weken aan de lijn. Volgens Hortefeux maakt Sarkozy zich zorgen om de crisis waarin Frankrijk verkeert, overigens zonder daarbij direct de aanval op zijn rivaal Hollande te openen. Wel kon er af en toe een villein grapje af. Tegen Fillon zou Sarkoy gezegd hebben dat het Elysée sinds zijn vertrek 'vervallen is in chaos', meldt Journal du Dimanche.

Claude Guéant, oud-minister van Zaken, zegt dat Sarkozy 'uiteraard de actualiteiten volgt' maar daarbij geen politieke uitlatingen in het openbaar zal doen. 'Hij is louter moreel betrokken en maakt zich vanzelfsprekend zorgen over zijn land', aldus Guéant gisteren op tv-zender Europe 1.

Geld
Bij het nadenken over zijn toekomst hoeft Sarkozy zich geen zorgen te maken om geld. Als voormalig president en staatsman heeft hij volgens de Franse wet recht op 20.000 euro per maand. Ook zijn royale appartement in Parijs wordt betaald door de staat. Naar verwachting zal Sarkozy rond september zijn verdere plannen bekend maken. Binnenkort vertrekt hij opnieuw op vakantie met zijn gezin naar het vakantiedomein van zijn vrouw Bruni, Cap Nègre.

Waar Sarkozy wel wakker van kan liggen, is het opheffen van zijn presidentiële immuniteit. Zonder die speciale status kan de oud-president vervolgd worden in verschillende fraudezaken waarbij hij nauw betrokken zou zijn. Zo wordt Sarkozy onder meer beschuldigd van het aannemen van smeergeld van de verdreven Libische dictator Muammar Kaddafi.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden