Terug in de geschiedenis in joodse huizen

Ruim 160 plekken in het land waar een deel van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog zich afspeelde, zijn de komende week te bezoeken.

ANP/ Het Parool
Raamposters op een woonhuis aan de Keizersgracht refereren aan de voormalige Joodse bewoners. Beeld anp
Raamposters op een woonhuis aan de Keizersgracht refereren aan de voormalige Joodse bewoners.Beeld anp

Ze maken deel uit van het herdenkingsprogramma Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet. In Amsterdam zijn 36 locaties te bezoeken.

In woonkamers, klaslokalen, cafés en op zolders worden verhalen verteld over het verzet en het joodse leven tijdens de oorlog. De huidige bewoners stellen getuigen of nazaten zo in de gelegenheid terug te blikken op het toenmalige leven. Bijzondere aandacht is dit jaar voor sport tijdens de oorlog en het verzet.

Van Speijkstraat
Zo vertelt in Amsterdam Leo Ullman over de tijd dat hij als kleuter 796 dagen zat ondergedoken in de Van Speijkstraat. Hij komt hiervoor speciaal over uit de Verenigde Staten.

In de Weverstraat in Krommenie komt documentairemaker Marcel Prins aan het woord over zijn grootvader die na een klein vergrijp besloot zich te melden bij de politie, omdat hij 'slechts' gemengd was gehuwd. Hij kwam via Westerbork in Auschwitz terecht waar hij werd vergast.

Open Joodse Huizen begon zeven jaar geleden in Amsterdam. Inmiddels hebben veel andere plaatsen zich bij het initiatief aangesloten, zoals Appingedam, Deventer, Groningen, Leiden, Maastricht, Sneek, Steenwijk, Wageningen, Winschoten en Zaanstad.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden