'Terrorist Samir A. bereidde aanslag met medegevangene voor'

De Nationale Recherche heeft de veroordeelde terrorist SamirA. aangehouden in zijn cel. Hij wordt ervan verdacht dat hij voorbereidingen heeft getroffen voor een terroristische aanslag in Nederland. Hij zou daarbij medewerking hebben gezocht van andere gevangenen, meldt het Openbaar Ministerie.

Redactie
Samir A. zit momenteel vast in de Rotterdamse gevangenis De Schie. Beeld anp
Samir A. zit momenteel vast in de Rotterdamse gevangenis De Schie.Beeld anp

In deze zaak is nog een andere verdachte, zegt een woordvoerder van het OM. Het gaat om een medegevangene. Die is overigens niet aangehouden.

'Met de arrestatie heeft de politie de voorbereidingen in een vroeg stadium verstoord', laat het landelijk parket van het OM weten.

Samir A. zit momenteel vast in de Rotterdamse gevangenis De Schie. 'Hij wist daar heimelijk communicatie met een medegevangene op gang te brengen. Die communicatie is onderschept. Het gaat onder andere om een briefwisseling', legt het OM uit. 'Op basis daarvan is de verdenking ontstaan dat Samir A. plannen maakte voor een aanslag in Nederland, die hij na het uitzitten van zijn gevangenisstraf wilde plegen. Hij zou daartoe binnen de gevangenis bij medegedetineerden hebben geïnformeerd of iemand explosieven kon regelen.'

Samir A. werd in 2008 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar. Hij kreeg die straf voor het voorbereiden van een terroristische aanslag.

De advocaat van A., Victor Koppe, vindt de actie van politie en justitie 'onzinnig'. 'Deze verdenking komt voort uit een verklaring van één gedetineerde, die daar in de gevangenis door niemand serieus wordt genomen. De andere gevangenen bestempelen hem als volkomen onbetrouwbaar. Normaal zou zo'n verklaring niet serieus worden genomen, maar nu wel omdat het om Samir A. gaat.'

De raadsman is ervan overtuigd dat de actie van de Nationale Recherche en het Openbaar Ministerie maar één doel heeft. 'Volgend jaar heeft mijn cliënt zijn straf uitgezeten. Ze willen voorkomen dat hij dan vrijkomt', benadrukt Koppe.

De volgens de advocaat valse belastende verklaring is afgelegd door een medegedetineerde die tot 12 jaar is veroordeeld. Koppe vermoedt dat justitie deze man iets heeft geboden in ruil voor zijn beschuldiging. 'De verklaring is onzinnig. Er is geen sprake van dat Samir A. in de gevangenis een aanslag aan het beramen is.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden