Update

Terreurverdachte Toulouse 'in hoofd geschoten'

Mohammed Merah, de gedode terreurverdachte die vanmiddag in Toulouse om het leven kwam, werd in zijn hoofd geschoten terwijl hij probeerde om door het raam te ontsnappen uit de woning waar hij verbleef. Dat zei de Franse openbaar aanklager vandaag.

Redactie
Screenshot uit een video van terreurverdachte Mohamed Merah. Beeld ANP
Screenshot uit een video van terreurverdachte Mohamed Merah.Beeld ANP

De Franse politie ging vanmorgen het appartement binnen waar de 23-jarige terreurverdachte zich had verschanst. Merah wordt verdacht van een reeks moorden op militairen, joodse kinderen en een rabbijn. Volgens Francois Molins, die het onderzoek leidt, filmde Merah elke aanval van begin tot eind. Getuigen hadden na de aanval van maandag op een joodse school in Toulouse al gezien dat de schutter een zogeheten sportcamera op zijn borst had. Volgens Molins heeft Merah tegen de politie gezegd dat hij de beelden op internet heeft geplaatst. 'Maar we weten niet waar, hoe of wanneer', aldus Molins.

Merah opende woensdag het vuur op agenten die hem wilden aanhouden en verschanste zich in de woning in een zuidoostelijke wijk van Toulouse. Een speciale interventie-eenheid van de politie (RAID) viel na meer dan 31 uur belegering de woning vandaag binnen. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant sprong Merah door het raam van zijn appartement terwijl hij op de politie schoot. Tijdens de inval raakte een agent 'redelijk ernstig' gewond. Twee anderen zijn in shock, aldus een woordvoerder. Eerder was gemeld dat drie agenten gewond waren geraakt.

Leden van een speciale politie-eenheid bij het appartement in Toulouse waar Merah zich schuilhoudt. Beeld AFP
Leden van een speciale politie-eenheid bij het appartement in Toulouse waar Merah zich schuilhoudt.Beeld AFP

'Op het moment dat een camerasonde de badkamer in werd gestuurd, kwam de moordenaar uit de badkamer, waarbij hij zijn wapens extreem agressief afvuurde', aldus Guéant. Volgens de minister schoot Merah met verschillende vuurwapens tegelijk.

'Uiteindelijk sprong Mohamed Merah uit het raam met zijn wapen in zijn hand, terwijl hij doorging met schieten. Hij werd dood aangetroffen op de grond', aldus de minister.

Het was de bedoeling hem levend in handen te krijgen. De politie had echter sinds woensdagavond geen contact meer met hem en nadat er twee schoten waren gehoord, was het onduidelijk of hij nog leefde.

Explosies
Bij het appartement in Toulouse waar Merah zich verschanste werden eerder drie luide explosies gehoord. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een getuige.

De explosies waren veel luider dan de regelmatige kleine ontploffingen die de politie liet gebeuren in de buurt van het vijf verdiepingen tellende flatgebouw waar Merah zich bevindt. Die explosies waren bedoeld om de 23-jarige man naar buiten te krijgen. Meer dan 300 agenten omringden het appartement.

Merah heeft bekend dat hij drie soldaten en drie joodse schoolkinderen en een rabbijn heeft vermoord, uit wraak op de dood van Palestijnse kinderen en vanwege de Franse aanwezigheid in Afghanistan.

Merah is naar eigen zeggen lid van al-Qaeda. De Fransman van Algerijnse afkomst heeft verteld dat hij in het grensgebied van Afghanistan en Pakistan training heeft gehad van al-Qaeda. De Franse veiligheidsdiensten hebben in media kritiek gekregen dat ze Merah niet beter in de gaten hebben gehouden. Hij was wel bekend bij de binnenlandse veiligheidsdienst.

Minister Guéant verdedigde de diensten. Volgens hem hebben radicale moslims in de regio Toulouse er nooit aanleiding toe gegeven een aanslag te vrezen. Volgens Guéant is het 'extreem moeilijk' om een 'geïsoleerd individu' tegen te houden.

Bronnen zeiden vandaag tegen The Wall Street Journal dat Merah op een Amerikaanse lijst staat van terreurverdachten die niet naar de VS mogen vliegen. Hij was aan de lijst toegevoegd omdat hij in 2010 was opgepakt in Afghanistan. Hij werd toen teruggestuurd naar Frankrijk. Kennelijk kon hij vorig jaar kort teruggegaan naar de regio.

undefined

Politieagenten en reddingswerkers bij het appartement waar Merah zich verschanste. Beeld AFP
Politieagenten en reddingswerkers bij het appartement waar Merah zich verschanste.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden