Update

Terreurverdachte onderging controle

SCHIPHOL - De 23-jarige Nigeriaanse terreurverdachte Farouk Abdulmutallab heeft op Schiphol tijdens zijn overstap naar zijn vlucht naar Detroit een veiligheidscontrole ondergaan. Die werd volgens de voorschriften uitgevoerd, meldde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) zaterdag na een eerste onderzoek.

Toch is de man er waarschijnlijk in geslaagd met explosief materiaal door de veiligheidscontrole op Schiphol te komen. ''Bij de securitycheck zijn geen onregelmatigheden geconstateerd'', laat de NCTb weten. ''Ondanks een volgens de voorschriften uitgevoerde controle valt niet uit te sluiten dat potentieel gevaarlijke voorwerpen aan boord worden gebracht, zeker voorwerpen die met de huidige beveiligingstechnologie zoals metaaldetectiepoorten, moeilijk zijn op te sporen.''

Uit het eerste onderzoek blijkt verder dat voordat de vlucht naar de VS vertrok door luchtvaartmaatschappij Northwest Airlines volgens de standaardprocedure de passagierslijst met persoonsgegevens, inclusief die van de verdachte, zijn doorgegeven aan de Amerikaanse autoriteiten. De Amerikanen hebben vervolgens groen licht gegeven voor de komst van de mensen die op de passagierslijst stonden vermeld.

De aangehouden Nigeriaan die het vliegtuig vlak voor de landing in Detroit probeerde op te blazen, beschikte volgens de NCTb daarnaast over een geldig Amerikaans visum. Het is dus waarschijnlijk dat Abdulmutallab in de Verenigde Staten niet geregistreerd stond of in beeld was als een potentiële terrorist.

Naar aanleiding van het incident aan boord van de vlucht van Northwest Airlines hebben de Amerikaanse autoriteiten luchtvaartmaatschappijen verzocht om wereldwijd extra maatregelen voor vluchten naar de Verenigde Staten te treffen. Die zijn vanaf nu over in de wereld en voor onbepaalde tijd van toepassing op alle vluchten naar de VS. (ANP)

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Erik Akerboom (R). ANP Beeld
Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Erik Akerboom (R). ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden