Terreurverdachte Mohamed B. onmiddellijk vrij

Terreurverdachte Mohamed B. (27) komt per direct op vrije voeten. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam besloten, zegt zijn advocaat André Seebregts tegen het ANP. Eerder deze week eiste het Openbaar Ministerie nog vier jaar cel tegen de Marokkaan. Hij is volgens de aanklager bezig geweest met het voorbereiden van een aanslag in Nederland op politiemensen en militairen.

Rechtbanktekening van Mohamed B. tijdens een pro-formazitting in de rechtbank van Rotterdam. Beeld anp
Rechtbanktekening van Mohamed B. tijdens een pro-formazitting in de rechtbank van Rotterdam.Beeld anp

B., die in Amsterdam woonde, heeft bijna een jaar in voorarrest gezeten. Vorig jaar oktober werd hij gearresteerd na een tip van de AIVD. Tijdens zijn zaak staat de vraag centraal of hij een terrorist is, zoals het OM beweert, of een fantast die zich om stoer te doen niet alleen valselijk uitgaf als jihadist maar ook als miljonair en grote drugsdealer.

B. had een schriftje met onder meer een eed van trouw aan de leider van Islamitische Staat en een handleiding voor een bom. Ook deed hij zich tijdens Facebook-chats voor als iemand die naar Syrië wilde en vroeg hij om filmpjes waarin werd getoond hoe hij een bom kon maken. B. heeft zich naar eigen zeggen hiermee vooral schuldig gemaakt aan stoerdoenerij, onder meer om indruk te maken op vrouwen.

'Stoerdoenerij'
De uitspraak van de rechtbank is over ruim anderhalve week. 'Het is nog niet zeker, maar het betekent waarschijnlijk dat hij wordt vrijgesproken', reageert Seebregts. 'Het is steeds duidelijker geworden dat we niet met een terrorist, maar met een fantast van doen hebben.'

'Hij heeft 11 maanden op de terroristenafdeling gezeten voor stoerdoenerij op social media. Dat zegt iets over de tijd waarin we leven', vindt de advocaat. 'Deze zaak toont weer eens aan dat het OM niet aarzelt om in terrorismezaken heel vroeg in te grijpen. Ook als er weinig bewijs is. En ook wanneer er steeds meer aanwijzingen zijn dat justitie het niet bij het juiste eind heeft. Dit alles om maar geen enkel risico te lopen. Daar hangt wel een prijskaartje aan. Mohamed heeft langdurig onder zeer zware omstandigheden op de terroristenafdeling vastgezeten.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden