Terreurverdachte El Bakraoui reisde door Nederland

De terreurverdachte Ibrahim El Bakraoui die vanuit Turkije naar Nederland is overgebracht, was in Nederland bij de autoriteiten niet bekend als jihadstrijder. Hij stond niet geregistreerd in de relevante opsporingssystemen. Hij heeft in Nederland ook niet vastgezeten.

Khalid El Bakraoui (links) is samen met zijn broer Ibrahim (rechts) een van de drie hoofdverdachten van de aanslagen Beeld anp
Khalid El Bakraoui (links) is samen met zijn broer Ibrahim (rechts) een van de drie hoofdverdachten van de aanslagenBeeld anp

Dat staat in een brief die justitieminister Ard van der Steur donderdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Turkije stelt dat de Belg was opgepakt en dat Nederland en België vooraf actief waren ingelicht over zijn uitzetting.

De betrokkene is op 14 juli 2015 op Schiphol aangekomen, maar er was geen aanleiding om bij aankomst actie te ondernemen, aldus Van der Steur.

Er waren geen verdenkingen tegen hem van strafbare feiten. Ook na 15 juli is El Bakraoui niet internationaal gesignaleerd in de opsporingssystemen.

De Turken hebben volgens Van der Steur wel melding gemaakt van de vlucht van El Bakraoui, maar in de nota hierover staat geen inhoudelijke informatie of duiding over de achtergrond van de uitzetting. Er wordt ook niet gevraagd om enige actie te ondernemen. Het bericht is overigens niet eens onder ogen gekomen van de betrokken Nederlandse diensten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden