Terreurverdachte B. blijft langer vast

Terreurverdachte Mohamed B., die in oktober is opgepakt omdat hij een aanslag op politieagenten zou voorbereiden, blijft nog zeker drie maanden vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam dinsdag besloten.

Mohamed B. in de rechtszaal. Beeld anp
Mohamed B. in de rechtszaal.Beeld anp

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de 27-jarige B. in Facebook-chats aan anderen gevraagd naar filmpjes over het maken van bommen en explosieven en heeft hij in chatgesprekken meerdere keren gezegd dat naar Syrië wil om zich aan te sluiten bij de strijders van IS.

In de politieverhoren heeft B. steeds gezwegen, maar in de rechtbank gaf hij wel antwoord op vragen van de rechter. 'Daar zijn we blij mee', reageerde het OM na afloop. 'We weten nu in ieder geval zeker dat hij het was die de chats gevoerd heeft.'

Volgens zijn advocaat, André Seebregts, gingen de chats puur om stoerdoenerij om indruk te maken op andere mannen en om vrouwen te versieren. 'Mannen doen veel om indruk te maken op meisjes, maar we denken toch dat er hier meer aan de hand is', stelt een OM-woordvoerder.

De officier van justitie zei dat B. 'wel erg veel praatte over extremisme voor iemand die daar niets mee heeft en onschuldig is'.

De officier vindt het ook opvallend dat B. in meerdere chatberichten zegt trouw te hebben gezworen aan IS-leider Abi Bakr al-Baghdadi. 'Dat is een heel zware eed. Als je die niet nakomt, dan moet daar volgens deze geloofsopvatting de dood op volgen. Je speelt met je leven.'

'Het lijkt er steeds meer op dat we hier op zijn minst te maken hebben met een atypische terrorist', stelt advocaat Seebregts na de zitting. 'Dat sluit ik niet helemaal uit. Er is altijd een heel klein kansje. Maar dat kansje is te klein voor een strafrechtelijke veroordeling', vindt hij.

Volgens de rechtbank moet er nog aanvullend onderzoek gedaan worden, maar zijn er behoorlijke verdenkingen dat B. een aanslag wilde plegen. Het Facebookaccount van B. moet nog helemaal uitgeplozen worden aan de hand van data van Facebook.

Of B. inderdaad deel uitmaakte van de opgerolde terreurcel waar Marokko maandag over berichtte, moet ook nog duidelijk worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden